Медичний Check-up для здорових:
що перевіряти і навіщо
Спецпроєкт
Здорові люди
У 2019-2020 роках половина українців вважала себе здоровими людьми, йдеться в дослідженні Київського міжнародного інституту соціології. Цей показник щороку зростав аж до початку пандемії COVID-19. 2021 року 40% українців оцінювали стан власного здоров’я як хороший чи дуже хороший, 46% — як посередній, а 14% – як поганий. Понад два роки повномасштабної війни також вплинули на здоров'я українців, зокрема ментальне.
Бути здоровим для багатьох означає бути щасливим. Тому що насамперед хороше самопочуття і здоров'я близьких робить українців щасливими, свідчать останні дослідження.
Міністерство охорони здоров'я радить українцям хоча б раз на рік робити загальний чекап організму для профілактики захворювань, виявлення хвороб на ранній стадії. У спільному спецпроєкті Gazeta.ua провідні лікарі медичної мережі “Добробут” розкажуть, як не загубитися в морі інформації, позбутися страхів і отримати від діагностики максимальну користь для здоров'я.
“Перевірку здоров’я варто розпочинати з візиту до сімейного лікаря або обрати загальний чи спеціальний пакет послуг. Пакетна послуга здебільшого передбачає первинну консультацію терапевта. Якщо обирати спеціальний пакет послуг, то він передбачатиме вузькопрофільне обстеження, наприклад, перевіряєте суто жіноче або чоловіче здоров’я – починайте з консультації гінеколога чи уролога. Є ще кардіологічна, офтальмологічна діагностика та інші. У всіх випадках спочатку йдемо до лікаря первинного контакту, а потім починаємо обстеження”.
Чекап для дорослих: що треба знати
Сімейний лікар відповів на популярні запитання щодо чекапів
Богдан Смаль
сімейний лікар медичної мережі “Добробут”
Які обстеження призначають під час універсальної діагностики стану здоров’я:
ЖінкАм:
загальний аналіз крові
глікозильований гемоглобін
скринінг біохімічних показників
індекс HOMA
тиреотропний гормон
електрокардіограма
загальний аналіз сечі
рентгенографія органів грудної клітки
консультація ендокринолога, офтальмолога
УЗД черевної порожнини, сечового міхура, нирок, щитоподібної залози
консультація гінеколога
ПАП-тест
УЗД молочних залоз*, матки
* жінкам після 40 років призначають мамографію молочних залоз замість УЗД
ЧОЛОВіКАМ
загальний аналіз крові
глікозильований гемоглобін
скринінг біохімічних показників
індекс HOMA
тиреотропний гормон
електрокардіограма
загальний аналіз сечі
рентгенографія органів грудної клітки
консультація ендокринолога, офтальмолога
УЗД черевної порожнини, сечового міхура, нирок, щитоподібної залози
простатоспецифічний антиген
консультація уролога
УЗД простати
“Перевірку дитячого здоров’я можна зробити за один день. Дітям стараємося робити менше уколів і обстежень, для них кожна процедура – це стрес. Батькам варто пам'ятати, що в перші три роки життя має бути мінімум 18 візитів до лікаря. У критичні періоди розвитку дитини – до 3 років, 6-7, 11-12, 14-15 років організм більш вразливий до факторів зовнішнього середовища. Якщо вчасно виявити ризики, то дитина не захворіє або матиме менше проблем у дорослому віці”.
Чекап для дітей: що мають знати батьки
Дитячий лікар розповів про обов'язкові обстеження під час перевірки дитячого здоров'я
Олексій Риков
лідер напряму педіатрії медичної мережі “Добробут”
коштує гінекологічний чекап. Це найпопулярніший пакет послуг серед жінок – понад 20% загальної кількості проданих у “Добробуті” чекапів. Гінекологічний чекап варто проходити кожній жінці щороку. Він передбачає необхідні консультації лікарів, аналізи та інструментальну діагностику
4550
коштує універсальний чекап для чоловіків – вони його обирають найчастіше. Подібний чекап для жінок до 40 років вартує 9300 грн, від 40 років - 10100 грн.
12 810
гривень
гривень
гривень коштує дитяча програма медичного огляду “Школа” (від 5 до 17 років). Чекап передбачає аналізи, консультації ортопеда-травматолога, офтальмолога, педіатра. До пакету “Школа+” входить додатково консультація стоматолога, інструментальна діагностика. Його вартість 5340 грн.
4100
гривень
– Завдяки ранньому виявленню захворювання можна полегшити його перебіг чи навіть вилікувати повністю. Жінки, наприклад, бояться приходити на огляди, якщо в мами чи бабусі був рак. Думають, що й у них можуть виявити онкологію. Тому профілактичні огляди мають бути персоналізованими. Кожна пацієнтка має обговорити з лікарем індивідуальні ризики. Ризик – ще не хвороба. Лікар враховує наявність шкідливих звичок, ожиріння, чи народжувала дітей, має активне чи ні статеве життя – і вже потім формує індивідуальний план чекапу.
Українці перестали відкладати життя на потім
Євген Парпалей
лідер напряму гінекології медичної мережі “Добробут”
Обстеження не гарантують абсолютного здоров’я, а є лише інструментом для виявлення ранніх ознак захворювань. Наголошу, що здоров’я на 80% залежить від способу життя, харчування, сну, фізичної активності та, звісно, генетики.
– Онкозахворювання є однією з основних причин смертності, й кількість випадків раку лише зростатиме. За прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я – на 75% до 2050 року, порівняно з показниками 2022-го.
Юлія Новицька
онколог
Таке зростання захворюваності пов’язане зі старінням населення (ризик виникнення більшості онкозахворювань зростає з віком), поширенням паління, надмірним вживанням алкоголю, зниженням фізичної активності.
Онкозахворювання на початкових стадіях найчастіше є безсимптомними або можуть проявлятися неспецифічними симптомами, як-от слабкість, втомлюваність, схуднення, зниження апетиту. Тому виявити рак на ранніх стадіях досить складно. Проте що раніше вдається виявити злоякісну пухлину, то більшими є шанси на успішне лікування.
Саме тому регулярні профілактичні обстеження потрібні та важливі, оскільки вони дають змогу виявляти передракові зміни або онкозахворювання на ранніх стадіях, коли вони є повністю виліковними.
Онкочекапи передбачають проведення профілактичних обстежень у здорових осіб за відсутності будь-яких симптомів. Перелік обстежень залежить від віку, статі, наявності чи відсутності шкідливих звичок. Універсального ефективного чекапу для всіх онкозахворювань не існує
Водночас потрібно знати міру й не перетворювати чекап на нав’язливий страх і пошук у себе ознак раку. Оптимальний варіант для здорової людини – це обрати компетентного сімейного лікаря і за його направленнями проходити профілактичні обстеження.
Варто дізнатися, чи були випадки онкозахворювань у родині. Деякі з них характеризуються спадковою схильністю. Зокрема, рак грудей, яєчників, товстої та прямої кишки, передміхурової залози, шлунка тощо.
Особливу увагу слід звернути, якщо таких випадків у сім'ї було декілька або якщо вони траплялись у молодому віці. У такому разі варто звернутися до онколога та порадитися, чи доцільно пройти генетичне тестування для виявлення можливих спадкових генетичних мутацій. Але наявність спадкової генетичної мутації не означає, що в людини обов'язково буде рак.
Поширеним міфом є те, що можна здати аналізи на онкомаркери і виявити рак. Онкомаркери – це речовини, що утворюються в організмі пухлиною або іншими клітинами як реакція на пухлину. Здається, що все просто: здаєте аналіз крові і виявляєте рак. Але це так не працює. Тому що більшість цих речовин утворюється в значній кількості у здорових людей, ще більше їх рівні підвищуються за наявності запалення. Тому аналізи на онкомаркери не підходять для чекапу. Не слід витрачати час та кошти, займаючись самодіагностикою.
Лікарі медичної мережі “Добробут” розповіли про користь чекапів, страхи пацієнтів, поширені міфи, які доводиться чути:
Лікарі медичної мережі “Добробут” розповіли про користь чекапів, страхи пацієнтів, поширені міфи, які доводиться чути:
Найпоширеніші міфи про гінекологічну діагностику
усі жінки повинні проходити однакові чекапи
Правда:
Міф:
це не так, бо всі мають різні вік, генетичну схильність, захворювання. Тому обсяг і частота оглядів – індивідуальні
інфекції статевих органів мають симптоми
Правда:
Міф:
Не завжди. Насправді жінки соромляться здавати аналізи на інфекції, що передаються статевим шляхом
якщо менструація є, то все гаразд
Правда:
Міф:
І так, і ні. Бо кількість яйцеклітин у яєчниках є різною. І це впливає на те, чи зможе жінка легко завагітніти. І на здоров’я майбутньої дитини впливає теж, бо з віком збільшується ризик патологій плоду. Тож якщо в жінки немає дітей, а вона планує, то варто провести оцінювання потенціалу до 35 років. Або подумати про варіант відкладеного материнства – заморожування яйцеклітин
якщо робили вагінальне УЗД, то огляд гінеколога не потрібен
Правда:
Міф:
На огляд до гінеколога треба йти обов'язково, під час нього проводиться забір аналізів. Зокрема, на цитологію – передракові зміни, вірус папіломи людини, який також провокує онкологію. Також потрібне дослідження виділень на наявність запального процесу. Саме ж ультразвукове дослідження дає змогу побачити тільки стан яєчників і порожнини матки
УЗД молочної залози під час вигодовування дитини робити не потрібно, бо під час лактації воно неточне
Правда:
Міф:
Рак молочної залози розвивається дуже швидко, а жінка може годувати дітей багато років
Медичні огляди дуже дорогі, тому краще просто здати аналізи в лабораторії за порадою подруг
Правда:
Міф:
Насправді чекапи дають змогу перевірити своє здоров'я із суттєвою знижкою, запланувати похід до лікарні на зручний час. Адже іноді надмірна кількість аналізів і не потрібна жінці
У медичній мережі “Добробут” сформували оптимальний набір чекапів з урахуванням потреб пацієнтів різного віку. Нині працюють над удосконаленням складу пакетів, розуміючи запити клієнтів. Зокрема, планують додати онлайн-роз'яснення лікаря, щоб у пацієнта була можливість поставити запитання віддалено, у зручному форматі.
Повний перелік програм чекапів для дорослих та дітей у медичній мережі “Добробут” можна знайти тут
Над спецпроєктом працювали:
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
Рада КІШКА Дизайн, верстка
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Ірина ЛЕВИЦЬКА Авторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн
Матеріал підготовлено за підтримки: