СПЕЦПРОЄКТ
Контрнаступ буде:
яке озброєння забезпечить перемогу України
434 доби Україна протистоїть ворогу у жорстокій війні
24 лютого минув рік із дня повномасштабного вторгнення на територію суверенної України. Він був повністю інакшим, ніж будь-який досі. Країна пережила не черговий рік із викликами і загрозами, а рік іншої реальності. 434 доби важкої й досі невідомої дійсності.

434 доби країна живе в новому вимірі. Змінились люди, речі, цінності, бажання, професії, пріоритети, герої, виклики, загрози, поняття. Трансформувалась нація, її почуття й символи, перебудувалась економіка, компанії, виникли тисячі нових явищ і понять, професій, викликів.

434 доби Україна протистоїть ворогу у жорстокій війні. Їй допомагає понад пів сотні країн демократичної коаліції. З перших днів надають на фронт різного типу зброю, озброєння і техніку.
На першому етапі війни країни-союзники передавали Україні легке оборонне озброєння для піхоти: аптечки, бронежилети, стрілецьку зброю, набої, патрони, ручні гранати.
Бійцям Збройних сил України надавали системи особистого захисту та спостережень, тепловізори. Це допомогло уповільнити наступ окупантів. Постачати важчі типи озброєння партнери відмовлялися.
На фронт надходили переносні протитанкові керовані ракетні комплекси Javelin, NLAW, MILAN, зенітно-ракетні комплекси Stinger, Perun, Starstreak, Marlet
Легке озброєння
ЕТАП 1
На початку літа 2022 року на російсько-українському фронті почався новий етап – Україна подолала перше табу в отриманні зброї. Щотижня бійцям ЗСУ надходила все важча і складніша зброя, але поки що теж оборонна.

На фронті з’явилися тактичні ударні безпілотники Switchblade, системи Phoenix Ghost, зенітні керовані ракети Sea Sparrow. Це дало змогу зупинити наступ окупантів.
Подолання першого табу
ЕТАП 2
Перше важке наступальне озброєння Україна почала отримувати в середині літа. На фронт надійшли 155-мм самохідні артилерійські установки M777, PzH 2000, Caesar, Zuzana 2, Dana, Dana M2 та буксировані гаубиці FH70. Партнери по коаліції надіслали мобільні зенітно-ракетні комплекси Stormer HVM, ракети Brimstone, зенітні самохідні установки Gepard, переносні зенітно-ракетні комплекси Mistral. Це дозволило контролювати ситуацію на фронті.
Перелому на війні сприяли реактивні системи залпового вогню західного типу
Наступальне озброєння
ЕТАП 3
Перелому на війні сприяли реактивні системи залпового вогню західного типу. Вони дали змогу вражати окупантів на дальшій відстані. Завдяки ракетним установкам HIMARS, RM-70 Vampire, МLRS M270 ЗСУ провели перші контрнаступальні операції зі звільнення Харківщини та Херсона.
Армії російських окупантів завдали суттєвих втрат.
Перелом
ЕТАП 4
Щомісяця Україна долає нові й нові табу в питаннях отримання зброї. ЗСУ вже отримують бойові машини піхоти Bradley, Bastion, Stryker, легкі танки AMX-10RC, важкі танки Leopard 1, Leopard 2, Challenger 2.

На озброєнні України вже перебувають сучасні комплекси протиповітряної оборони Patriot, Iris-T, NASAMS, Hаwk, Aspide. Їхня кількість постійно росте.
Тривають переговори про постачання Україні літаків західного зразка, ракет великої дальності, систем контрбатарейної артилерійської боротьби, ударних дронів. Ці табу також будуть подолано, запевняє міністр оборони Олексій Рєзніков і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.
Накопичення для контрнаступу
ЕТАП 5
Для успішного контрнаступу та звільнення країни від окупантів потрібна велика кількість сучасного озброєння й техніки західного зразка. Про це кажуть президент, головнокомандувач, міністри, військові та експерти, це ж розуміють і лідери країн-партнерів по демократичній коаліції. Над цим продовжують працювати українська влада й партнери.

Контрнаступ почнеться лише тоді, коли сили оборони України матимуть вдосталь сучасного озброєння. Ситуація на фронті повністю залежить від надходжень західної зброї.
Контрнаступ і звільнення України
ЕТАП 6
Перемогою для України вважають звільнення всіх окупованих територій і вихід на державні кордони 1991 року. Це може статися вже до кінця 2023 року, запевняє голова української військової розвідки Кирило Буданов.
Вихід на державні кордони не гарантує Україні перемоги в широкому розумінні
Гарантії безпеки
ЕТАП 7
Однак вихід на державні кордони не гарантує Україні перемоги в широкому розумінні. Зокрема, безпеки у майбутньому, гарантій відбудови й розвитку. З виходом на державні кордони допомогу від західних партнерів буде припинено або вона суттєво зменшиться. Нам перестануть допомагати зброєю, обладнанням, фінансами. Росія ж, навпаки, за 3-4 роки накопичить сили та знову піде війною. Стратегічна ціль – знищення України – залишилась незмінною.
Без гарантій безпеки до України не надійдуть інвестиції, економіка продовжить стагнацію, з країни й далі виїжджатимуть працездатні люди, не почнуться відбудова й розвиток.
Єдиною гарантією безпеки для країни може бути її міцна, сучасна, забезпечена й досконала армія. Це розуміє більшість урядів демократичних країн, які з початку 2023 року збільшили власні видатки на оборону, заклали нові заводи з виробництва ефективної зброї.

Сучасна армія неможлива без власного сучасного озброєння. Задля міцних гарантій безпеки Україна має сама його виробляти, вдосконалювати, випробовувати. Країна має для цього все необхідне: 10-літній досвід у виготовленні зброї, понад 130 підприємств оборонного комплексу, армію найкращих винахідників, ІТ-програмістів. Є усвідомлення суспільства у важливості й необхідності цього. Потрібна лише наполеглива робота в цьому напрямку.
Сучасна високоефективна армія – не чисельні підрозділи солдатів із рушницями, автоматами та гранатами, а механізм, що складається з високотехнологічних пристроїв, роботів, які здатні швидко виявити, знешкодити й ліквідувати загрозу. Точних ракет, систем виявлення ворога, пригнічення зв’язку, стеження і знищення без загрози втратити життя своїх людей. Війни XXI століття – це війни роботів і технологій, а не людей.
Найперспективнішим видом озброєння сучасної війни є безпілотні літальні пристрої. Армія дронів - розвідувальних, ударних, корегувальних, багатоцільових.
Механізм конкретних дій
ЕТАП 8
“Насамперед ми маємо розвивати нашу армію дронів. Нам вкрай потрібні БПЛА не тільки для авіації та землі, а й для води й роботи під водою. Для розвідки, координації, коригування й завдавання ураження”, – каже міністр оборони Олексій Рєзніков.

У бюджеті 2023 року зарезервовано понад 20 млрд грн на закупівлю різного роду дронів.
З травня 2022 року в Україні працює програма UNITED24. Амбасадорами платформи стали десятки українських та світових лідерів. Люди з-понад 110 країн світу задонатили на неї понад $287 млн. За них закупили 1879 дронів вартістю понад 3,7 млрд грн та 6 антидронних систем. Навчання з управління безпілотниками пройшли 5672 оператори.

Завдяки допомозі країн-партнерів, ініціативі UNITED24 та волонтерам на полі бою російсько-української війни працюють сотні іноземних безпілотних пристроїв: розвідувально-коригувальні Mavic 3, Autel EVO, ударні дрони-шахіди Switchblade, багатоцільові Bayraktar TB2, Warmate, незабаром з’являться данські RQ-35 Heidrun. Іноземні виробники нарощують виробництво цих пристроїв, щоб продати Україні.
“Проте жоден іноземний виробник зброї не зацікавлений у перемозі України так, як український. Для вітчизняних виробників створення нових зразків зброї – це не лише бізнес, а право на життя та ідентичність. До того ж іноземні виробники – виключно інженери й розробники, а українські – насамперед військові, які можуть не лише створювати, а й випробовувати й застосовувати. Для стратегічної перемоги й побудови ефективної системи захисту маємо підтримувати власні розробки”, – кажуть у гемблінговій компанії Cosmolot, яка співпрацює з UA Dynamics, виробником багаторазових ударних дронів Punisher. На виготовлення цих БПЛА компанія Cosmolot перерахувала понад 4,5 млн грн.
Підприємства оборонного комплексу України можуть і вміють виготовляти сучасні безпілотники. На захисті країни понад рік працюють БПЛА "Лелека-100", "Фурія", "Валькірія". Вони літають на відстань близько 30 км та перебувають у повітрі до 3 год.

Торік до ЗСУ надійшли українські безпілотники PD-2, цьогоріч – Raybird. Такі долають відстань до 2500 кілометрів, залітають у тил ворога та працюють, попри радіоелектронну боротьбу.
Українські безпілотники дешевші, практичніші та ефективніші за іноземні аналоги.
Українські розробки
Приміром, український БПЛА Punisher – найменший і найдешевший ударно-розвідувальний дрон у світі. Має розмах крил 2,25 м, повну масу 7,5 кг, літає на відстань до 45 км за будь-яких погодних умов, коштує $50 тис. Навчитися ним керувати можна за 1 міс. Його порівнюють хіба з американським Switchblade. Однак Punisher - дешевший і багаторазовий, а Switchblade – одноразовий дрон-камікадзе.

2023 року компанія Cosmolot разом із партнерами планує зібрати для виробництва сучасних дронів Punisher декілька десятків мільйонів гривень на потреби ЗСУ.
До нових викликів і реальності найшвидше адаптується бізнес. Приватні компанії одними з перших зрозуміли, яким шляхом можна здобути перемогу. Від початку повномасштабного вторгнення допомагають захисникам, волонтерять, переймають на себе функції органів державного управління, трансформуються та адаптовуються до нових викликів швидше, ніж долітає російський снаряд.
Економічний фронт
Приміром, ще 23 лютого 2022 року, напередодні вторгнення Росії, компанія Cosmolot перерахувала благодійному фонду "Повернись живим" 500 тис. грн. 24 лютого – ще 500 тис. грн. Це був лише перший день повномасштабного вторгнення.
“Розуміли, що маємо ресурс і бажання робити більше, ніж просто віддавати гроші волонтерам, – пояснюють у компанії Cosmolot. – Почали запроваджувати політику тотального канцелінгу Росії й усього російського: прямо, жорстко і відкрито. Запровадили рекламні кампанії "Палімо вату разом", "Додай рашистам жару", "Перемагають сильні духом". Це було на межі дозволеного, але цього хотіли працівники компанії й усі українці. Називали й бажали рашистам того, чого вони насправді заслуговують”.
Компанію атакували з боку ворога. Кремлівські хакери завдавали постійних DDOS-атак, намагались втручатись і зупиняти роботу.
Протягом 2022 року компанія Cosmolot перерахувала на потреби ЗСУ і волонтерам понад 20 млн грн. Гроші використали для закупівлі озброєння, техніки, необхідного майна.
За минулий рік Cosmolot сплатила понад 80 млн грн податків та ліцензій, зокрема майже 24 млн грн – за ліцензію на гральний бізнес. На початку 2023 року ліцензію на гральний бізнес оплатила авансом повністю.
Задля створення міцної системи безпеки й розвитку країни в широкому розумінні має бути популяризація всього українського.
Механізм конкретних дій
За 434 дні повномасштабної війни українське суспільство, і бізнес зокрема, зрозуміли: війна – не лише на полі бою. З Росією і всім російським треба воювати на всіх фронтах, у всіх галузях життя, на всіх напрямках. Знищувати російське в мові, культурі, бізнесі, свідомості. Не можна засуджувати війну й водночас співпрацювати з російським бізнесом, який платить податки на вбивство українців. Росіян немає поганих і хороших. Вони всі – росіяни.
“У грудні 2022 року ми ініціювали створення платформи Brave inventors – військового онлайн-експо для сучасних винаходів та виробів воєнного часу, – розповідають у пресслужбі Cosmolot. – Головна мета проєкту – забезпечити фронт найновітнішими розробками. Таким чином ми хочемо зробити свій внесок у перемогу України, а також привернути увагу до українських розробок і стимулювати винахідницьку діяльність у країні”.
Над спецпроєктом працювали:
Роман ЗАПОРОЖЧЕНКО Автор
Олексій СКОПНЕНКО Продакшн
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
Рада КІШКА Дизайнерка