СПЕЦПРОЄКТ
Як Благодійний фонд допомагає країні
Минув рік повномасштабної війни. Починаючи з 24 лютого 2022 року життя кожного українця змінилося. Ворог планував швидко захопити Україну. Але зустрівся з шаленим опором її громадян. Уся нація згуртувалася заради єдиної мети - Перемога
Благодійний фонд «Гуманітарні ініціативи» - людяність в дії під час війни
Уже рік українці чинять опір російським окупантам. За цей час життя країни повністю змінилось – дехто пішов на фронт захищати країну зі зброєю в руках, дехто навчався такмеду та першої допомоги. Люди об’єднались у волонтерські спільноти й забезпечують військових та цивільних усім необхідним для виживання, а великі фонди повністю переформатували свою роботу й підтримують життя країни.

Благодійний Фонд «Гуманітарні ініціативи», який заснували у Львові 2002 року, з другого дня повномасштабного вторгнення переформатував та скерував свою діяльність на підтримку українських захисників та цивільного населення України.
У перший місяць великої війни, пріоритетом для фонду стала допомога захисникам столиці України. Перший вантаж для тероборонівців Києва – ліки, бензопили, спецінструменти, їжа, одяг та засоби гігієни – відправили 26 лютого 2022 року. А загалом, за перший місяць до столиці відправили понад 50 вантажів.

Робота Фонду «Гуманітарні ініціативи» у перші дні великої війни

Згодом сфера роботи фонду розширилась. Волонтери почали співпрацювати з ЗСУ, Нацгвардією України, Нацполіцією, ТРО, медичним батальйоном «Госпітальєри», медзакладами, цивільними, що постраждали під час війни, окупованими громадами, пораненими військовими та сім’ями полеглих захисників України.
Першим інституційним партнером фонду стала одна з найбільших фармацевтичних компаній Польщі Biofarm Sp. Компанія локалізується у Познані, а її власник Вальдемар Шварчинський вже 3-го березня передав перший вантаж з медикаментами для українських медзакладів, військових шпиталів, ЗСУ та ТРО, на суму $230 тис. А за перші 6 місяців повномасштабного вторгнення BIOFARM надіслала на адресу Фонду медикаментів та інших вантажів на мільйон доларів.

Співпраця та партнерство

Згодом «Гуманітарні ініціативи» почали співпрацю ще з двома британськими фондами Climate Action та Swindon Humanitarian Aid Partnership. Логістичним партнером у співпраці фонду та британських партнерів є міжнародна транспортна компанія Meest.
На третій місяць повномасштабного вторгнення Фонд «Гуманітарні ініціативи» отримав найбільш вартісний медичний вантаж від партнера з Данії Med Tech Denmark – аналізатори крові ABL800 FLEX, ЕКГ-монітори Cortium Holter, вакуумні відсмоктувачі, аналізатори групи крові Eldon та інші вироби медпризначення на суму приблизно 1,6 мільйона доларів. Допомогу відправили до 15 шпиталів у Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, Вінниці, Львові. А завдяки партнерству з Міністерством охорони здоров’я України 20 тис. автоінжекторів адреналіну доставили до 434 медзакладів в 24 областях та у Києві.
Надійним партнером Фонду впродовж 12 місяців є фармкомпанія Біоканол Фарма з Німеччини. Німецькі благодійники готують до відправлення в Україну вже четвертий масштабний вантаж з вкрай необхідними для наших захисників та всіх потребуючих ліками.
За рік повномасштабного вторгнення фонд налагодив роботу з 56 партнерами з Польщі, Німеччини, Данії, Великої Британії, США та України, отримав підтримку від понад 70 благодійників. До роботи у «Гуманітарних ініціативах» постійно долучається 28 волонтерів, ще десятки - за потребою.
Допомога фонду - це не лише гуманітарна та медична підтримка українських військових і цивільних, це також допомога в навчанні. Першим спецпроектом «Гуманітарних ініціатив» стали спеціалізовані інтенсивні курси з підготовки десяти українських захисниць та захисників у Польщі за сприяння Вальдемара Швачинського у березні. По закінченню навчання фонду подарували прилади спеціального призначення вартістю €10 тис., які передали у військові частини України.

Спецпроекти

Ще один такий спецпроект вдалось втілити в життя у квітні 2022 року. Завдяки скоординований роботі між фондом, засновником української ІТ-компанії Softserve Тарасом Кицмеєм та спеціалізованим виробником медобладнання в Києві, лише за добу вдалось придбати і передати в Обласну клінічну лікарню Харкова високочастотний електрохірургічний апарат «Надія-4». Апарат застосовується для монополярної та біполярної коагуляції м'яких тканин та судин з використанням струму високої частоти в середовищі без анестетиків. Через інтенсивну роботу в непередбачених умовах, апарат лікарні вийшов з ладу. Без нього, харківські медики не могли би працювати повною мірою та рятувати життя військових та цивільних.
На п’ятий місяць повномасштабного вторгнення Росії в Україну фонд започаткував ще один проект #BlueBox. Це пакунки допомоги з необхідними речами, які потребують внутрішньо переміщені особи, люди з окупованих територій та сім’ї, які постраждали від війни. Приблизна вартість одного пакунку допомоги - 3360 грн.
З перших днів після запуску проекту запити від постраждалих родин сипалися десятками. Але найціннішим результатом у Фонді вважають не лише цифри — 1060 українських сімей з дітьми отримали 1070 пакунків допомоги #BlueBox, а цільовість та конкретність допомоги.
«Госпітальєри» – волонтерський медичний батальйон, який заснувала влітку 2014-го волонтер-медик Яна Зінкевич. Назву батальйону обрали на честь середньовічного чернечого ордену. З початку заснування батальйон надає допомогу українським військовим та цивільним в зонах бойових дій, займається евакуацією та реабілітацією поранених, навчає першій медичній допомозі, тактичній медицині.

Допомога «Госпітальєрам»

Торік, у квітні, «Гуманітарні ініціативи» передали медичному батальйону необхідне обладнання для втілення проєкту реанібусу. Медики «Госпітальєрів» потребували 6 кардіомоніторів, вакуумний відсмоктувач, 3 кисневі концентратори, перетворювач струму, автоінжектори адреналіну, аналізатори групи крові та дефібрилятор.
Після деокупації півночі Київщини та усвідомлення, що ця війна може тривати довго, українці почали займатись відбудовою своїх міст та сіл. В червні 2022-го, у співпраці з Благодійним фондом «Заново», Фонд «Гуманітарні ініціативи» взяли фінансову участь у проекті відбудови дитячого садочка «Казка» у окупованій Бородянці поблизу Києва. Місто зазнало численних руйнувань за три місяці окупації росіянами. Окупанти повністю знищили 8 та пошкодили 32 багатоповерхові будинки, зруйнували 500 приватних будинків та ще пошкодили 450. Постраждала також й цивільна інфраструктура.

Відбудова країни вже зараз

Приміщення садочка «Казка» зазнало руйнувань в ході бойових дій. Садочок був одним із командних пунктів росіян. У приміщенні були вибиті всі двері, пошкоджені дитячі меблі і майданчик. За кошти, які надає фонд закупили всі двері і комплектуючі, а волонтери-будівельники встановили їх та провели інші відновлювальні роботи.
Загалом фонд доправив:
488
гуманітарних вантажів
Допомога в цифрах
За рік повномасштабного вторгнення прийшов час підбивати підсумки роботи Фонду «Гуманітарні ініціативи»
Допомогу отримали:
68 медзакладів, 69 громад, 263 підрозділи ЗСУ та ДФТГ
Коштами засновників та волонтерів фонду для потреб ЗСУ придбані та передані 8 позашляховиків, 2 мікроавтобуси, метал для обшивки 10 БТРів, а також квадрокоптери, збройові аксесуари, тактичне спорядження
Волонтери Фонду на чолі зі співзасновником Ігорем Васюником здійнили десять поїздок на передову та деокуповані території – у Суми, Охтирку, Харків, Чугуїв, Ізюм, Слов’янськ, Сіверськ, Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка, Добропілля, Покровськ, Курахове, Миколаїв, Херсон, загальною протяжністю 25 тис км. Зокрема, логістично фонд підтримав 50 аналогічних поїздок групи волонтерів
Всього за ці поїздки доставлено:
населені пункти
116
області і м. Київ
24
отримувачів
212
вантажів вагою
26
тон
40
«Впродовж 12 місяців в середньому ми щомісяця доставляли цільової гуманітарної допомоги на суму понад 20 мільйонів гривень; щотижня відправляють 10 вантажів, з них 90 відсотків - в райони проведення бойових дій або на окуповані території; кожного робочого дня вантаж відправлявся нашим захисникам та захисницям на передову чи в місця їх підготовки», - ділиться Голова Наглядової Ради Іван Васюник

Орієнтовна вартість наданої за 12 місяців гуманітарної допомоги становить $6,6 млн.

За 20 років у фонді ініціювали та реалізували 44 благодійні проекти і гуманітарні місії в Україні та за кордоном. У 2014-му під час вторгнення Росії на схід України «Гуманітарні ініціативи» запустили безкоштовні юридичні консультації для постраждалих в регіоні. А з 24-го лютого 2022-го року Фонд мобілізує ресурси для підтримки постраждалих від війни, переселенців, лікарень у зоні бойових дій, українців, що перебувають у небезпечних зонах та добровольчих формувань територіальних громад України для надання допомоги згідно їх актуальних запитів.
«Впродовж 20 років наш Фонд відстоював гуманістичні цінності сучасного суспільства як основне надбання людства. Від початку війни ми постановили: бути дієвим учасником подолання наслідків гуманітарної кризи, що виникла в результаті воєнної агресії Росії проти України, шляхом негайного та цільового забезпечення потреб міських, обласних, дитячих лікарень та територіальних громад, які опікуються жертвами війни», - зазначає президент фонду Орест Чебеняк.
Благодійний фонд «Гуманітарні ініціативи» заснували у квітні 2002 року. Першим проектом фонду була допомога жертвам та їх рідним у Скнилівській трагедії. Також фонд допомагав у розбудовах закладів освіти та медзакладів, бібліотек, брав участь у відновленні та будівництві меморіальних центрів.
Над спецпроєктом працювали:
Матеріал підготовано за підтримки:
Софія ЧАЙКІВСЬКА Авторка
Оксана МИШОПИТА Продакшн
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Світлана САЛІЙ Літературна редакторка
Рада КІШКА Дизайнерка