СПЕЦПРОЄКТ
“Графа хлопці знайшли прив’язаним, коли він уже не мав сил навіть гавкати”
Минув рік повномасштабної війни. Починаючи з 24 лютого 2022 року життя кожного українця змінилося. Ворог планував швидко захопити Україну. Але зустрівся з шаленим опором її громадян. Уся нація згуртувалася заради єдиної мети - Перемога
Українські військові рятують тварин на війні
У багатьох підрозділах ЗСУ разом із бійцями живуть собаки та коти. Також на позиції приходять корови, свині, кози, кури, гуси, нутрії, які залишились без господарів. Воїнам постійно доводиться рятувати тварин, яких залишили на прив'язі чи закритими в приміщеннях. Часто їх вивозять із територій, де йдуть запеклі бої. За власні кошти бійці купують ветеринарні препарати, корм для тварин, оплачують послуги ветеринарів. Також звертаються по допомогу до благодійних організацій, волонтерів.
“Влітку була ротація. Коли приїхали на блокпост, там уже жила собака Матильда та два коти - Сніжок і Тяпа. Ближче до осені Матильда привела 9 цуценят. Мабуть, вона вперше народжувала. Через два тижні просто відмовилась від малих. Щоб погодувати цуценят, ловили її, несли до будки і тримали, поки наїдяться. Коли цуценята трохи підросли, почали давати їм молоко. Через блокпост часто катався чоловік, у якого молочна ферма. Він нам привозив молоко для собак. Усіх цуциків вдалося прилаштувати. Люди із задоволенням брали. Одна сімейна пара забрала зразу двох чорненьких хлопчиків”, - розповів військовий Віталій Косман. Його підрозділ знаходиться на Дніпропетровщині.

“Буде кому турбуватися про чотирилапих”

Згодом до підрозділу Віталія прийшли два коти та два собаки, які раніше жили з бійцями територіальної оборони.

“Вони переїхали. А ми просто найближчі люди, яких тварини могли знайти. До населеного пункту далеко. Вони наче й з нами, а наче й ні. Тільки їсти приходять. Наш кіт Сніжок два тижні живе на позиціях, потім на кілька днів пропадає. Весна настала. Напевно, десь собі любов ходить шукати.
Кількість покинутих тварин від початку повномасштабного вторгнення у тилових областях зросла на 20-30 відсотків. У прифронтових - на 100 і більше. До того ж під час війни скоротили активність стерилізаційні програми, що призведе до неконтрольованого розмноження безпритульних тварин у майбутньому. Про це йдеться у дослідженні Центру вивчення громадської думки “Соціоінформ” на замовлення найбільшого українського виробника харчування для котів та собак Kormotech. У 2022 році він заснував національну ініціативу Save Pets of Ukraine. Вона є продовженням програми “Не залишай нас в АТО”, що рятувала тварин на Донеччині та Луганщині з 2014 року.

“Кішка Соня вміла гортати тік-ток”

Ми просто найближчі люди, яких тварини могли знайти
Коти люблять грітися біля буржуйок або труб, які виходять із бліндажів. Годуємо тварин тим, що самі їмо. Собаки трохи балувані. Матильда, коли була одна, розуміла, що вся їжа дістається тільки їй. А коли з'явилися цуценята, ми спочатку накладали їм. Матильда кидала свою миску й ішла у них відбирала. Думала, що даємо смачніше. Купували нашим тваринам таблетки від глистів, шампуні від бліх. Матильду возили у ветеринарку після пологів. Якщо прийдуть нові тварини, то приймемо. У нас така позиція, що завжди хтось є. Навіть якщо наш підрозділ в інше місце перекинуть, буде кому турбуватися про чотирилапих”, - продовжує Косман.

Під час обстрілів військові ховають тварин у бліндажі.

“Із собаками важко, вони бояться заходити всередину. Стоять біля входу, а далі не йдуть. Доводилося силою затягувати. А коти самі залазять, сплять на ліжках. Часом вночі не можемо заснути через них. Починають полювати на мишей. Стрибають, бігають по бліндажу”, - додає військовий.
“На позиціях живуть три собаки - безпородні Жужик, Борода й вівчарка Лінда. Жужика привіз побратим із дому, бо треба було цуценя комусь віддати. Інші дві собаки залишилися без господарів після активних бойових дій”, - розповів військовий Микола з позивним Залізний. Служить на Чернігівському напрямку.
Жужик супроводжує військових на позиції, спить у бліндажі.

“Одного разу закрили його в хаті, забули випустити. Так він усе наше взуття й усе, що на підлозі лежало, стягнув у куток. Склав на купу й улігся на неї. Я купував йому таблетки від глистів, краплі від бліх. Жужик - хатній пес, на вулиці не ночує. Буває, друзів приведе до нашого бліндажа, такий діловий. Мовляв, дивіться як я з людьми живу. Вони мене годують, чешуть, скрізь пускають.

Вівчарка Лінда навпаки дика. Вона боїться усіх людей, хто не у військовій формі. Ми самі її іноді побоюємось, у звичайному одязі не підходимо. Один раз вкусила водія, бо той у гражданці був. Після того випадку її думали застрелити, не перший раз на цивільних кидалась. Але ми відстояли Лінду, тепер живе тільки на позиціях у полі. Одного разу притягла з лісу черевик орківський з частиною ноги.
Я, може, Жужика після служби забрав би додому, але у мене є великий пес - метис лайки і дворняги. Боюся, що він нового собаки не прийме. Іще вдома живе кішка Мія. Скучаю за своїми домашніми тваринами, їх усіх на вулиці підібрав”, - додає Залізний.
Вірний Жужик та Микола (Залізний)
“Є на позиціях і коти. Одну кішку назвали Джавеліна, а ще була Соня. Її теж військовий привіз, бо не було куди дівати. Вона кілька місяців із нами пожила й дуже сподобалась іншому військовому. Коли їхав додому, забрав із собою. Тепер живе в родині. Соня - дуже лагідна кішечка. Вона вміла гортати тік-ток. Я лежу, провожу пальцем по екрану, відео перемикаю. Вона спочатку дивилась, а потім сама почала лапою по екрану водити й гортати відео. Лежиш, а кішка за тебе тік-ток гортає. У Джавеліни інший характер, вона на руках не любить сидіти. По всіх деревах скаче, ганяється за білками. Їх у нас тут багато”, - розповів Микола.
Також на позиціях оселилися дві курки.
“Приблудились до нас. Щодня несуть яйця в кущах. Іще велика проблема - миші. Коти в бліндажі не заходять. Якось миші погризли бронежилет, який там лежав. З'їли верхню тканину, пластини було видно. Носили в ательє, щоб латки наклали”, - додає військовий.
Лагідна кішка Соня
“Приїхали на позицію одного з батальйонів нашої бригади. Ще не встигли відчинитись двері машини, як нас із гавканням зустрів невеликий собака. Кличка – Пірат. Він тільки те й робив, що бігав і гавкав. Але це тривало до перших гучних вибухів. Тільки-но десь недалеко почало прилітати, собаку ніби підмінили. Він одразу кинувся до найближчого солдата, забився під стільчик, і з кожним прильотом, як дитина, тулився до ніг. Ніби щоб відчувати, що поруч є дорослий, який захистить. І ще він тремтів від страху, як людина. Взагалі, всі тварини тут демонструють цей рефлекс, безумовний і надійний: тільки чути гучний і різкий звук – навіть якщо це просто зачиняються дверцята авто, – вони відразу біжать в укриття”, - розповідає журналіст Віктор Біщук. Нині він військовослужбовець.

“З кожним прильотом, як дитина, тулився до ніг”

Історія Віктора увійшла до благодійної книги про порятунок тварин “Рятуючи чотирилапих (та людей) в Україні”, яку видала національна ініціатива Save Pets of Ukraine від Kormotech.
У збірці - надихаючі історії зі щасливим кінцем про котів, собак та їхніх власників, волонтерів.
“Іще у нас є Хаймарс Васильович, або просто Марсік. Собака, в якого від народження все склалося. Іще цуценям його забрали хлопці, які базувались по сусідству. До речі, так само як і його братів – Байрактара і Джавеліна. Як кажуть господарі, назвали Хаймарсом, бо коли він народився, ці РСЗВ почали з’являтись у нашому районі перебування.

Пса Рея підібрала на Сумщині військова з позивним Ракета. Потім він разом із її підрозділом рухався з Півночі на Схід України. Лікарі казали, що в Рея слабке серце. Ракета у прифронтовому місті витратила купу часу, грошей, щоб знайти ветеринара й вилікувати собаку. Зараз вона з ним, як із дитиною: вигулює, купає, заспокоює під час обстрілів. Через хворе серце собаці не можна хвилюватися. Після останнього обстрілу він кілька днів нічого не їв, схуд”, - продовжує Віктор Біщук.
Вразила військового історія пса Графа.
“Він - великий і гордий собака. Мабуть, бельгійська вівчарка. Господарі залишили його в одному з сіл, які були під загрозою окупації. Наші хлопці знайшли Графа прив’язаним, коли пес уже не мав сил навіть гавкати. Вигодували, вилікували. Тепер ходить із ними в наряди, на пости”, - розповів Віктор.
“Залишені собаки – це окрема велика і трагічна історія. Дуже часто бачили породистих, дорогих і колись доглянутих собак, яких господарі навіть не спустили з ланцюгів або не випустили з кліток, перед тим як виїхати. Тварини були доведені до такого відчаю і ступеня голоду, що, коли їх випускали, вони від нас, абсолютно чужих людей, не відходили. Бігли за солдатами, ночували перед хатами чи бліндажами. І таке враження, що найбільше прагнули навіть не їжі, а перебувати поряд з людиною. Як гарантії того, що усе гаразд.
Я бачив, як військові їздили за 50 кілометрів у районний центр, щоб за свої гроші купити чотирилапим шампунь від бліх, корм. Підібравши тварин маленькими, дорослі дядьки в пікселі бавлять і доглядають їх, як власних дітей. Беруть із собою під час передислокації. Сплять із ними в спальниках, на руках перевозять в машині та годинами заспокоюють під час обстрілів”, - зазначив Віктор Біщук.
Військові їздили за 50 кілометрів у районний центр, щоб за свої гроші купити чотирилапим шампунь від бліх, корм.

В мессенджери цілодобового безкоштовного сервісу вет-турботи Optimeal Expert 9100, створеного Kormotech, періодично надходять запити від військових, які знаходять поранених та хворих тварин на передовій - ветеринари допомагають полегшити стан тварини, використовуючи ті ліки та підручні засоби, які є в наявності у військових.
Під час війни на вулиці опиняються переважно домашні чотирилапі, зазначають у Save Pets of Ukraine. Від початку повномасштабного вторгнення ініціатива змогла допомогти близько 300 тис. тваринам. Надали 1170 т корму.
Віктор Біщук, журналіст. Нині воює на фронті
Хаймарс Васильович, або просто Марсік та пес Рей
Книга має на меті привернути увагу до безпритульних тварин в Україні, яких за останній рік стало значно більше. Купити її можна на сайті Save Pets of Ukraine або через соціальні мережі. Усі кошти підуть на допомогу чотирилапим.
Українські військові рятують тварин
Над спецпроєктом працювали:
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
Рада КІШКА Дизайнерка
Анна ЖЕЛЕЗНЯК Авторка
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн
Матеріал підготовано за підтримки: