СПЕЦПРОЄКТ
“Наша мета – допомогти пацієнту, в якого немає навіть частини тазової кістки”
Минув рік повномасштабної війни. Починаючи з 24 лютого 2022 року життя кожного українця змінилося. Ворог планував швидко захопити Україну. Але зустрівся з шаленим опором її громадян. Уся нація згуртувалася заради єдиної мети - Перемога
До збору коштів на протези для військових долучаються люди з усього світу
Цього року на протезування військових і цивільних заклали 3 млрд грн – вдвічі більше, ніж торік. Уряд фіксує граничну вартість штучних кінцівок. Дорожче коштувати вони не можуть. У вартість входять: робота протезиста, вартість комплектуючих, матеріалів. Хоча гранична ціна протезів для військових є значно вищою.

“Вартість протеза, яка розрахована для цивільної людини, це хороший протез. Але я порівняла б це з класом автомобіля. Наприклад, Skoda, яка добре їде. І Mercedes – це суперпреміум. Для наших захисників ми хочемо постачати такі комплектуючі й такі протези, які мали б формат суперпреміум. У такому випадку гранична вартість протеза для цивільної людини множиться на три, щоб отримати вартість протеза для військового”, – пояснює міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.
“У Києві потрапив до дуже хорошої лікарки. Спочатку сердився, що не дає відлежатися, але в листопаді вже стояв на протезі. Маю досить “вдалий випадок” – ампутація нижче коліна. Не треба було додаткових операцій, бо сформувалася кукса, яка влаштовувала протезиста. За півтора місяці після поранення він вперше прийшов оглянути мене. Раніше немає сенсу, бо кукса може різко змінити форму. Одного разу набрякла, ми це зафіксували. А тоді за п’ять днів стала меншою, ніж була до набряку. Це нормально – тіло відновлюється.

Зробили тестову протезну чашу. З таким протезом вчишся ставати на ноги і робити перші кроки. Якщо бачиш, що діло буде, подаєшся на постійний. Я думав, що прийде протез і я одразу побіжу, але мозку треба час перелаштуватися. 60-річний чоловік, що лежав зі мною в палаті, відмовився від постійного. У нього погано все заживало. Вирішив, що краще користуватиметься костилями.

На реабілітації перетинався з молодим хлопцем із Харківщини. Втратив обидві ноги від коліна. Йому протези переробляли тричі. Зараз почав тренування. Мрію брати участь у “Іграх нескорених”. Стою в черзі на протез для бігу”, – розповідає 34-річний Ігор Попович. Під час звільнення Херсона у серпні втратив стопу. Наступив на протипіхотну міну.
Для поранених військових діють кілька державних програм. Вони можуть отримати косметичні протези, протези для душу, ходьби. Якщо людина займається спортом, залишає заявку на протези для бігу, плавання, кросфіту.
49-річний Вадим Свириденко 2015 року брав участь у боях за Дебальцеве. Там потрапив у полон до терористів так званої ДНР. Україна повернула чоловіка з обмороженнями і сепсисом. Втратив кисті рук і стопи. Чоловік має чотири протези ніг та два протези рук. У 2017 році здобув бронзу на "Іграх нескорених" у Торонто. Зараз є Уповноваженим Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій.
Постійні протези мають вищий рівень активності й рухливості. Протезист враховує зауваження пацієнта від носіння первинного протезу.

“Перші два тижні я постійно мушу бачити людину. Спостерігає і реабілітолог, чи правильно формуються рухи. Сучасні протези – це не просто шмат пластмаси. Це складна система, де кінцівка примушує рухатися протез. Я працюю зараз з ампутаціями нижніх кінцівок. Найдорожчі й найскладніші протези – коли людина втратила коліно. Такий найпростіший може коштувати і $5 тисяч. Не факт, що всі повсякденні кроки людина опанує. Пацієнтам теж непросто, бо треба вчитися зовсім новому руху. За 4-5 місяців, в ідеалі, пацієнт має повноцінно користуватися штучною кінцівкою: ходити сходами, вулицею, переступати перешкоди. Протягом першого року ми постійно контактуємо, бо кукса змінює розміри. Завжди нагадую, що треба тримати себе у формі. Зменшити протез набагато легше, ніж збільшити”, – розповідає протезистка з Києва Марія Ющенко.
звернень за протезуванням верхніх та нижніх кінцівок було спрямовано до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю з початку року. Профінансували тисячу з них.
Про потребу лікування пораненого за кордоном повідомляють Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Це можуть зробити лікарі чи співробітники реабілітаційного центру. Після цього консиліум лікарів військового госпіталя протягом трьох днів має вирішити, чи відправляти пораненого в клініку країн-партнерів.
“Ми маємо хороший досвід за дев’ять років. З більшістю випадків можемо впоратися самі. Протезуємо навіть найскладніші випадки ампутації стопи. При ампутації верхньої кінцівки Україна може забезпечити хороший якісний комфортний механічний протез із кількома рухами. Не треба лякатися первинного протезу-гака. Так перевіряємо, які рухи матиме пацієнт, як рухатимуться лікоть, плече, спина. Якщо людині потрібен біонічний протез руки, то, як правило, відправляють до США. Такі кінцівки рухаються за допомогою імпульсів м’язів. Потрібні музикантам, також інженери залишають заявки. Якщо їхати самостійно – коштують від $10-12 тисяч. Протезування колін – від $50-60 тисяч, а найсучасніші моделі стартують від $100 тисяч. Для фондів і державної програми роблять знижку. Фактично беруть лише половину ціни. З протезуваннями, коли втрачено стегно, також краще їхати в закордонні клініки. Там виготовляють протез-корсет, але не всі беруться за подібне. Впевнена, що з часом ці технології будуть доступні і в нас. Але розумію, що пацієнти не можуть чекати кілька років, щоб протезувати коліно. За цей час м’язи атрофуються. А в суглобах будуть такі контрактури, що про жодні рухи не йтиметься”, – продовжує Марія.
Протези стоп у реабілітаційній клініці в Данії. Туди у березні запросили на навчання українських спеціалістів
Фонд Future for Ukraine разом із партнерами започаткував ініціативу з протезування та реабілітації військових за кордоном. Працює з провідним Медичним центром ортопедії та протезування (МСОР) у США. Власник Майкл Коркоран відкрив уже 11 клінік у всьому світі. Центр є офіційним партнером Міністерства оборони США і забезпечує протезами військових вже протягом 17 років.
реабілітаційних центрів діють в Україні. Там люди можуть вчитися користуватися протезом і лікуватися.
“Треба розуміти, чим планові операції з ампутації відрізняються від травм військових. Коли маємо ампутацію після ДТП чи при онкології, лікарі враховують, що далі буде протезування. Формують акуратну куксу, консультуються, на якому рівні краще проводити ампутацію, щоб полегшити реабілітацію. З військовими доводиться працювати з тим, що вдалося врятувати. Тому важливо обирати спеціальні центри, що мають великий досвід”, - каже протезист із США Вільям Кейн.
Майкл Коркоран сам є протезистом. Встановив понад 2 тис. протезів. Наприклад, зробив протези Темі Дакворт, сенаторці штату Іллінойс. Вона 36-річною втратила дві ноги в Іраку. Служила там пілоткою гелікоптера.
Фонд відправляє військових на лікування завдяки донорам і партнерам. Найбільший внесок зробив сам Майкл Коркоран - він покрив витрати на протези та допоміжні медичні матеріали на суму близько $500 тис.
“Приклад Темі Дакворт показує, що з функціональним протезом та при гідній реабілітації можливе повноцінне життя. Темі вийшла заміж, народила двох дітей, а згодом стала сенатором. Серед його пацієнтів також був військовий з подвійною ампутацією ніг, про якого розповідали в National Geographics. Робота команди Майкла та реабілітологів дала йому можливість повернутися на поле бою. Від листопада ми підняли на ноги вже вісьмох військових. Проходили протезування й лікування у США і на Мальті. Зараз наша мета – допомогти пацієнту, в якого немає навіть частини тазової кістки. Лікарі сказали, що він більше не зможе ходити. А наш партнер Майкл Коркоран на це відповів: “Привозьте – будемо робити”, – коментує Олена Ніколаєнко, голова Ради FFU Польща, волонтерка-кураторка зі стратегії та розвитку FFU Україна.
“Середня сума, яку донатять українці – приблизно 1000 гривень. Але ми відчуваємо всебічну підтримку. До зборів долучаються люди з усього світу. Також дуже багато донатять українські діаспори з різних країн. Досить активно нас підтримує Америка. Найкраща просвітницька акція для всього світу – коли ми демонструємо, як пацієнт, якому лікарі пророкували, що він не зможе більше ходити, починає це робити на протезах. Або коли молодий хореограф Олександр Чайка, отримавши надсучасний протез, повертається до викладання”, - додає Олена Ніколаєнко.
Залежно від складності випадку, протезування та реабілітація одного військового за кордоном може коштувати від $30 до $100 тис.

“Для нашого військового Дмитра Скляренка лише вартість колінного блоку, яким оснащений його протез, має ринкову вартість близько $100 тисяч. Зараз ця сама компанія презентувала оновлений колінний блок для протезів, ринкова вартість якого вже $125 тисяч. Такий колінний блок скорочує час реабілітації. А якщо враховувати вартість всієї конструкції протеза та ще 2 місяці реабілітації, то ця сума більша за $150 тисяч. Партнери донатять час лікарів, реабілітологів, протезистів. Ми маємо купувати деталі протеза, але клініка дає можливість закуповувати їх не за ринковою ціною, а зі знижками від виробника. Це допомагає нам якомога більше людей забезпечити протезами”, – продовжує Олена Ніколаєнко.
гривень — це середня сума, яку жертвують українці.
“Мене звалило з ніг одразу. Боляче не було, але я відчув, що отримав поранення. Я зняв турнікет із правого плеча, розтягнув поясне розвантаження і побачив, що вже немає куди накладати турнікет. Витяг з рюкзака аптечку, зняв каску, скинув плитоноску. Це все робив лежачи, витягував з-під себе. Голову поклав на каску, дістав з аптечки налбук, вколов його у ліву ногу. Дістав цигарки з нагрудної кишені плитоноски. Закурив цигарку і чекав, поки помру. Згадував дружину та дітей. Лікарі казали, що я не мав шансів вижити. І на медицині нам розповідали, що якщо рука, то є максимум 4 хвилини, а нога – лише дві. А я 35 хвилин протягнув якось”, – згадує військовий.
Дмитро Скляренко захищав Україну ще з 2014 року. Тому з перших днів повномасштабного вторгнення він одразу пішов до військкомату. Спочатку потрапив до розвідки 17-ї танкової бригади, де близько місяця працював на напрямку Барвінкове-Ізюм. Потім роту Дмитра підпорядкували новоствореній 115-й механізованій бригаді та відправили у Сіверськодонецьк. Через п’ять днів 11 травня військовий отримав важке поранення з втратою кінцівки і великою крововтратою.
Дмитра одразу зорієнтували, що через складність поранення протезуватись доведеться не в Україні. Саме тому для протезування він обрав програму від Фонду Future for Ukraine, яка передбачає надання протезування та реабілітації у провідних протезистів США.
“Поспілкувався з Олександром Чайкою, він протезувався завдяки цьому фонду. Так потрапив до США. Моє перше враження було таке, ніби я американський військовий, який повернувся додому, до себе в країну. Люди всі посміхаються, дякують. Мені здається, що тут людей ще змалечку привчають, що військовий – це захист. Мрію, щоб і в нас було таке ж ставлення”, - підсумував військовий.
Над спецпроєктом працювали:
Матеріал підготовано за підтримки:
Оксана СНІГУР Авторка
Олексій СКОПНЕНКО Продакшн
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Світлана САЛІЙ Літературна редакторка
Крістіна НАГОРНЮК Дизайнерка