Люди змогли виговоритися
як працює хаб "Незламні" в місті, яке було під окупацією
Повномасштабне вторгнення Росії стало викликом для кожного українця. З перших днів громадянське суспільство активізувалося та робить усе можливе для Перемоги та відбудови Української держави.
Будівля Центру соціальних ініціатив Тростянецької громади на Сумщині
суттєво постраждала під час тимчасової окупації міста ворогом у лютому–квітні 2022-го.
Водночас керівництву та місцевій владі вдалося залучити кошти на відбудову пошкодженого приміщення.
За кілька місяців після облаштування запрацював хаб "Незламні" – коворкінг для ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ТА МЕШКАНЦІВ ГРОМАДИ.
"До війни займалися точковими питаннями. Наприклад, роз’яснювали, як оформити допомогу по безробіттю. У нас не було ні психологічної, ні адаптивної роботи, не проводили занять із дітьми. Збирались у приміщенні без ремонту, з майже відсутнім опаленням. Людям було незручно. Під час окупації можливості працювати не було. Вороже військо зайшло в місто 24 лютого, об 11-й. Через дві доби були розграбовані всі магазини та аптеки.

Нам пощастило, що у приміщенні спілки встигли познімати всі таблички. Якби вони побачили напис "Кабінет воїнів АТО", напевно, підірвали би будівлю", – розповіла Gazeta.ua Тетяна Жогло, керівниця Громадської спілки "Центр соціальних ініціатив Тростянецької громади".
"Використовували генератори, світла тоді в місті не було"
Хаб "Незламні" в місті Тростянець Сумської області почав функціонувати з середини січня 2023 року. Роботу у приміщенні поновили завдяки гранту від Фонду Східна Європа . В цілому за програмою "Стійкість", яку Фонд упроваджує в межах консорціуму з НУО на чолі з французькою неурядовою організацією ERIM та коштом Європейського Союзу, надали гранти 15 громадським організаціям, що, зокрема, створюють нові можливості для переселенців та місцевих жителів.
Громадська спілка "Центр соціальних ініціатив Тростянецької громади" виграла грант у розмірі 825 тис. грн. Заявку на отримання коштів подали у вересні 2022- го. На початку грудня стали переможцями. Офіційно роботи з облаштування вдалося розпочати 15 грудня 2022 року.
"Одразу після деокупації роботу було націлено виключно на психологічну підтримку населення. Люди боялися. Однак зібрати охочих просто не було де.
Приміщення спілки потребувало ремонту. Росіяни пошкодили систему опалення, було вибито вікна та двері, розмерзлися санвузли. Дощі та сніг іще більше зіпсували підлогу. Ми подали заявку на отримання гранта до Фонду Східна Європа, і нам вдалося залучити кошти на облаштування приміщення та створення хабу "Незламні", – продовжує Тетяна Жогло.
Основним напрямком діяльності для громадських спілок та благодійних організацій стала допомога армії та цивільним, які постраждали під час війни. В цілому з 24 лютого до 30 червня 2022 року в Україні зареєстрували 4365 нових громадських організацій, свідчать дані Міністерства юстиції.

На жаль, організації не захищено від ризиків війни. Найбільше страждають ті, що розташовані близько до лінії фронту та на тимчасово окупованих територіях. Наприклад, громадська спілка "Центр соціальних ініціатив Тростянецької громади" свою діяльність розпочала на початку 2021 року. Спілка об’єднала місцеві Організацію ветеранів України, "Союз Чорнобиль України", спілку ветеранів АТО "Воїн", формування "СІЧ", "Родинне коло Тростянеччини".
За її словами, найбільшою проблемою під час реалізації проєкту було знайти підрядну організацію, яка якісно, швидко та за адекватну ціну виконає ремонтно-оздоблювальні роботи у приміщенні. До речі, саме приміщення виділила місцева влада.

"Ми – прикордонний регіон. До кордону з РФ 28 кілометрів. Тоді приватні підприємці ще не повернулися додому. Багато наших чоловіків вступило до лав Збройних сил України, щоб обороняти свої сім’ї, країну. Довелося залучити підрядну організацію з іншого міста. Але хлопці дуже добре спрацювали, встигли за місяць. Роботи вели з ранку до вечора. Використовували генератори, адже світла тоді в місті не було. У приміщенні хабу замінили систему опалення, зняли підлогу й постелили нову, полагодили сантехніку, комунікації, встановили теплозбережні вікна", – додала Тетяна Жогло.
Можна отримати психологічну та правову допомогу
Після початку реалізації проєкту хабу "Незламні" до роботи вдалося залучити всі верстви населення – як місцевих жителів, так і переселенців, а ще соціально не захищених осіб, осіб з інвалідністю, дітей, ветеранів.
"Завдяки гранту змогли об’єднати людей у складні часи. Тепер у нас майже щодня відбуваються заходи: тренінги психологічної підтримки, надання безоплатної правової допомоги. Наприклад, фахівці пояснюють, куди звертатися, щоб отримати соціальну допомогу чи поновити документи. Багато наших хлопців нині в полоні або вважаються безвісти зниклими. Тому юристи, волонтери роз’яснюють, як діяти рідним", – говорить голова Громадської спілки.
"Також проводимо майстер-класи для дітей. Перед Великоднем розмальовували пряники, робили крашанки. На подарунки для своїх мам діти власноруч виготовляли листівки, малювали картини воском. Були й психологічні заходи для дітей – арттерапія, музтерапія. Як групові, так й індивідуальні", – пояснює Тетяна Жогло.


Знайти роботу внутрішньо переміщеним особам допомагають спеціалісти Центру зайнятості. Активно з населенням працюють керівники Центру надання первинної медичної допомоги. Розповідають, де безоплатно отримати ліки чи підгузки для малюків, як оформити нову медичну карту, записатися до лікаря, отримати рецепт на ліки.

Місцева жителька Наталія Олещенко була однією з перших, хто взяв участь у заходах, які проводили у оновленому приміщенні спілки. До хабу "Незламні" прийшла разом зі своїми синами 8 і 12 років.
Розповідає, що для міста відкриття хабу було порятунком. Після пережитого жаху окупації прийшли у світле і тепле приміщення. У залі поставили нові зручні стільці замість старих радянських. Людям надавали психологічну, юридичну допомогу. Проводили майстер-класи для дітей.
"Сини були в захваті від занять арттерапією. За їхніми результатами фахівці змогли розповісти про психологічний стан малечі. Такі ж заняття були й для дорослих. Я відвідала кілька психологічних тренінгів. Ми спілкувалися, навіть співали всі гуртом. Ці заходи справді допомогли розслабитися людям, хоча б трохи забути про стрес, пов’язаний із війною та окупацією", – поділилася враженнями Наталія Олещенко.
"Учили, як заспокоювати себе та дитину, що робити в разі панічних атак"
Організовувати в хабі "Незламні" власні заходи також можуть інші соціально орієнтовані організації, ініціативні групи. Зокрема, шести- та тригодинні курси з надання першої допомоги для жителів міста планує провести Товариство Червоного Хреста. На них уже записалася жителька Тростянця, мама дитини з інвалідністю Наталія Мартинюк.
"Кілька разів на місяць до нас приїжджали капелани з Сум, також психологи. Проводили тренінги, вчили, як заспокоювати себе та дитину, що робити в разі панічних атак. Було багато творчих майстер- класів для дітей. Робили аплікації, проводили інсценування казок, грали на музичних інструментах", – розказала Наталія Мартинюк.
За її словами, для дитини вкрай важливі живе спілкування, комунікація з іншими дітьми та дорослими. Адже з учителями навчаються вдома. Заняття в інклюзивному центрі також індивідуальні. Тому Наталія стежить за анонсами та з дитиною відвідує такі заходи. У березні від Червоного Хреста дітей возили в Охтирку на виставку "Світ черепах". Далі був майстер-клас із малювання. Після цього діти отримали подарункові набори з солодощами, настільною грою, м’якою та антистресовими іграшками, масажним м’ячем для дітей з особливими потребами. Також дали рюкзак із засобами особистої гігієни.

"Ми відкриті для всіх охочих, обмежень немає. На початку люди неохоче брали участь у заходах – соромилися розказувати про свої проблеми, мали нестабільний емоційний стан. Після перших психологічних тренінгів звернень стало набагато більше. Були випадки, коли просили психологів ділити людей на дві групи. Адже зал, де проводимо заходи, вміщує до 20 осіб. А охочих було значно більше. За час реалізації проєкту відбулося 37 зустрічей. Замість запланованих 300 осіб заходи відвідали 650. Ось головний результат нашої щоденної роботи", – додала Тетяна Жогло.
Допомагають переселенцям знайти нову роботу, відкрити власну справу
Керівниця Громадської спілки "Центр соціальних ініціатив Тростянецької громади" згадує перші психологічні тренінги, які проходили зі сльозами на очах та купою використаних серветок.

"На початку роботи психологи розкладали безліч паперових носовичків на столі. Ті швидко розходилися, адже люди постійно плакали під час розповідей про пережите. Приблизно через місяць носовичків стали використовувати менше. На останніх тренінгах психологічної підтримки звернули увагу, що всі паперові серветки залишилися на місці. Це означає, що люди змогли виговоритися. Їхній емоційний стан став стабільнішим. Діти на заняттях з арттерапії посміхаються. Переселенці знаходять нових друзів, вирішують юридичні питання після відвідування наших зустрічей", – наголосила Тетяна Жогло.
До проведення заходів у хабі "Незламні" активно долучалися керівники громадських організацій, що входять до складу спілки. Серед них Володимир Сумченко – керівник ГО інвалідів "Союз Чорнобиль України".

"Разом із чорнобильцями, людьми з інвалідністю робили окопні свічки. Також власними силами збирали кошти, щоб на Великдень нашим військовим відправити смаколики, закупити продукти тривалого зберігання, каші швидкого приготування", – розповів Володимир Сумченко.
На сьогодні у Тростянецькій громаді зареєстровано майже 1300 переміщених осіб. Більшості вже надали першу необхідну допомогу. Тепер Громадська спілка залучає фахівців, які допомогли б людям перепрофілюватися. Співпрацює з місцевою владою щодо варіантів відкриття власної справи переселенцями. Робить усе, щоб люди мали дохід.

"Кошти на проведення заходів, зокрема майстер-класів, частково залучили за рахунок гранту. Також вдалося виділити гроші для кава-пауз під час проведення перших після деокупації психологічних тренінгів. Люди за чашкою гарячого напою та смаколиками краще розкривалися, йшли на контакт. Нині Громадській спілці допомагає Тростянецька міська рада. На функціонування хабу вже виділили 200 тисяч гривень. Також шукаємо волонтерські організації. Наприклад, психологи з Полтави, Сум працюють з нами безкоштовно. Організація "Безоплатна правова допомога" також ініціює багато заходів. Частково канцелярією, подарунками для дітей з інвалідністю та дітей внутрішньо переміщених осіб допомагає Товариство Червоного Хреста", – зазначила Тетяна Жогло.
Керівництво Громадської спілки "Центр соціальних ініціатив Тростянецької громади" робить усе для безперебійного функціонування хабу "Незламні".

У спілці не зупиняються й готують нові проєктні заявки на отримання фінансування, щоб хаб продовжував свою роботу. Адже місцевим жителям Тростянця та переселенцям це потрібно. За словами пані Тетяни, вони постійно цікавляться новими заходами.
"Не потрібно боятись і соромитися просити про допомогу"
Нині всі жителі Тростянця намагаються максимально допомагати Збройним силам України.
"Після пережитого ми зрозуміли, наскільки важливо об’єднуватись і працювати для спільної справи – Перемоги. Коли наше місто було окуповане, люди повідомляли військовим координати розташування ворога. Тепер на фронт плетуть маскувальні сітки, передають їжу, ліки, засоби гігієни. Діти малюють листівки зі словами подяки військовим. Добре, коли є місця, куди можна прийти і гуртом зробити корисну роботу. У нашому місті таким місцем став хаб "Незламні", – говорить Юрій Бова, мер Тростянця Сумської області.
Міський голова зазначив, що після окупації місцевим громадським організаціям нелегко працювати. Доводиться самостійно шукати кошти, брати участь у конкурсах на отримання грантів. Завдяки співпраці з Фондом Східна Європа вони отримали можливість максимально активізуватися та проводити заходи у власному оновленому приміщенні. Ідеться про організації, що опікуються людьми з інвалідністю, ветеранами, учасниками АТО. У хабі проходять психологічні тренінги, фахову допомогу надають юристи. Також команда організовує майстер-класи для дітей та дорослих.
"Це неабияка підтримка як для місцевого населення, так і внутрішньо переміщених осіб, що знайшли прихисток у Тростянці. Приклад хабу "Незламні" доводить, що в житті все можна пережити завдяки підтримці небайдужих. Головне – не треба боятись і соромитися просити про допомогу", – додав Юрій Бова.
Матеріал підготовлено в межах спецпроєкту "Післявоєнна реконструкція" за підтримки програми "Стійкість", яку впроваджує Фонд Східна Європа в межах консорціуму громадських організацій на чолі з ERIM (Франція) у партнерстві з Фундацією домів з прав людини, Домом прав людини – Тбілісі, Чорноморським фондом регіонального співробітництва та коштом Європейського Союзу.

Думки та твердження, висловлені в матеріалі, необов’язково збігаються з поглядами організацій партнерок консорціуму та Європейського Союзу.
Звертати увагу на грантові оголошення, активно взаємодіяти з місцевою владою, залучати фінансування від донорів закликає і Віра Недзведська, менеджерка програм Фонду Східна Європа та власне програми "Стійкість", в межах якої спілка отримала грант.
"Бачимо великий інтерес до України від іноземних донорів. Нам хочуть допомагати, виділяють кошти. Постійно оголошуються нові конкурси грантів для облаштування прихистків, проведення заходів для підтримки вимушених переселенців та громад, вирішення інших проблем, які виникли чи загострилися внаслідок вторгнення Росії. Щоб робити зміни у своїй громаді, налаштуйте постійну взаємодію між громадським сектором, владою, бізнесом. Згуртувавшись, можна знайти кошти та дістати таку необхідну підтримку в цей важкий час", – каже Віра Недзведська.
Над спецпроєктом працювали:
Маргаріта ДИКАЛЮК Авторка
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Олексій СКОПНЕНКО Продакшн
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
Ганна НАРОНІНА Дизайнерка
Матеріал підготували за підтримки: