СПЕЦПРОЄКТ
Як зберегти здоров'я під час війни:
Минув рік повномасштабної війни. Починаючи з 24 лютого 2022 року, життя кожного українця змінилося. Ворог планував швидко захопити Україну, але зустрівся з шаленим опором її громадян. Уся нація згуртувалася заради єдиної мети Перемоги
українські аптеки перетворюються на Простори Сталого Здоров'я
41%
Частина опитаних не відчувала в цьому нагальної потреби, решта не мала можливості пройти обстеження через повітряні тривоги, відключення електроенергії, воєнні дії та відсутність потрібних фахівців. Водночас є ризик, що стан здоров’я населення України поступово погіршуватиметься через отримані травми під час обстрілів, розвиток інфекційних хвороб, психічні, емоційні розлади тощо.
українців від початку повномасштабної війни не зверталися до лікарів, за даними опитування Центру Разумкова
Tilda Publishing
”Війна не обмежується безпосередніми втратами, а має тривалі негативні наслідки для здоров’я громадян. Зокрема, йдеться про збільшення кількості випадків серцево-судинних та онкологічних захворювань. Це пов’язано з обмеженим доступом до профілактичних обстежень, які дають змогу діагностувати недугу на ранній стадії. Нині для людей у пріоритеті безпека, вчасно дбати про себе забувають або не мають такої можливості взагалі”
міністр охорони здоров’я України
Серед поширених скарг – тривога, знервованість, стрес, пригнічення, порушення сну.
”Почуваюсь, як вичавлений лимон. Якось зайшов в аптеку по ліки. Поки чекав своєї черги, потемніло в очах, почав задихатися. Не розумів, що відбувається. Пам’ятаю, як до мене бігли фармацевтки, почали розстібати сорочку. Оклигав, коли приїхала швидка. Виявилось, у мене стався гіпертонічний криз, я знепритомнів. Фармацевтки грамотно надали першу допомогу, тому вдалося уникнути ускладнень. Якби це сталося зі мною вдома, то навіть не зміг би викликати швидку”, – говорить Петро Прищепа.
”Багато хто з моїх знайомих не може обійтися без заспокійливих. Скаржаться на проблеми зі сном. Я й сама страждаю від нападів тривоги. Після безсонної ночі важко налаштуватися на роботу. Часто болить голова, кілька разів ледь не зомліла у транспорті. Раніше щовечора ходила займатися на тренажерах, тепер немає настрою. Буваю в залі раз на тиждень. Менше стежу за харчуванням, заїдаю стрес солодким. Особливо після обстрілів. Якось пішла до сімейного лікаря, але на прийом так і не потрапила. Почалася повітряна тривога, всіх вигнали з поліклініки. Вирішила не чекати прийому. Якщо щось болить чи хочу тиск поміряти, то заходжу в аптеку біля дому. Поговорю з працівниками, зразу й легше стає”, - каже киянка Марина Верба.
Петро Прищепа з Житомира останнім часом скаржиться на головний біль, втому.
Щоб фармацевти могли в разі потреби допомогти відвідувачам, в аптеках облаштовують спеціальні зони. Наприклад, у Києві з січня 2023 року в мережі ”Аптека Доброго Дня” з'явилися Простори Сталого Здоров’я.
Українські аптеки, що перетворюються на Простори Сталого Здоров'я
Tilda Publishing
”Хочемо перетворити наші аптеки на зони сталого здоров'я та превентивної турботи. В таких Просторах клієнти зможуть поміряти тиск, сатурацію, температуру. Ми не обмежуємося класичними послугами. Найближчим часом плануємо розширити перелік інноваційними та корисними впровадженнями. Простори Сталого Здоров’я – це не лише про фізичне місце в аптеці. Це ще й певна філософія та вектор руху компанії, що направлений на навчання населення правильної турботи про своє здоров’я, молодість і красу”
генеральна директорка ”Аптека Доброго Дня"
Простори Сталого Здоров'я в мережі аптек іще називають фармацевтичним пунктом піклування. Окрім медичних послуг, кожен клієнт може там підзарядити телефон, скористатися безкоштовним інтернетом.

”У нашій аптеці Простір почав працювати з січня 2023 року, коли були масові відключення світла. Щодня Простори відвідують до 10 людей різного віку – мами з дітьми, студенти, пенсіонери. Буває, сидять годину-дві – спілкуються, заряджають телефони. Якось навіть побачення у Просторі влаштовували. Тут можна попити води, зробити чай, поміряти тиск, температуру, сатурацію, проконсультуватися з фармацевтом”, - говорить завідувачка столичної аптеки Наталія Малюта.
З січня 2023 року в мережі ”Аптека Доброго Дня” з'явилися Простори Сталого Здоров’я
Відвідувачі Простору Сталого Здоров'я не заважають працівникам аптеки обслуговувати інших клієнтів, адже він розташований на достатній відстані від касової зони.

”Звичайно, якщо людина не може сама поміряти тиск, то працівники підійдуть і допоможуть. Коли бачимо, що відвідувачу потрібна швидка, викликаємо медиків. Адже самі люди дуже рідко просять це зробити, частіше доводиться вмовляти або ставити перед фактом. Бо бачимо, що потрібна невідкладна медична допомога. Часто люди заходять до аптеки, щоб просто поговорити, запитати поради. Тому фармацевтам доводиться ще й виконувати функції психолога, реабілітолога”, - додала Наталія Малюта.
Ще одним корисним нововведенням мережі ”Аптека Доброго Дня” став проєкт ”Шелфтокер”.

”Для українців важливі економія часу, простота та ефективність отримання послуг. Саме тому в наших Просторах Сталого Здоров’я додатково запустили ”Шелфтокер” (у народі – ”полиця, що говорить”). Це спрощує навігацію щодо ліків, косметики, вітамінів, наявних у аптеці. І клієнту в такий спосіб зручніше шукати необхідні товари. Авжеж, наші фармацевти допоможуть обрати потрібне, проте іноді люди хочуть ознайомитись із товаром самостійно. Тож таке рішення значно скоротить час на пошук товару”, – зазначила Оксана Кириченко.
Для багатьох українців важливо не лише мати можливість швидко отримати медичну допомогу, а й уміти грамотно дбати про своє здоров’я, стежити за зміною його стану. Навчитися цього можна в Академії Сталого Здоров’я – інформаційному просторі, де виховують традиції превентивної турботи про себе.

”Сьогодні в умовах війни, обстрілів, тривожних новин ніхто не захищений від негативного впливу зовнішніх факторів на фізичне та ментальне здоров’я. Саме тому кожен намагається дбати про своє здоров’я як уміє. Але мало хто задумується: ”Чи не стане ця турбота навпаки негативно впливати на мій стан? А чи правильно я все роблю?” У цьому потоці вагань, поспілкувавшись із колегами та друзями, ми відчули запит, щоб навчити та допомогти українцям дбати про себе правильно, запобігати хворобам. Саме так і виникла ідея створення Академії Сталого Здоров’я”, – розповідає Оксана Кириченко.
Грамотно турбуватися про здоров’я вчитимуть безплатно
Головна мета Академії Сталого Здоров'я – закласти у свідомості українців важливість регулярних чекапів, відмови від самолікування, турботи про себе через запобігання хворобам, збереження зовнішньої краси та ментального здоров’я.
Відкриття Академії відбулось офлайн в одній з аптек мережі
Заняття в Академії проводять експерти різних галузей медицини: нутриціологи, дієтологи, косметологи, anti-age експерти, психологи. Фахівці діляться практичними порадами, корисними для всіх. Наприклад, на першому занятті дієтолог-ендокринолог розповів про правильний раціон, який не лише допоможе побороти наявні хвороби, а й запобігатиме появі нових. Фітнес-експертка навчила вправ, із допомогою яких можна зберегти добрий фізичний стан, але притому, вони не шкодять здоров’ю. Дерматолог підказав правильний догляд за шкірою відповідно до її типу.

Відкриття Академії відбулось офлайн в одній з аптек мережі. Надалі лекції проходитимуть у форматі онлайн-вебінарів за попередньою реєстрацією. Анонси заходів розміщуватимуть на офіційних сторінках ”Аптека Доброго Дня” у фейсбуку та інстаграмі.
”Наша стратегія базується на комплексній турботі про здоров’я українців. Тому однією з головних тем доповідей експертів Академії Сталого Здоров’я є інформування клієнтів про шкоду самолікування. Паралельно й наші фармацевти проводять консультації, щоб розповісти клієнтам про шкоду самопризначених препаратів. У багатьох випадках перед купівлею тих чи тих ліків рекомендують спочатку звернутися до лікаря, який після визначеного переліку обстежень призначить препарат, що підходить конкретній людині”, – пояснює гендиректорка мережі аптек.
”Персоналізоване приймання БАДів – це саме те, чого прагнуть фармацевтичні компанії в розвинутих країнах. Тож, наслідуючи досвід іноземних партнерів, у власних комунікаціях ми також просимо клієнтів не призначати самостійно навіть, на перший погляд, прості препарати. Бо, наприклад, надлишок вітаміну D в організмі може призвести до гіперкальціємії, гіперкальціурії та навіть ниркової недостатності. Нині ми вбачаємо більш глобальну та важливу мету: розповідати всім, що самолікування – це зло”, – зазначила Оксана Кириченко.

”Аптека Доброго Дня” нещодавно запускала колаборацію з лабораторією Esculab, щоб українці мали змогу пройти обстеження для виявлення дефіциту певних мікроелементів в організмі. Лабораторія надавала знижку клієнтам мережі аптек на власні послуги, а ”Аптека Доброго Дня” пропонувала знижку клієнтам Esculab. Це додатковий стимул замовити дослідження та зрозуміти, які препарати справді необхідні людині.
Пошук шляхів покращення здоров’я населення вже кілька років є світовою тенденцією. Зокрема, на саміті ООН зі сталого розвитку ухвалили основні цілі до 2030 року, серед них – міцне здоров’я та благополуччя. У світі прагнуть знизити передчасну смертність людей через неінфекційні захворювання, зокрема шляхом впровадження новітніх підходів профілактики, виявлення хвороб і надання медичної допомоги. Саме цією метою керуються й у мережі ”Аптека Доброго Дня”, запроваджуючи дієві ініціативи, що відкривають нові можливості превентивної медицини.
Ідея превентивної турботи стала однією з ключових у світі
”Сьогодні просто продавати медикаменти в аптеках – це актуально лише для тих людей, що вже переживають певні труднощі зі здоров’ям. Але ж хіба не краще запобігти хворобі з допомогою превентивної турботи про себе? У систему превентивної турботи входить збалансоване харчування із розумним додаванням рослинних препаратів, що їх радить нутриціолог або дієтолог. Також спорт, де присутня як аеробна, так і анаеробна активність. Правильний ритм життя, що не шкодить ні вашим буденним справам, ні вам особисто, а також піклування про зовнішню красу. На стан шкіри впливають їжа та спосіб життя, також лікувальна косметика, яка допомагає зберегти молодість і красу максимально довго”, – говорить Оксана Кириченко.
Попит на ліки для профілактики хвороб, вітамінні комплекси, рослинні препарати зростає щороку.

”За останні п'ять років продажі біологічно активних добавок та вітамінів зросли на 400 відсотків. З допомогою Простору Сталого Здоров’я ми якраз і намагаємося прибрати в людей установку на негатив, пов’язаний з аптеками, бо ті зазвичай асоціюються з лікуванням і відвідуванням лише тоді, коли щось болить. Але полиці мережі ”Аптека Доброго Дня”, крім ліків, наповнені ще й препаратами турботи про молодість та красу. Для кожної вікової категорії ми зібрали ексклюзивні лінійки європейської аптечної косметики як для жінок, так і чоловіків – вона лікує і живить. Переважно це бренди з Іспанії, Франції та Німеччини”, – пояснює гендиректорка ”Аптека Доброго Дня”.
Уже другий рік українці живуть в умовах повномасштабної війни, підлаштовуються під нові реалії. Для багатьох нормою стали регулярні донати, щоб допомогти нашим воїнам наближати Перемогу. Підтримати захисників і захисниць можна, придбавши косметику в мережі ”Аптека Доброго Дня”.
Купуючи косметику в аптеці, донатять на армію
10 000
комплектів літньої форми для жінок-військових
”Сьогодні в Силах безпеки й оборони України служить близько 60 тисяч захисниць, майже 10 тисяч із них перебуває на передовій чи має посади, що передбачають регулярні виїзди на передову. Пошиття якісної військової форми за жіночими лекалами – це питання зручності та безпеки, тому й вирішили допомогти саме в цьому напрямку. Клієнти мережі ”Аптека Доброго Дня” протягом літа можуть долучитися до ініціативи. Три гривні з кожної проданої одиниці наших ексклюзивних іспанських брендів гігієнічних продуктів та косметики Lactovit та Beter перераховуємо на збір. Немає значення – придбали товар безпосередньо в аптеці чи на сайті. Також наші клієнти можуть відразу задонатити на монобанку. Для зручності розмістили QR-коди у прикасових зонах аптек. Окрім цього, робимо прямий перерахунок коштів, уже перерахували 100 тисяч гривень”, – говорить Оксана Кириченко.
Також, для ГО “Землячки” формують та надсилають для захисниць бокси із засобами турботи та гігієни. Кожен набір індивідуальний, зважаючи на потреби отримувача. Минулого місяця мережа "Аптека "Доброго Дня” передала засобів гігієни для захисниць на передову на суму близько 50 тис. грн

”Бокс із гігієною ми додаємо майже до кожної посилки. Туди входить усе, що може знадобитися захисницям у побуті на фронті: сухі душі, серветки, гігієнічні прокладки, бальзам для губ, зволожувальний крем, пігулки від циститу, молочниці, загоювальний крем та інше. Часто отримуємо запити від жінок на вітаміни для підтримки здоровʼя. Адже даються взнаки погане харчування, постійне перебування на холоді чи спеці. Усі запити та вміст боксу ”жіноча гуманітарка” ми закриваємо за підтримки партнерів, які надають засоби гігієни на безоплатній основі. Єдине, що ми купуємо, - це сухі польові душі. Серед наших партнерів – ”Аптека Доброго Дня”, – розповіла Ксенія Драганюк, співзасновниця ГО ”Землячки”.
Над спецпроєктом працювали:
Олена ПЕТІК Коректорка
Рада КІШКА Дизайн та верстка
Анна ОРЕЛ Авторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Матеріал підготовано за підтримки: