СПЕЦПРОЄКТ
Старий Воротнічок, мудрий Хасан та наляканий Арчі: як з охопленого війною Бахмута волонтери рятували тварин
Через війну притулки для тварин потребують посиленої допомоги
Від війни, яку Росія розв’язала проти України, страждають не тільки люди, а й тварини. Багато пухнастих друзів опинилися у центрі бойових дій під обстрілами, без їжі та піклування. Тварини, покинуті в населених пунктах, голодують або вмирають від травм. Багатьох домашніх улюбленців залишили їхні господарі.

У середньому на 60% зросла кількість тварин у притулках від початку повномасштабної війни, згідно з дослідженням українського центру вивчення громадської думки "Соціоінформ". Зоозахисники заявляють майже про 26 тис. собак і 20 тис. котів, які станом на початок 2023 року перебувають під опікою притулків і волонтерів.
Кількість безхатніх тварин продовжує зростати. Через переповненість притулки змушені брати тварин на перетримку, лікувати вуличних чотирилапих, шукати дім за кордоном, підгодовувати тварин на вулицях.

Основними потребами притулків зараз є корм, ліки, ветеринарна допомога. Не вистачає й персоналу. Зооволонтери по всій країні відчувають потребу в фінансуванні.
Притулок для тварин “Лада” був заснований у Бахмуті на Донеччині 2011-го. Волонтерка Марина Шажко відкрила його з однодумцями, щоб врятувати безпритульних собак від відстрілу – саме таким чином у місті на той момент регулювали чисельність псів.
Волонтери спершу отримали грант на створення стерилізаційного майданчика для тварин. А вже 2012-го цей заклад, де ветеринари працювали безплатно та купували ліки за благодійні внески, перетворився на реабілітаційний центр для тварин. Почалася повноцінна історія "Лади".

Страшним викликом для притулку стало повномасштабне вторгнення Росії. Торік у травні окупанти почали обстрілювати місто й неодноразово снаряди прилітали на територію "Лади". Тож на початку вересня 2022 року волонтери вирішили вивезти тварин у безпечне місце.
Як притулок з охопленого війною Бахмута, як і десятки інших прихистків, евакуйованих з "гарячих" точок, будує життя на новому місці, дізнавалася кореспондентка Gazeta.ua.
Бахмутська "Лада" осіла на Дніпропетровщині. Обжитися на новому місці притулку допомагають волонтери та благодійники, серед яких є благодійний фонд Happy Paw. За підтримки мережі "Фокстрот" вони запровадили програму "Ф-підтримка", що направлена на допомогу вимушено переміщеним тваринам і цілим притулкам із зони бойових дій. Лише за 3,5 місяця вдалося забезпечити кормом 3961 тваринку з 20 притулків.
ХАСАН із Бахмута
Дорога до притулку частково проходить через поле. Коли авто виїжджає на піщану дорогу під його колесами здіймається пил, монотонно тріщить гравій. Таку відносну тишу за якусь мить порушує собачий гавкіт за вікном.

На невеликому клаптику землі "розкинулася" стара ферма. Навколо неї у кілька рядів встановлені будки. Праворуч – ангар, обшитий залізом. З іншої сторони причаївся будиночок охорони з необтесаного дерева. Неподалік бігає кудлатий пес, схожий на вівчарку.
- Це наш Хасан, зустрічає так кожну машину, – пояснює засновниця притулку 49-річна Марина Шажко – яскрава брюнетка з волоссям, що хвилями спускається до плечей.

Жінка виходить з авто і намагається приборкати Хасана, який на радощах стрибає біля волонтерки. Потім сідає на землю і дає лапу – вітається. Цей пес один із небагатьох, кому працівники дозволяють вільно бігати територією. Бо він охороняє притулок, пояснюють.
Хасан родом із Бахмута. У "Ладі" з 2020 року. Потрапив у притулок після того, як його збила машина. Волонтери знайшли пораненого пса та вилікували. З того часу він один із головних улюбленців працівників прихистку.

- Ми знаємо тут усіх на імена. Да, Міра? – Марина звертається до невеличкої собаки з блискучою шерстю, яка народилася за кілька днів до евакуації з Бахмута. Її матір з цуценятами волонтери знайшли в одному з закинутих дворів міста. Братів і сестер Міри вже встигли розібрати люди.
Одержимі ідеєю
Частина собак у притулку живуть на прив’язі у великих дерев’яних будках. Ще 155 псів у вольєрах. Будівництво таких домівок для тварин профінансував благодійний фонд Happy Paw.

- Замовляли матеріали для будок у Дніпрі, а фонд оплачував, – розповідає Марина. – Деякі собаки поки на ланцюгах, бо не вистачає місць. Ми будували вольєри та думали, що вони будуть там. Але потім взяли й тих собак з Бахмута, які були евакуйовані пізніше. Тому вийшло, що деякі тимчасово живуть у будках.
Голос Марини Шажко тремтить, коли вона згадує рік заснування притулку. А особливо той факт, що робили це аби врятувати собак від відстрілу.

- Це було жахливо, – розповідає про масове знищення тварин у місті Шажко. – Усе робилося двічі на тиждень – машина їздила по місту й звідти стріляли у тварин. Вони помирали... Ми із подругою бачили криваві сліди на землі. Вирішили щось робити – писали матеріали у ЗМІ, намагалися достукатися до міської влади, збирали акції протесту.
Через деякий час волонтери змогли заручитися підтримкою й отримали грант на створення стерилізаційного майданчика, який мав стати своєрідним реабілітаційним центром для вуличних тварин.

- Ми були одержимі цією ідеєю, а фінансування не мали. Збирали донати на ліки, ветеринарні послуги. Було складно завоювати довіру людей. Бо у місцевих пабліках писали, що ми нібито відмиваємо гроші. Потім зрозуміли, що критика допомагає йти вперед.
З часом у притулку після лікування залишалося дедалі більше собак. Волонтери стали шукати для них господарів.

- Ми починали з 12 (псів. - Gazeta.ua), а коли виїжджали – 140 було, – рахує вголос волонтерка. – Притулок був розташований у південній частині міста, з боку Горлівки. Звідти якраз і ведеться зараз наступ на Бахмут. Ми ще 2014-го думали переїжджати, але тоді у нас не було такої кількості тварин. Та й фронт проходив за 20 кілометрів.
"Двічі на тиждень машина їздила по місту й звідти стріляли у тварин"
Прильоти і осколки
За ангаром на асфальтовому майданчику вигріваються собаки. Побачивши людей, скачуть на лапи й щосили починають гавкати.

Тварини тут різні – коротколапі, стрункі, з довгою шерстю та сяючими очима. Більшість – із драматичною долею. Хтось потрапив у прихисток після отриманих травм, когось – ображали або покинули господарі. Є такі пси, які вже народилися у притулку.
Коли Росія розпочала повномасштабний наступ на Україну, волонтери сподівалися, що лінія фронту не наблизиться до міста. Запасалися їжею і ліками, продовжує розповідь Марина.

- Ми написали допис, щоб зібрати кошти. Закупили крупи. А перші "прильоти" почалися 17 травня – до цього був тільки один чи два по місту, – веде далі волонтерка. – Тваринки стали дуже нервувати. Не їли, сиділи у вольєрах.
Хасан підходив до нас, давав лапу. І весь час, поки було гучно, треба було його за неї тримати. Люда (волонтерка Людмила Булавка. - Gazeta.ua) жила чотири місяці у підвалі з тваринами. Пережила там пʼять "прильотів".

З липня ситуація навколо Бахмута почала погіршуватися. Лінія фронту проходила за 9 км від притулку.
- Після прильоту на територію 1 серпня зрозуміли – треба евакуюватися, – розповідає Марина. – Вийшла у той день з приміщення, а Люда дзвонить з підвалу: “Спускайся, бо дуже гучно”. Я тільки пішла вниз, як одразу вибух! Прилетіло перед підвалом. Осколки розлетілись в різні сторони й так далеко, що порозбивали будки!
"Жила чотири місяці у підвалі з тваринами"
Після вибуху з притулку втекло девʼять собак. За кілька днів повернулося тільки три. Інших не знайшли.

- Це Божа допомога, що після прильоту тварини не постраждали. Я рвалась наверх, бо не могла уявити, що там. Потім побачила, що всі живі. Це був мінометний обстріл, – згадує Шажко. – Відтоді у мене почалися панічні атаки. З липня постійно обстрілювали – з чотирьох ранку. Потім дедалі частіше.
Після такого волонтери почали шукати місце, куди можна перевезти тварин. Водночас вони сподівалися, що незабаром бойові дії припиняться.

- Потім був приліт касетної бомби й пес отримав поранення. Після цього Олі (волонтерка Ольга Литовченко. - Gazeta.ua) син, який воює, сказав виїжджати. І вона знайшла це село в Дніпропетровській області. Вивезла родину і повернулася до нас. В селі ж нам запропонували одразу цю територію. Тут раніше була ферма.
Остаточно з Бахмута Марина прийняла рішення виїжджати 29 вересня торік. Тоді серед ночі територія притулку потрапила під російський обстріл.

- Я до ранку ледь дочекалася, – згадує Марина. – Тоді у нас загинула собачка Лада, названа на честь притулку. Осколок пролетів через весь майданчик і в неї потрапив. Я для себе вирішила, що це знак.
Гроші для евакуації
Перед переїздом потрібно було облаштувати територію ферми для тварин. Ольга з іншими працівниками на місці почали будувати вольєри в ангарах. Марина Шажко одразу почала збирати гроші, потрібні для евакуації, та попросила підтримки у фонду Happy Paw.

- Знайшли волонтерів, які допомагали евакуювати, а тут Оля з родиною керувала процесом. Собаки були в шоці, у той день було тихо – Бог нам допомагав. Досі не можу повірити, що це зі мною відбувається… Оля зараз живе у цьому селі, орендує будинок. А я знімаю у Новомосковську квартиру. У мене три собачки та коти, тому важко було знайти житло.
До притулку й досі продовжують привозити врятованих з небезпечних регіонів собак. На фермі не залишилося вільних вольєрів, а ангари переповнені тваринами.

- Мешканці селища після переїзду стали вважати, що всі собаки, які бігають на вулиці – наші, – зізнається Шажко. – Потім я писала пост, що наші тварини знаходяться під доглядом.

Біля входу в ангар грається з Хасаном 38-річна волонтерка Людмила Булавка. Жінка лагідно розмовляє з собакою, бере її за дві лапи, а потім притискає долоні до її морди.

До 24 лютого Людмила працювала головною бухгалтеркою на одному із сольових підприємств. Як і більшість бахмутців, після великої агресії Росії втратила роботу. Зараз заробляє на фрилансі.
- Найбільша складність була в тому, що у нас тут не були облаштовані вольєри, – згадує труднощі переїзду Булавка. – У нас два крила, то спершу просто в ангар випустили тварин – поки не збудували вольєри. Собак не можна розміщати у великій кількості разом, бо у кожного свій характер – хтось посвариться обовʼязково. Ще в Бахмуті дали оголошення і знайшли хлопців, які тут змогли зробити все. Зробили одне крило.

Волонтерка зізнається, що виїжджати з рідного міста було важко, але сумнівів не мала – відчувала відповідальність за тварин.
- Спочатку почалися авіаприльоти, – відновлює у памʼяті початок боїв за Бахмут жінка. – Ми жили з батьками на пʼятому поверсі, тому вони вирішили переїхати на дачу. Мені звідти було важко до притулку добиратися. Я сказала, що переїжджаю туди. Поселилась у підвалі – у мене там диванчик був, собачки мене гріли. Готувала на мангалі – проблем з їжею не було.
"Собак не можна розміщати у великій кількості разом, бо у кожного свій характер – хтось посвариться обовʼязково"
Каші, бульйони та корми
Людмила пропонує зайти всередину ангара. Вперед пропускає працівницю у робочому одязі, яка везе тачку з сіном до вольєрів. Зараз до робіт у притулку запрошують мешканців села за роботу пропонують мінімальну заробітну плату.

У вузькому коридорі стоїть собачий запах. Підлога заставлена коробками з кормом. Щодня тварини у притулку зʼїдають близько 45-50 кг. Харчування допомагають закуповувати Happy Paw і "Фокстрот" у рамках згаданої програми "Ф-підтримка" – минулого місяця вдалося зібрати кошти на 400 кг корму.
У Бахмуті на мангалі варили їм каші, бульйони, – каже Булавка. – Зараз намагаємося варити каструльку тільки Воротнічку-старічку, бо в нього вже зубів немає, щоб гризти суху їжу.

Двері в крило ангара відчиняються зі скрипом – собаки вистрибують з будок і лежанок на піддонах, і щосили подають голос. Від дзвінкого гавкоту закладає вуха.

Підлога у приміщенні викладена рудою плиткою, потрісканою від старості. Уздовж стін розміщені вольєри – перегородки з піноблоків, закриті парканом із сітки.
Працівники з відра насипають смужкою по периметру вольєрів дезінфекційний порошок – засіб проти бактерій і вірусів, який захищає псів від хвороб. Прибирати за тваринами потрібно щодня.
- До нас приїжджають дівчата з Гвардійська, вони вигулюють, – намагається перекричати гавкіт Людмила. – У нас не так багато часу для цього. Намагаємося вигулювати тих, кому критично це потрібно. Наприклад, у нас є собака з ожирінням.
За собаками в ангарі спостерігає волонтерка Ольга Литовченко. Об її ноги грайливо треться висока й струнка Чуча.

- Вона зовсім сліпа, – каже Ольга й обіймає собаку, що стає на задні лапи. – Живе у нас з 2018 року. Мешкала колись на заводі кольорових металів. Звідти її намагалися вивезти, але вона поверталася. А якось прийшла на підприємство вже із травмою на голові та сліпою – був проломлений череп. Кажуть, що комусь дали завдання вивезти її й стукнути. Але не добили. То потрапила до нас на лікування й залишилася.
Чуча схожа на чорну пантеру – гладка шерсть переливається під тьмяним світлом ламп. Біля неї кволо походжає вже трохи облізлий Воротнічок – найстаріший пес у прихистку. Майже не подає голосу пухка короткошерста Білочка. Вона лише чекає, поки Ольга її погладить. Собака не має передньої лапи, бо колись потрапила під автівку.
Під стіною стоїть булерʼяна, а поруч лежить кілька паливних брикетів. Усього таких пічок для обігріву три – у кожному крилі. Їх також допоміг закупити фонд Happy Paw.
50 кг
щодня тварини у притулку зʼїдають
корму
Тихенька Баруся
З "Лади" тварин часто забирають мешканці села. Влаштувати у родини після евакуації вже вдалося понад десять тварин.

- Забрали у нас навіть собачку, яка була не дуже контактна і компанійська, – радісно розказує Ольга. – Приїхали люди, які хотіли взяти тваринку з Бахмута. Ми показали їм Міру та інших собачок. А потім вони зайшли у вольєр, де тихенько сиділа Баруся. Жінка до неї підійшла, а собачка на неї лапки й поклала. Чекала чотири роки, щоб її помітила саме ця людина! Зараз вона оберігає родину, дуже бойова.
Коли притулок освоївся на новому місці, волонтери взялися за реабілітацію тварин. Ще у Бахмуті псам доводилося давати заспокійливі – настільки важко вони переживали обстріли. У село приїхали зовсім худі, згадує Ольга.

- Давали препарати, вітаміни. Бо майже всі були з контузіями, – наголошує волонтерка.
Жінки мають своїх улюбленців у притулку. Ольга найбільше прикипіла до Лапушки.
- Вона зараз у Дніпрі в клініці. Сподіваюся її забрати, – веде далі Ольга. – У нас кожна тваринка з історією. Он сидить красивий Арчі, – показує на дрібного кучерявого собаку біля будки. – Його забрали з квартири. Померла хазяйка, а за собакою не було кому доглядати. Він біля неї тиждень просидів… Потім уже сусіди почули запах і відкрили двері. А там – Арчік. Коли Марина зайшла до квартири, пес сховався під шафою. Витягла звідти, а він весь сивий!
"Коли береш тварин з притулку, вони тобі довіряють і все життя будуть вдячними"
Зараз Арчі вже оговтався, але прилаштувати в сімʼю його не змогли.
- Арчі, йди, мій хороший, – пестливо кличе собаку Ольга і навприсядки підходить до будки. Пес пригинає голову до землі та задки намагається сховатися від надмірної уваги. – Брати тварин з притулку – найбільш розумний вибір. Бо ми знаємо характер кожного пса. Ці тварини пройшли через випробування і розуміють людей. Коли таких береш, вони тобі довіряють і все життя будуть вдячними та відданими.
Більшість собак у "Ладі" радіють приходу відвідувачів, бо кожен з них потребує спілкування з людиною. Також важливі регулярні прогулянки на свіжому повітрі. Це допомагає їм соціалізуватися та повернутися до нормального життя.
У притулку волонтерки працюють до 16:00. Після цього за тваринами наглядають охоронці.
Благодійники з Happy Paw
Фонд Happy Paw співпрацює з бахмутським притулком із 2018 року. Тоді активно допомагав різним притулкам Донеччини, бо постійне сусідство з бойовими діями є травматичним не лише для людей, а й для тварин.

- “Ладі” були потрібні будки, а ми у той час якраз долучилися до благодійного марафону 9-th Wizz Air Kyiv City Marathon, – розповідає про початок роботи з притулком менеджерка фонду Happy Paw Анастасія Аболєшева. – У результаті марафону нам вдалось побудувати 23 нові домівки для собак. Так почалась співпраця з “Ладою”. З того часу ми підтримували тварин кормом, амуніцією, обробками та вакцинами. З початку повномасштабного вторгнення фонд посилив допомогу кормом для притулків Сходу і не припиняє це робити й досі. Понад три тонни корму поїхало і до чотирилапих з притулку в Бахмуті.
Коли притулок вирішив евакуюватися, Happy Paw закупили 26 будок для собак, адже на новому місці псів чекали необлаштовані приміщення ферми.

Пізніше фонд також допоміг з матеріалами для виготовлення ще майже сотні будок. Додатково придбали булер’яни та запас паливних брикетів, щоб тварини комфортно перенесли холодну пору.
Нещодавно ми отримали інформацію про те, що росіяни будують притулок для тварин в окупованому Маріуполі. У цьому вся їхня суть і цинізм – зруйнувати та знищити тисячі життів, щоб потім на попелищі створити “картинку” для власної пропаганди.
"Мета окупантів – знищити усе живе, в тому числі й чотирилапих"
Попри жорстокі бої у Бахмуті, благодійники також продовжують підтримувати волонтера, який досі живе у місті разом з 49 тваринами. Опікується ними.

- Подальша допомога залежить від щедрості пожертв українців. Люди допомагають нам закривати збори та підтримувати тисячі безхатніх носиків та ефективно допомагати притулкам вирішувати екстрені скрутні ситуації, – пояснила Анастасія.
- Майже кожен прихисток за цей час прийняв до себе тварин із деокупованих територій чи зони активних бойових дій. Відповідно у деяких притулків кількість підопічних тварин збільшилась на 50-100% порівняно з 2021 роком. Для того, щоб врятувати якомога більше тварин, фонд залучає різних партнерів, благодійників та міжнародних донорів. Наприклад, разом з компанією "Фокстрот", яка є нашим партнером уже третій рік, ми вирішили підтримати притулки, які врятували котів і собак від пекла війни, запустивши проєкт “Ф-підтримка”. За три місяці роботи проєкту нам вдалось допомогти 20 притулкам, серед яких і бахмутська організація “Лада”, – наголошує Анастасія Аболєшева.
- Мета окупантів – знищити усе живе, в тому числі й чотирилапих та іншу фауну України. Наша ж ціль, навпаки – зберегти й врятувати кожне пухнасте життя, – веде далі Анастасія. – Тому з кожною новою інформацією про пошкоджені притулки та загиблих тварин світоглядна прірва між нами лише збільшується.
Загалом Happy Paw уже 10 років допомагає безпритульним тваринам в Україні.

- Ми всебічно підтримуємо тварин у притулках та поліпшуємо умови їхнього життя: закуповуємо корми, вакцинуємо, обробляємо від паразитів, лікуємо, допомагаємо знайти дім, – продовжує менеджерка. – Відбудовуємо притулки, що постраждалі від російської агресії, стерилізуємо вуличних та домашніх тварин. Також облаштовуємо якісні умови життя безхатніх тварин у притулках – будуємо вольєри, будки, котобудинки, карантинні й ветеринарні комплекси.
278
40 000
притулків, організацій та волонтерів
собак і котів під опікою цих прихистків
У 2022 році фонд підтримав:
тварин стерилізували
8588
притулки допомогли відбудувати
43
тяжкохворих тварин пролікували
99
Соціальна відповідальність "Фокстрот"
Компанія "Фокстрот" допомагає притулкам для тварин з 2021 року. Це комплексний напрямок соціально-корпоративної відповідальності компанії, який називається "Пухнасті друзі в кожен дім", каже Ольга Вітомська, виконуюча обов’язків маркетинг директора мережі "Фокстрот".

- Уже понад два роки у партнерстві з фондом Happy Paw системно допомагаємо притулкам побутовою технікою, інформаційною підтримкою в популяризації ідеї адопції безпритульних тварин. Взяли під опіку двох врятованих від браконьєрів лисичок, що проживають у притулку "Бест Френдс" на Київщині. Беремо участь в освітніх та інших соціально важливих проєктах партнерів, – розповідає Вітомська. – В умовах повномасштабної війни ми продовжили свою місію, розширивши допомогу притулкам. Зокрема тим, де живуть безпритульні тварини, що постраждали внаслідок жорсткої агресії РФ.
Так народилася ідея повноцінної програми – “Ф-підтримка” для допомоги вимушено переміщеним тваринам і притулкам, яких врятували із зони бойових дій.
Кількість тварин, яких із прифронтових зон рятують українські військові та волонтери, зростає. Тому "Фокстрот" вирішив продовжити програму “Ф-підтримка” і у 2023 році.

- Це наразі один із пріоритетних напрямків у корпоративній ініціативі бренду разом із допомогою нашим захисникам, що боронять і визволяють країну від ворога. Ми вдячні кожному і кожній, хто не залишається осторонь проблем покинутих напризволяще тваринок: рятує їх із гарячих точок, щодня піклується в притулках, донатить, закуповує та доставляє корм. Ці всі кроки об’єднують нас і водночас зберігають “пухнасті” життя, дають їм шанс зустріти свою людину і знайти новий, затишний дім, – підсумувала Ольга Вітомська.
- Ми запускали цю програму в грудні минулого року і за 3,5 місяця та разом з небайдужими українцями змогли зібрати 400 тис. грн! Ці кошти регулярно спрямовуються на закупівлю корму і нових будок для пухнастиків. Допомогу вже отримала 3961 тваринка з 20 притулків: туди направлено 4991 кг корму і 20 новеньких будок. Зокрема, нещодавно 375 кг корму закупили у притулок “Лада”, – каже Ольга.
Над спецпроєктом працювали:
Матеріал підготовано за підтримки:
Лілія МИЦКО Авторка
Олексій СКОПНЕНКО Продакшн
Сергій ДЗЕХ Редактор
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Тарас ПОДОЛЯН Фотокореспондент
Світлана САЛІЙ Літературна редакторка
Рада КІШКА Дизайнерка