СПЕЦПРОЄКТ
Феномен українського благодійництва:
як фонд із невеликого міста втілює великі проєкти
Українське волонтерство та благодійництво – унікальне явище, не подібне до жодного феномену суспільної діяльності. Коли воно зародилось, напевно сказати важко. Але точно супроводжувало кожен момент нашої боротьби за Незалежність, під час кожної революції та з початком війни на Донбасі у 2014 році. На початку повномасштабного вторгнення рух не лише активізувався, а й набрав небачених раніше обертів.
Маленькі ініціативи переростали у великі проєкти, зокрема у всеукраїнські благодійні організації. Так, мешканці міста Нікополь на Дніпропетровщині, об’єднавши свої зусилля для допомоги українським військовим та внутрішньо переміщеним особам, 19 квітня 2022 року створили Благодійний фонд «Крила України Нікополь».
Принципи роботи фонду
Працівники фонду визначають основні завдання своєї роботи:

- допомога українським військовим;
- надання допомоги громадянам, які постраждали внаслідок війни;
- відновлення та сприяння розвитку невеликих міст України;
- залучення іноземних інвестицій в села, територіальні громади, селища;
- соціальний захист, соціальне забезпечення, соціальні послуги й подолання бідності. Стимулювання економічного росту і розвитку економіки України;
- сприяння захисту материнства та дитинства, надання допомоги багатодітним і малозабезпеченим сім’ям, неповним сім’ям, сім’ям із прийомними та усиновленими дітьми;
- сприяння розвитку дітей, дитячих будинків та інших навчальних закладах.
«Головна наша місія – це підтримка, відновлення та розвиток українського суспільства та інвестицій у майбутнє України. Підтримка малозабезпечених сімей та дітей-сиріт в отриманні сучасної освіти для сприяння розвитку нашої економіки. Працюємо заради майбутнього України», – зазначає голова фонду Оксана Якуніна.
Лише за рік роботи команда фонду «Крила України Нікополь» втілила в життя більше десятка великих проєктів з допомоги військовим та цивільним.
Допомога військовим
Це один з найважливіших напрямків роботи благодійного фонду. Спершу допомогли бійцям 92-ї моторизованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка. Їм за запитом передали ноутбук і 5 наметів.
У вересні торік «Крила України Нікополь» закрили перший збір і передали військовим квадрокоптер DJI Mavic 3 fly more combo. Згодом фонд розпочав збір на ще два такі дрони. Проєкт назвали «Птахи військової розвідки».
Вирішили придбати для потреб армії саме ці БПЛА, адже DJI Mavic є найпопулярнішими в українському війську. Вони на відмінно виконують поставлені завдання та прості в управлінні. Це одна з найкращих моделей для аеророзвідки. DJI Mavic 3 more combo – модель 2021 року, забезпечує спостереження об’єктів і аерознімання з професійною якістю. Має функцію автообльоту перешкод, потужні відеокамери, тривалу автономність – коптер може літати без перерви до 46 хвилин. Він легкий у транспортуванні та зберіганні.
В рамках ще одного проєкту фонду «Амуніція, речі та ліки для військових» провели два збори на 651 тис. та 700 тис. грн разом з партнерами проєкту сервісом лояльності Fishka. На зібрані кошти військовим 132-го батальйону та 25-ї десантно-штурмової бригади закупили й передали амуніцію, взуття, ліки, спорядження, колеса, принтери та оргтехніку.
Гуманітарна допомога
Окрім допомоги військовим, «Крила України Нікополь» спрямували свою роботу на допомогу цивільним, які постраждали від війни з Росією.

Першу гуманітарну допомогу в розмірі 2 тонн харчових продуктів відправили в червні 2022 року до селища Нововоронцовка на Херсонщині. Тоді його обстрілювали щодня, назрівала гуманітарна катастрофа. В Нововоронцовці залишались літні люди, пенсія котрих не перевищувала 3000 грн. До допомоги долучились і партнери фонду – ГО “Велика Ідея” та логістичний центр “Марлог”.
Гуманітарна допомога в Нікополь надходила протягом шести місяців – 20 тонн харчової допомоги щомісяця, тобто 1320 боксів. Загалом до Нікопольського району надійшло 4 вантажівки: двічі для Олексіївської ОТГ, також до Першотравневої та Томаківської ОТГ.
Безпосередньо до Нікополя надійшло 7 вантажівок харчів та продуктів першої необхідності станом на зараз. Їх найперше надавали людям, будинки яких були пошкоджені або зруйновані під час ворожих обстрілів. Адже з 12 липня 2022-го Нікополь регулярно обстрілюють з “Градів” та “Ураганів”.
10560
боксів роздали загалом в 2022 році. Вага кожного — 15 кг
У рамках проєкту «Гуманітарна допомога» благодійний фонд «Крила України Нікополь», спільно з партнерами, придбав три бойлери для Нікопольської міської лікарні первинної медицини. Медзаклад не припиняв своєї роботи під час обстрілів та дефіциту теплопостачання, тож благодійники прагнули полегшити роботу працівникам лікарні. Також фонд надав три генератори для бомбосховищ у Нікополі.
Загалом у 2022 році роздали 10560 боксів, кожен вагою - 15 кг.

Також працівники фонду допомогли жителям села Марʼянське, куди відправили 150 “Добропаків”, вагою 20 кг кожен. Селище теж страждало від регулярних обстрілів, тому жодна гуманітарна місія не могла туди добратись. Проте завдяки партнерам “Крила України Нікополь” – ГО “Волонтерська сотня” – там все ж отримали харчові бокси.
«Адресна допомога» – проєкт, який започаткували у вересні 2022 року. В його рамках фонд спрямував 1000 пакунків із харчами, ліками та засобами гігієни по запитах, які надходили на адресу фонду.
1200
гривень становить вартість одного набору адресної допомоги
«Щодня через соціальні мережі до фонду «Крила України Нікополь» надходять листи з проханням допомогти харчами, одягом, ліками чи гігієною. Пишуть матері, які потребують допомоги для своїх дітей. Хтось вирвався з окупації, у когось взагалі більше немає домівки. Жах та смуток від цих звернень. Адже кожна людина до війни жила спокійно в мирі на своїй рідній землі. Звертаються переважно люди із селищ, куди гуманітарна допомога не надходить взагалі. Переміщеним особам необхідно виїжджати до міста по неї. Буває, що в місті також не надають гуманітарки, бо реєстрація в районі», – зазначають працівники благодійного фонду.

Вартість одного набору адресної допомоги становить приблизно 1200 грн. Реалізувати проєкт вдалось у Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській областях. До реалізації також долучились партнери.
«Бойовий Миколай – усім дітям»
Зокрема, 200 дитячих «замовлень» на Миколая задовольнив фонд самотужки, а загальна вартість усіх подарунків склала 2 млн грн.
У грудні керівництво фонду вирішило потішити маленьких українців й організувати акцію до Дня Святого Миколая.
«Вирішили наслідувати гарний приклад діянь Миколи Чудотворця та принести віру в дива, радість і свято дітям, які постраждали від війни. Тож у грудні 2022 року ми провели всеукраїнську благодійну акцію з метою об’єднати всіх українців і зібрати солодощі й подарунки малечі, яка стійко трималась під обстрілами, жила в бомбосховищах, була змушена покинути свої домівки або втратила близьких», – пояснює голова фонду Оксана Якуніна.
Діти писали листи до Миколая, їх публікували на сайті благодійного фонду «Крила України Нікополь». Помічники Миколая – працівники фонду, партнери та небайдужі українці – обирали листи та виконували бажання дітей. Охочих подарувати малечі свято було так багато, що акція тривала до кінця Різдвяних свят. Загалом опублікували 1500 листів, автори 1200 найкращих отримали подарунки.
Це не перша подібна акція фонду. Перед тим, влітку, 2022 року організували конкурс дитячих малюнків «Пес Патрон». Діти передали фонду малюнки з наймилішим героєм цієї війни Патроном, а журі – небайдужі українці – голосували за найкращий донатами. Так вдалось зібрати гроші, на які закупили розгрузки та іншу амуніцію для військових у Лисичанську на Луганщині.
Релокація Благодійного фонду «Крила України Нікополь»
Торік, на початку серпня, через постійні обстріли Нікополя та руйнування майна фонду, його працівників, команда “Крила України Нікополь” вимушено перемістилась в більш безпечні регіони України. Зокрема голова фонду облаштувалася в Одесі. Попри все, фонд продовжив працювати та допомагати рідному місту гуманітарною допомогою, забезпечувати військових амуніцією, а для маленьких нікопольців організовувати цікаві заходи.

Наприкінці грудня благодійників із Нікополя підтримав Німецький фонд Маршалла. Донори допомогли в реалізації проєкту Релокації Благодійного фонду “Крила України Нікополь” й надали кошти на розвиток: оренду, рекламу, сайт, зарплату працівникам тощо.

Німецький фонд Маршалла США (GMF) – це політичне об’єднання США та Європи, що відстоює демократичні принципи та права людини. Працює з 1972-го. Засновник організації – Гвідо Гольдман, створив GMF на знак поваги до плану Маршалла.

GMF працює над питаннями, що мають вирішальне значення для трансатлантичних інтересів у XXI столітті, включаючи майбутнє демократії, безпеку та геополітику, а також розвиток технологій та інновацій.

Фонд також започаткував комплексну програму надзвичайної допомоги для підтримки українських громадян, громадських активістів та організацій громадянського суспільства. А також журналістів і незалежних ЗМІ – «Україна: допомога, стійкість, відновлення» (U3R).

Тепер, завдяки Німецькому фонду Маршалла “Крила України Нікополь” продовжують свою діяльність у відносній безпеці та планують реалізацію наступних проєктів допомоги цивільному населенню, сприянню розвитку країни.
Діючі проєкти
Зараз фонд втілює в життя все нові й нові проєкти та ініціативи.

Сьогодні одним із найважливіших для фонду є проєкт «Зайняті». Він спрямований на представників найбільш вразливих категорій населення: одиноких батьків, ВПО, мешканців деокупованих міст. Команда фонду прагне допомогти постраждалим від війни отримати знання для подальшого працевлаштування.

За статистикою Мінекономіки України, за час повномасштабного вторгнення роботу втратило понад 5 мільйонів українців.
«Мета проєкту – сприяння соціально-економічного розвитку країни за допомогою підвищення освіченості внутрішньо-переміщених осіб з окупованих, деокупованих та прифронтових територій шляхом надання доступних освітніх матеріалів для перекваліфікації, направлених на особистісний розвиток, працевлаштування, започаткування бізнесу. Команда фонду разом із партнерами займається створенням онлайн-платформи, де будуть доступні безкоштовні курси найзатребуваніших професій, а також різноманітні тренінги, на яких люди зможуть отримати навички та знання, що стануть їм у нагоді під час пошуку роботи та для подальшого кар’єрного росту», – розповідає кураторка проєкту «Зайняті» Валерія Заборовець.
Усі охочі вже зараз можуть долучитися до благодійного проєкту фонду «Спорядження та оптика» та допомогти забезпечити необхідним спорядженням захисників 25-ї десантно-штурмової бригади, які захищають місто Бахмут. Військовим потрібні плитоноски, РПС, підсумки під магазини, утилітарні підсумки, навушники, тепловізори тощо.

Для закупівлі спорядження «Крила України Нікополь» збирають 1,3 млн грн. Долучитись до проєкту запрошують великі компанії та небайдужих українців.
Після реалізації задуму, учасниками проєкту можуть стати усі, хто хоче підвищити кваліфікацію чи опанувати нову професію й знайти роботу.
«Навчання під обстрілами» – ще одна ініціатива благодійного фонду «Крила України Нікополь», яка має на меті підготувати вчителів початкових класів Нікопольського ліцею №4 до безперебійного навчання в умовах воєнного стану та забезпечити учнів електронними приладами.

Як зазначає менеджерка проєкту Дарʼя Петренко, для втілення задуму потрібно зібрати 1,1 млн грн.
«Наше місто майже щоденно обстрілюється з боку окупованого Енергодару. Школярі вимушені не просто навчатися дистанційно, а робити це у підвалах та сховищах, під страшні звуки вибухів. Отримання освіти під час війни – надскладний процес, але навіть у такі важкі часи наші діти мають право на повноцінне якісне навчання», – говорять у фонді.
2,5
мільйони гривень зібрали за рік роботи
1000
пакунків адресної допомоги відправили по Україні
Робота фонду в цифрах
10 560
боксів гуманітарної допомоги за допомогою ООН спрямували в села Нікопольщини, які постраждали від окупантів
490
партнерів долучили до роботи фонду та допомоги українцям, які постраждали від війни
8
благодійних акцій провели для залучення коштів та допомоги
«Розвиток країни залежить від кожного українця. Об’єднавшись, ми не тільки здобудемо перемогу, але й створимо дійсно сильну державу!» – впевнена керівниця Благодійного фонду «Крила України Нікополь» Оксана Якуніна.
Над спецпроєктом працювали:
Матеріал підготовано за підтримки:
Софія ЧАЙКІВСЬКА Авторка
Олексій СКОПНЕНКО Продакшн
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Світлана САЛІЙ Літературна редакторка
Крістіна НАГОРНЮК Дизайнерка