Шлях до перемоги довжиною у 32 роки:
Як українці долають перешкоди
24 серпня Україна відзначає День Незалежності. Цьогоріч, як і торік, через агресію Росії головне свято українців проходитиме без урочистостей і параду.

32-річчя для держави — найкращий час, щоб підвести підсумки юності, розібратись у причинах і наслідках ключових подій, обрати правильні напрямки розвитку в майбутньому.
Ключові події нашої державності
32 роки Україна існує на карті світу як незалежна держава. Постійно формується, вдосконалюється і мужніє. Нагадаємо ключові події, які стали основою нашої державності.
Перемога — у єдності
За 32 роки незалежності Україна пережила стільки подій, потрясінь, злетів і падінь, скільки не переживала більшість країн протягом століть. Економічні, політичні, соціальні та енергетичні кризи, екологічні й техногенні катастрофи, пандемії, масові еміграції, анексії території, війни, трансформації всіх галузей.

Українці перемагають, долають проблеми й виклики тільки тоді, коли максимально згуртовані та об'єднані. Прикладів цієї особливості нашого народу за 32 роки незалежності можна нарахувати сотні. Зокрема, під час Революції гідності жартували: “Тисячі українців роками не можуть прибити поличку на кухні, а гігантську барикаду зводять за пів години”. Групи добровольців, які раніше не тримали в руках зброї, але об'єднались спільною метою, стають одними з найкращих військових формувань і розбивають професійні підрозділи ворога.
Під час повномасштабної війни єдність українців стала тотальною і всеосяжною. Держави – з бізнесом, бізнесу – з громадянами. Благодійні організації та фонди демонструють неймовірні результати допомоги й підтримки українців.

На прикладі роботи Фонду Ріната Ахметова, який працює в Україні вже 18 років, покажемо наскільки є важливою роль благодійних організацій, як вони підтримують українців і допомагають переживати важкі часи.
У ногу з часом й історичними подіями
Фонд Ріната Ахметова є найвідомішою благодійною організацією країни. В активі Фонду близько 70 проєктів і програм. Він є критично важливим гравцем у вирішенні соціальних проблем країни з 2005 року.

“Віримо, що завдяки постійному зростанню та вдосконаленню можемо максимально ефективно змінювати життя людей на краще. Головне наше завдання – допомагати людям у біді та створювати суспільне благо”, - кажуть у Фонді.
Найзначнічші проєкти Фонду Ріната Ахметова
Одним із вагомих досягнень у боротьбі з епідемією туберкульозу є проєкт Фонду “Зупинимо туберкульоз у Донецькій області”. За кілька років роботи вдалося отримати приголомшливі результати і знизити показник смертності від туберкульозу в Донецькій області на 42% до 2011 року. Рівень захворюваності в регіоні знизився на 26,5%; кількість хворих, які вперше занедужали на туберкульоз, зменшилася з 4582 до 3231 осіб.

Фонд придбав сучасне лабораторне обладнання для швидкої та точної діагностики туберкульозу. У чотирьох спеціалізованих лікувальних установах було створено комфортні та безпечні умови для лікування хворих і роботи медперсоналу. 3163 особи (медичний і не медичний персонал) пройшли навчання щодо міжнародних і національних стандартів діагностики та лікування туберкульозу. У серпні 2014-го Фонд Ріната Ахметова вперше в Україні застосував амбулаторну модель лікування хворих на туберкульоз у Краматорську Донецької області. Напрацювання Фонду використовуються низкою протитуберкульозних диспансерів країни.

Програма “Рак виліковний” стала першою та єдиною в Україні масштабною програмою з надання допомоги онкологічним хворим. Зокрема, для онкодиспансерів Західної України було придбано 15 одиниць новітнього діагностичного обладнання.

У рамках благодійної ініціативи “Рінат Ахметов – Дітям!” системно надається всебічна допомога: медикаменти, продуктові набори, інноваційні імпланти; психологічна та фізична реабілітація, проведення складних операцій; можливість розвиватися та реалізувати свою мрію.

Із 2007 року Фонд системно працює над профілактикою сирітства. Понад 10 тис. дітей з інтернатів знайшли нові сім’ї в рамках проєкту “Сирітству — ні!”.

охопила допомога від Фонду в рамках програми “Рінат Ахметов – Дітям”
5 млн дітей
Боротьба з пандемією
Не залишився Фонд Ріната Ахметова осторонь і під час пандемії COVID-19. Було створено проєкт “Боротьба з COVID-19 в Україні”, що став найбільшою, системною та масштабною приватною ініціативою, спрямованою на допомогу державним медичним установам у боротьбі з коронавірусом.

Державним лікарням від Фонду та SCM було передано понад 200 тис. одиниць засобів індивідуального захисту, а також 320 тис. експрес-тестів. Для державних лікарень було закуплено понад 200 суперсучасних апаратів ШВЛ, які Фонд зумів придбати і привезти в Україну, незважаючи на дефіцит високотехнологічного медичного обладнання у світі. Апарати надійшли як у великі клініки обласних центрів, так і невеликі лікарні 12 регіонів країни.
Також Фондом було реалізовано ряд освітніх проєктів. Зокрема відеопроєкт “COVID-19: що потрібно знати про роботу апаратів штучної вентиляції легенів”.
Програма “200 швидких для України” стала найбільшим приватним благодійним проєктом за роки незалежності. Установам охорони здоров'я в усіх регіонах країни передали спеціально обладнані автомобілі. Багато з них було залучено до боротьби з епідемією COVID-19 по всій країні.
з 2014 року охопила допомога від Фонду Ріната Ахметова, бізнесів System Capital Management та FC SHAKHTAR
18 млн українців
Російська агресія в Україні
2014-го Росія вперше вторглася на українську землю. Тоді Фонд Ріната Ахметова врятував 3,5 млн жителів Донбасу. Для більшості з них підтримка Фонду була єдиною допомогою. 2022-го РФ почала повномасштабну війну.

“У перші дні війни Рінатом Ахметовим було сформульовано цілі – допомогти країні вистояти, а людям вижити”, - розповіли у Фонді.
Зокрема, в рамках програми “Рінат Ахметов — Порятунок життів” із 2014 року Фонд передав жителям України:
понад 13 млн.
продуктових наборів;
близько 800 тис. медичних наборів та апаратури;
120 тис. таблеток для знезараження води;
близько 90 тис. гігієнічних наборів;
50 тис. осіб отримали адресну допомогу (враховуючи 11 тис. людей, які пройшли лікування, з них 6,6 тис. дітей);
також Фонд проводить реабілітацію дорослих і дітей після поранень внаслідок війни.

Після початку повномасштабної війни в лютому 2022 року Фонд Ріната Ахметова зосередив зусилля та ресурси на підтримці найуразливіших категорій населення, внутрішньо переміщених осіб та мирних людей, які постраждали від війни. Ідеться про допомогу у вигляді продуктів харчування, медикаментів, допомогу в лікуванні та подальшій реабілітації поранених, а також психологічну допомогу.

Понад 69 тис. людей отримало психологічну допомогу в рамках проєкту “Подолати”.
Також функціонує Музей Фонду Ріната Ахметова “Голоси Мирних”. Він збирає, зберігає та ділиться історіями українців, які постраждали від війни. Уже зібрано понад 80 тис. історій із перших вуст.
перерахували на благодійність бізнеси SCM, Фонд Ріната Ахметова та футбольний клуб “Шахтар”. Це найбільша приватна підтримка країни та людей під час повномасштабної війни
6 млрд грн
Цьогоріч Фонд також долучився до пілотного проєкту соціального житла для маріупольців #ЯМаріупольЖитло. У першій черзі вже готово 35 квартир для 127 переселенців. Фонд узяв на себе облаштування зон спільного користування, надав меблі, техніку, облаштував дитячу зону.
дітей відпочило та отримало психологічну допомогу в рамках проєкту “Мирний відпочинок дітям України”
Майже
5 тис
Наразі реабілітація дітей та дорослих, які постраждали внаслідок війни в Україні, — це один із ключових напрямків допомоги Фонду. Безкоштовний курс реабілітації проходить у профільному санаторії на Закарпатті. Там люди, які отримали поранення або травми через війну, відновлюють здоров’я та психологічний стан з допомогою професіоналів. З дитиною у санаторій може поїхати один дорослий, для якого проїзд, проживання та харчування теж будуть безкоштовними.

Фонд допомагає жителям України, які постраждали внаслідок ворожих обстрілів житлових районів: це лікування, реабілітація, психологічна допомога тощо. Усім, хто проходить лікування за допомогою Фонду, пропонують подальшу реабілітацію.
Фонд Ріната Ахметова доставляє найнеобхіднішу допомогу в гарячі точки та на прифронтові території. Одним із перших вирушає з гуманітарною допомогою одразу після звільнення українських міст, сіл та селищ від російських окупантів. Допомога триває щодня і триватиме доти, доки буде потрібна, запевняють у Фонді.
продуктових наборів передано цивільному населенню з 2014 року в рамках програми “Рінат Ахметов – порятунок життів”.
13 млн
Підтримка захисників України
Допомогу захисникам України насамперед надають бізнеси Ріната Ахметова.
Наприклад, SCM реалізує мілітарний проєкт “Сталевий фронт Ріната Ахметова”. Понад 13 тис. працівників бізнесів компанії вступили до лав Збройних сил України. Силові підрозділи з усієї країни отримують амуніцію, автівки, дрони, спеціальні технічні засоби (тепловізори, далекоміри, камери тощо), фортифікаційні споруди, одяг і взуття, аптечки, турнікети, рації, пальне й інші необхідні речі.
“Метінвест” розробив і серійно виготовляє модульні укриття для бійців на передовій, здатні витримати навіть артилерійський снаряд. Також металургійна група опанувала виробництво бронесталі. Нині кожен десятий бронежилет в Україні виготовлено зі сталі “Метінвесту”.

Окрім загальної допомоги, додатково 1 млрд грн ($25 млн) виділив Рінат Ахметов на проєкт “Серце Азовсталі”, який є частиною “Сталевого фронту”. Його спрямування - допомога військовослужбовцям підрозділів, які перебували в гарнізоні повністю оточеного Маріуполя з лютого до травня 2022 року. У рамках проєкту підтримка надаватиметься захисникам міста, сім’ям полонених, безвісти зниклих і загиблих військовослужбовців.
ДТЕК за рік повернула світло близько 7 млн родин, а “Укртелеком” робить усе необхідне, щоб забезпечити українцям доступ до послуг зв’язку.

Системну допомогу спортсменам, переселенцям, бійцям Сил оборони України надає футбольний клуб “Шахтар”. Так у рамках серії ігор Shakhtar Global Tour for Peace клуб залучив 44 млн грн для допомоги Україні. Разом із The European Football for Development Network “Шахтар” ініціював проєкт European Football Powers Up Ukraine — кампанію зі збору генераторів для жителів України.

На стадіоні “Арена Львів” працює створений клубом Shelter Centre для переселенців із прифронтових областей. Також “Шахтар” організував і покрив усі витрати на лікування у США захисника “Азовсталі”, морпіха Михайла Діанова.
Перемога й відбудова України
Нині кожен українець мріє про Перемогу й повернення до мирного життя. Бойові дії ще тривають, але в Україні вже започатковано чимало проєктів відбудови країни. Долучаються держава, бізнес і міжнародні партнери.

Зокрема, бізнеси засновника Фонду Ріната Ахметова - компанії SCM та Metinvest уже долучилися до великого проєкту відродження Маріуполя, який називається Mariupol Reborn.
Міжнародні партнери України, європейські міста та великий український бізнес разом із Маріупольською міською радою об'єднали зусилля для планування відродження міста після звільнення з використанням найкращих світових практик та новітніх технологій. Мета – перетворити Маріуполь із символу руйнівної війни на символ відродження України. Стратегію відродження міста розробляють іще до деокупації, щоб максимально швидко та ефективно розпочати відновлення та повернення життя до Маріуполя.

Над спецпроєктом працювали:
Роман ЗАПОРОЖЧЕНКО - автор,
Мирослава БОНДАРЕНКО - редакторка,
Юлія ІЛЬЧЕНКО - продакшн,
Олена ПЕТІК - коректорка,
Ганна НАРОНІНА - дизайнерка.
Матеріал підготовано за підтримки: