Експансія будівельного бізнесу та збереження команди під час війни
Минув рік повномасштабної війни. Починаючи з 24 лютого 2022 року, життя кожного українця змінилося. Ворог планував швидко захопити Україну, але зустрівся з шаленим опором її громадян. Уся нація згуртувалася заради єдиної мети Перемоги
Історія будівельної компанії з прифронтового міста
Слово ”незламні” стало знаковим для України. Стосується воно не тільки бойового й патріотичного духу, а й економіки. Український бізнес пристосувався до умов воєнного часу, продовжує працювати на благо держави, підтримує армію та українців, дивує своєю незламністю. До допомоги країні під час повномасштабної війни залучено 89,6% підприємств, свідчать дані дослідження ”Дія.Бізнес” спільно з Advanter Group.
Спільними зусиллями бізнесу, держави та міжнародних партнерів вдається підтримувати економіку України. Так у липневому інфляційному звіті Нацбанку йдеться, що попри виклики воєнного часу українська економіка відновлюється швидше, ніж цього очікували. У другому кварталі 2023-го зросла економічна активність як у виробничих секторах, так і сфері послуг.
Паралельно підприємці продовжують відкривати нові бізнеси. Від початку повномасштабної війни в Єдиному державному реєстрі з’явилося понад 32 тис. новостворених компаній. Завдяки цьому вдалося компенсувати збитки внаслідок припинення роботи підприємств через бойові дії. Таких нараховують понад 5 тис.
Ключовими кроками для успішної роботи під час повномасштабної війни більшості компаній виявилися: адаптація до нових умов, релокація, волонтерство, розвиток і масштабування, освоєння нових ринків. Прикладом стійкості та відповідальності українського бізнесу є будівельна компанія Sensar Development. Попри війну вона продовжує працювати та виконувати зобов’язання перед інвесторами – добудовує об’єкти у прифронтовому Запоріжжі. Компанії вдалося зберегти команду й навіть масштабуватися – розпочати будівництво житлового нерухомого майна в західних областях України.
українських бізнесів готові долучатися до обговорення, планування та вибору проєктів відбудови країни
дані дослідження ”Дія.Бізнес” спільно з Advanter Group
81%
”Насправді адаптація до нової реальності була непростою. Я з тих людей, хто не вірив у ймовірність повномасштабної війни. Після усвідомлення того, що сталося, було два шляхи – зберегти команду та перевезти офіс у безпечне місце або закрити бізнес і розпустити людей. Разом із командою обрали перший. Адже повномасштабна війна не привід зупинятися. Вирішили, що будемо докладати зусиль, щоб масштабуватися навіть у воєнний час”.
Марк МАРЧЕНКО
засновник Sensar Development
Під час повномасштабної війни запустити будівництво наново було нескладно тим компаніям, які не вимивали грошей із рахунків. У них були акумульовані фінанси на перший час. Далі все ж таки довелося докладати власні кошти. Адже нових доходів у перші місяці війни не було.
”Для нашої команди було принциповим виконати всі зобов’язання, які взяли раніше. Якщо ми не добудуємо в Запоріжжі, то марно сподіватися на успішну роботу на ринку нерухомого майна в інших регіонах України.
Близько року тому вдалося поновити будівельні роботи. За цей час здали три досить великі об’єкти – по 200 квартир. Залишився ще один – плануємо завершити його наступного року. Паралельно змогли розпочати будівництво чотирьох нових проєктів на заході країни. Однак найголовніше – ми зберегли команду та робочі місця. 99% наших працівників, які вимушено виїхали за кордон, повернулись в Україну”, - каже Марченко.
Одним зі способів порятунку українського бізнесу стала релокація. Ідеться про переміщення обладнання та команди в регіони, де немає активних бойових дій.

Релокація - шанс на порятунок бізнесу

”Перші тижні після початку повномасштабного вторгнення продовжували працювати в Запоріжжі. Думали, що все досить швидко завершиться. Однак згодом я зрозумів, що треба зберегти команду. На той час багато працівників встигли виїхати за кордон та облаштуватися там. Після кількагодинної розмови через Zoom одностайно погодилися, що варто продовжувати працювати. Якщо зможемо вижити в ці важкі часи для будівельної галузі, то будемо непереможні. Тоді ж вирішили релокувати офіс у безпечніший регіон”, - згадує засновник будівельної компанії Sensar Development.
У квітні 2022 року SENSAR відкрив офіс у Львові, а офіс у Запоріжжі поновив свою роботу вже в травні 2022 року. Релокувати із Запоріжжя вдалося близько 50 родин членів команди. Притому девелопер також забезпечує роботою людей з інших куточків України. Адже мета компанії не просто зберегти чи законсервувати бізнес, а розвивати його.
релоковано за державної підтримки першого року повномасштабної війни
Найбільше до Львівської, Закарпатської, Чернівецької, Івано-Франківської, Хмельницької та Тернопільської областей
підприємств
800
Бізнес посилив підтримку ЗСУ та цивільного населення

Благодійність - соціальна позиція відповідального бізнесу

Компанія Sensar Development активно долучається до відбудови зруйнованих будинків. Допомагає відновлювати вікна, дахи після прильотів. Бере житло на повну відбудову. Адже Запоріжжя як прифронтове місто зазнало багатьох руйнувань. Ворог і досі не припиняє щоденних обстрілів. Сотні жертв серед дорослих та дітей, зруйноване житло, втрачені життя.
за даними Європейської Бізнес Асоціації
61%
компаній підтримує власних працівників, що воюють на фронті
56%
допомагають армії та населенню фінансово, товарами, медикаментами, послугами
Ми знесли потрощені залишки будинку після прильоту. І на тому місці вже звели нові стіни, робимо дах. Це буде абсолютно нове житло зі зручностями, парканом, прибудинковою територією. За пів року плануємо передати його власникам. Також із містом вели перемовини про відбудову малоповерхового 3-під’їздного будинку. Але об’єкт підпав під державну програму”, - розповідає Марк Марченко.
”Відчуваємо, що можемо бути корисні саме як будівельна компанія. Нині з нуля будуємо житло для сім’ї, яка втратила батька та дитину. Мати та ще одна дитина, яка кілька місяців провела в реанімації, залишилися без даху над головою. Це прості люди, які не мають змоги самостійно відбудувати своє помешкання. Але хочуть жити вдома, як це було раніше.
На другий рік війни девелопер Sensar за обсягами будівництва майже повернувся на довоєнний рівень. Тепер компанія активно освоює ринок нерухомого майна на заході України.

Війна не привід зупинятися

Свій перший об’єкт у Львові почали будувати наприкінці минулого року. Водночас придбали землю та зробили проєкт набагато раніше – влітку 2022-го. Семиповерховий житловий будинок бізнес-класу планують здати в експлуатацію в січні 2024-го. Особливість комплексу – доступні за ціною виключно однокімнатні квартири з невеликою квадратурою – від 18 до 50 кв. м.
Крім того, забудовник розпочав будівництво 11-поверхового будинку в місті Яремче Івано-Франківської області. Об’єкт уже має попит серед інвесторів. Інвесторам пропонують апартаменти площею від 13 кв.м. Керувати комплексом буде національний готельний оператор Ribas Hotels Group.
”Класичне житло не настільки актуальне, як раніше. Те, що будували до війни, було на широку ногу. Однокімнатну квартиру проєктували площею 50 квадратів, 2-кімнатну – 80. Люди мали більші заробітки. Нині потрібно змінювати підхід до будівництва – зводити нерухомість, в якій є потреба. Тому наша компанія за європейськими нормами почала проєктувати маленькі апартаменти по 13-17 квадратних метрів. Спочатку в західних регіонах нас не розуміли. Там іще не так гостро відчувалися наслідки повномасштабної війни.
Житло невеликої квадратури найперше підійде для переселенців, які хочуть мати власний куточок в іншому регіоні. Також тим людям, чиї домівки зруйнували рашисти.

”Плануємо також зайти на ринок нерухомого майна Києва та Ужгорода. Майже 70 відсотків столичного будівельного ринку фактично не працює. Будівництва або зупинилися, або забудовники роблять вигляд, що будують. Нового житла не проєктують. Водночас ми пропонуємо ринку те, чого бракує, – компактне житло за доступною ціною”, - пояснює засновник Sensar Development.
Станом на початок літа, в Україні зруйновано понад 5 мільйонів квадратних метрів житлового нерухомого майна. Ми розуміємо, що люди можуть купити квартиру на 20 квадратних метрів і тимчасово вирішити питання житла. Адже українці так виховані ментально: хочемо мати своє, а не орендувати”, - пояснює Марк Марченко.
Державні програми з відновлення зруйнованого житла мають на меті пожвавити ринок нерухомого майна та розпочати повноцінну відбудову українських міст. Це можливість запустити реальний сектор економіки – нове будівництво.

Відбудова українських міст – місія вітчизняних будівельних компаній

Урядова програма ”єВідновлення” запрацювала 1 серпня. За перші 10 днів роботи заяви на отримання компенсації за знищене житло подали вже понад 1400 українців. Ідеться про майже 100 тис. квадратних метрів зруйнованого нерухомого майна, повідомляють у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України. Найбільше заяв подали жителі Харківської, Київської та Чернігівської областей.
”Держава компенсує грошима зруйноване через бойові дії житло українців. Кошти дають саме на купівлю нової квартири. Було б добре, якби таке житло можна було придбати в тих забудовників, які вірять у ринок, а тому запускають нові проєкти навіть під час повномасштабної війни. Тобто не в довгобудах, де завдання забудовника домазати, здати в експлуатацію й тікати з ринку. Крім того, важливо відбудовувати всі регіони України. Я щиро вірю в наші Збройні Сили, які незабаром звільнять усі тимчасово окуповані території України. З іншого боку, залишається відкритим питання, чи потрібно відбудовувати такі міста, як Бахмут. Можливо, його варто зробити містом-музеєм. А людям компенсувати вартість житла у звільненому Маріуполі чи Запоріжжі”, - каже Марк Марченко.
єВідновлення
єОселя
Це пільгові іпотечні кредити під 3-7% і реальна можливість дати поштовх новому будівництву.
Залишаються питання, які державі потрібно проконтролювати, – зайва бюрократія, фінансування урядових програм, високі кредитні ставки. Крім того, у сфері будівництва нині відчувається дефіцит робочих рук. Працівників не вистачає, адже багато чоловіків вирушило на фронт. Тому про терміни відбудови українських міст говорити складно.

”З іншого боку, є добрі новини, про які не варто мовчати. Уперше за 30 років забудовники можуть отримати дозволи на будівництво та введення в експлуатацію нерухомого майна без корупції. Це відбулося завдяки реформуванню Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ).
Тепер ми робимо все, щоб закрити економічний фронт, накопичити кешфлоу й допомагати людям, які цього потребують. Сьогодні бізнес не про заробіток. Це про виживання та підтримку. Сотні працівників нашої компанії мають можливість працювати вдома, заробляти та забезпечувати власні сім’ї. Наша мета – відбудова українських міст та створення надпотужної держави”, - підсумував засновник Sensar Development Марк Марченко.
Над спецпроєктом працювали:
Олена ПЕТІК Коректорка
Рада КІШКА Дизайнерка
Маргаріта ДИКАЛЮК Авторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка