СПЕЦПРОЄКТ
Народжували вдома, у підвалах і під обстрілами:
Минув рік повномасштабної війни. Починаючи з 24 лютого 2022 року життя кожного українця змінилося. Ворог планував швидко захопити Україну. Але зустрівся з шаленим опором її громадян. Уся нація згуртувалася заради єдиної мети - Перемога
історії жінок з районів бойових дій
У 2022 році були зареєстровані 206 032 новонароджені, за даними Міністерства юстиції України. Найбільше народилося дітей у столиці, Львівській, Дніпропетровській, Одеській, Київській, Вінницькій, Закарпатській областях.

Під час повномасштабної війни українкам непросто отримати медичну допомогу. Доводиться народжувати у підвалах медзакладів під час повітряних тривог і обстрілів. Пологові будинки часто стають мішенню артилерії та авіації. Зокрема, постраждали медзаклади в Маріуполі на Донеччині, Харкові, Житомирі, Херсоні, Вільнянську Запорізької області, Рубіжному на Луганщині, Куп’янську на Харківщині.
“Коли почалась війна, у мене був маленький термін вагітності, навіть не стояла на обліку. Чоловік подзвонив вранці. Сказав, ти тільки не хвилюйся, – розповідає Тетяна Калінська з Конотопа на Сумщині. – Ми поговорили й вирішили поїхали до бабусі в село за 10 кілометрів від Конотопа. Але там було не краще. Доводилося часто ховатися в погребі. Коли їхали в село, закупили трохи продуктів в супермаркеті. Зняти гроші в банкоматі не змогли, бо величезні черги стояли. На перший час продуктів вистачило, потім в основному їли картоплю, консервацію”, – згадує вона.
Перша вагітність Тетяни проходила важко.

“Тричі лежала на збереженні, пологи були тяжкі. Боялася, що другу дитину, якщо народжуватиму не в лікарні, можу втратити. В селі отримати медичну допомогу неможливо. Вирішили з чоловіком пробиратися в місто. Стала на облік наприкінці березня. Прийшла в реєстратуру лікарні, мене прийняли”, – каже Тетяна Калінська. Наприкінці вересня Тетяна народила доньку.
“У пологовому всім забезпечили, нічого не купувала. Лікарі казали, якщо чогось не вистачатиме – шукатимуть самі. При виписці дали пачку памперсів. Їх для дитини найбільше не вистачає. З оформленням документів на той час уже не було проблем”, – додала Тетяна Калінська.
“Доступ до якісних медичних послуг для вагітних жінок та породіль ускладнився із початком повномасштабного вторгнення. Наприкінці лютого 2022 року Україна перебувала на піку чергової хвилі COVID-19. Запаси та ресурси системи охорони здоров'я вичерпували себе, попри постійне поповнення. 24 лютого почалася інша велика гуманітарна криза – воєнні дії.
З перших днів ЮНІСЕФ почав надавати гуманітарну допомогу та підтримувати стратегічно важливі лікарні та пологові будинки. Протягом перших трьох місяців було сформовано і роздано породіллям 15 тисяч наборів у рамках проєкту “Пакунок-порятунок”. Це по суті міні бейбі-бокс. Там є все необхідне для дитини в перший місяць життя – підгузки, одяг, гігієнічні засоби. Було важливо покрити критичний період часу, поки медична система пристосується до нових умов, відновляться логістичні шляхи. І держава самостійно продовжить забезпечувати породіль “Пакунками малюка”, соціальною допомогою”, – розповів Ігор Кацитадзе, координатор медичних проєктів Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).
Волонтери Олександр Мельников і Андрій Музика допомагали доставляти гуманітарну допомогу в пологові будинки та дитячі лікарні столиці.
“Я працював проєктним менеджером, Андрій – засновник мотошколи. Він мав вантажний мікроавтобус. З 26 лютого почали активно волонтерити. Допомагали перевозити гуманітарну допомогу по Києву та області. Вивозили людей на Центральний залізничний вокзал. Отримали запит від Київського міського пологового будинку №6. Їм евакуаційним потягом передали гуманітарний вантаж – памперси, засоби гігієни, пелюшки, медикаменти. Самостійно забрати його вони не могли, їх транспорт не підходив. До того ж мало хто погоджувався їхати на правий берег і розвантажувати декілька купе гуманітарки з потяга, який не має точного часу прибуття. Після цього познайомились з персоналом пологового, були постійно на прямому зв’язку. Допомагали їм протягом наступних місяців», – пригадує Олександр Мельников.
Через шостий пологовий до волонтерів почали звертатись інші лікарні столиці. Возили їм допомогу з інших міст, “Української медичної місії”, ЮНІСЕФ. Найпопулярніші запити – памперси, особливі препарати, дитяче харчування, продукти, медичне обладнання, одяг та препарати для дезінфекції.
Загалом ЮНІСЕФ підтримали:
1005
закладів охорони здоровʼя
Загальна сума закупленої гуманітарної допомоги перевищила
“Якось у пологовому попросили доставити зі складу на правому березі Києва засоби гігієни та медичні ноші. На складі побачили, що замість них маємо привезти сучасне електронне акушерське ліжко для пологів. Воно важило пів тонни. Щоб його спакувати, витратили годину. Також іноді перевозили медичні препарати та речі, назви яких важко запам’ятати пересічній людині. Але, судячи з реакції лікарів, вони були дуже потрібні для допомоги пацієнтам”, – каже Олександр Мельников.
До неї увійшли:
420
обігрівачів для новонароджених
300
генераторів
у областях
24
млн.
доларів
35,8
пологових будинків
312
аптечок для невідкладної та акушерської допомоги
30 000
одиниць медичного обладнання
2200
Лікарям доводиться працювати в складних умовах. Палати для пацієнтів і операційні облаштували в підвальних приміщеннях, коридорах першого поверху. Не всі приміщення були в належному стані. За кошти ЮНІСЕФ протягом перших двох місяців воєнного стану зробили ремонт в укриттях чотирьох лікарень. Ще 18 перебувають на стадії реконструкції.
Більше тисячі закладів охорони здоров'я – перинатальні центри, пологові будинки, дитячі лікарні, центри первинної медико-санітарної допомоги – отримали від Дитячого фонду ООН гуманітарну допомогу. Це дало можливість надати якісні медичні послуги для понад 5 млн дітей і жінок.
“До нас доставляли новонароджених із пологових будинків столиці, Київської та сусідніх областей. За перші 60 днів прийняли понад 100 нових пацієнтів. Була трійня, яка народилася у Чернігові. Маму з доньками вдалося евакуювати з міста 20 березня. Одна із новонароджених дівчаток не могла самостійно дихати. Наразі діти здорові. Вдалося врятувати ще одного новонародженого з Чернігова — хлопчик із двійні. На жаль, його брат помер. Гордій був киснезалежним, важив 1 кілограм 200 грамів. Щоб врятувати життя дитини, його попри обстріли вдалося доправити до відділення інтенсивної терапії новонароджених. Хлопчика під'єднали до апарата штучної вентиляції легенів. У нас Гордій пробув 11 місяців, пережив дві операції. Навчився самостійно дихати, харчуватися”, – розповіли в пресслужбі Національної дитячої спеціалізованої лікарні “Охматдит”.
Лікар-інтерн, педіатр “Охматдиту” Катерина Пономаренко живе у селі Гаврилівка Бучанського району, що за 38 км від Києва. Під час обстрілів в будинку лікарки повибивало вікна. Вона жила у підвалі дитячого садка.

“Торік 27 лютого мені довелося приймати пологи у 22-річної жінки, яка народжувала вперше. До речі, для мене це також були перші пологи. Під час навчання я проходила практику в пологовому будинку. Процес пологів бачила, але безпосередньої участі не брала”, – згадує Катерина Пономаренко.
“Зі мною ще була медсестра, яка працює у поліклініці при педіатрі. 27 лютого їй зателефонував батько породіллі. На той момент мобільний зв'язок ще був, але дуже поганий. Як виявилося перейми у жінки почалися о 12 ночі. Швидка через бойові дії приїжджати відмовилася. Вагітна жила на сусідній вулиці від нас. Пологи прийняла вдома у вагітної о 10 ранку. Ще дві години робила масаж матки. В цілому все пройшло без ускладнень. Народився здоровий хлопчик Давид.

Через два тижні сім’ї вдалося виїхати в Черкаську область. Акушерка, яка згодом оглядала маму, була шокована наскільки все добре минуло у таких складних умовах. Місцевий педіатр попросив документи на дитину. Я від руки написала розписку, що прийняла пологи. Зараз хлопчик уже зі всіма необхідними документами. Батьки мене запросили стати його хрещеною”, – говорить Катерина Пономаренко.
У день, коли педіатр допомогла з’явитися на світ новому життю, довелося попрощатися з іншим.
“Обстріляли гаражний кооператив, де ховалися люди. Там була сім’я – мама, тато та 5-річний син. Чоловіка з дитиною привалило плитою. Мама привезла дитину до нас у підвал. На жаль, хлопчик помер. Ми його поховали”, – додала лікарка.
Вагітні можуть народжувати в будь-якому з пологових будинків, що уклали договір із Національною службою здоров'я. Таких медичних закладів в Україні – понад 300. Послуги породіллям мають надаватися безплатно. Потрібно мати посвідчення особи, речі для себе та дитини на час перебування у медзакладі.
Вікторія Любезна з Броварів на Київщині дізналася, що вагітна третьою дитиною у вересні. Вже виховує 6-річного сина і 3-річну доньку.

“У першому триместрі захворіла – турбував кашель. Тоді дізналася, що лікування вагітних на ранніх термінах у нас відсутнє. Лікарі бояться призначати медикаменти, щоб не зашкодити дитині. Пропонували ліки для новонароджених, але і там були протипоказання для вагітних. Чаї та вітаміни мені не допомогли. У результаті потрапила у лікарню з пневмонією. Довелося приймати антибіотики. Частину медикаментів купували самостійно, частину надала держава. Народжуватиму в Україні. За кордон не поїду однозначно. Переживаю тільки, щоб пологи не почалися під час ракетного обстрілу. Не хочу народжувати в підвалі”, – говорить Вікторія.
У сільській місцевості, безпосередньо в зоні бойових дій працюють мобільні бригади лікарів. Зокрема, ЮНІСЕФ має близько 50 таких команд. Облаштували понад 100 точок “Спільно” в різних куточках України. Там працюють команди психологів, медичних працівників, які консультують і надають інформацію переселенцям. Розповідають куди звертатися, як отримати медичну, психологічну допомогу. Діє декілька гарячих ліній. Можна проконсультуватися щодо вакцинації, харчування дітей раннього віку. З 24 лютого понад 450 тис. жінок переглянули онлайн-курс із грудного вигодовування.


Окремою ініціативою Дитячого фонду ООН є впровадження в Україні універсальної моделі домашніх візитів. Вона стосується родин із дітьми від 0 до 3 років.
“Наш пріоритет – у першу чергу допомога переселенцям, родинам з маленькими дітками. Патронажна медсестра допоможе їм краще адаптуватися на новому місці, експертно порадить та проконсультує з медичних питань. На сьогодні цей проєкт впроваджений у Житомирській області. До кінця року плануємо покрити ще вісім областей. Патронажна медсестра здійснює візити по графіку, відповідно до віку дитини. Виконує не тільки медичну функцію, а й консультує родину щодо вакцинації, грудного вигодовування, соціальних питань, проводить скринінг психологічного стану батьків”, – розповів Ігор Кацитадзе, координатор медичних проєктів ЮНІСЕФ.
Під час обстрілів породіллі київських пологових та немовлята знаходяться у підвалі будівлі лікарні
Нове обладнання від ЮНІСЕФ у лікарні на Броварщині Київської області дає змогу лікарям спостерігати вагітність та робити більш точні висновки
Над спецпроєктом працювали:
Матеріал підготовано за підтримки:
Маргаріта ДИКАЛЮК, Мирослава БОНДАРЕНКО Авторки
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Світлана САЛІЙ Літературна редакторка
Рада КІШКА Дизайнерка