Кліщі, сонце та найсильніша отрута у світі: небезпеки для здоров’я, які можуть зіпсувати літо
Здорові люди
У 2019-2020 роках половина українців вважала себе здоровими людьми, йдеться в дослідженні Київського міжнародного інституту соціології. Цей показник щороку зростав аж до початку пандемії COVID-19. 2021 року 40% українців оцінювали стан власного здоров’я як хороший чи дуже хороший, 46% — як посередній, а 14% – як поганий. Понад два роки повномасштабної війни також вплинули на здоров'я українців, зокрема ментальне.
Бути здоровим для багатьох означає бути щасливим. Тому що насамперед хороше самопочуття і здоров'я близьких робить українців щасливими, свідчать останні дослідження.

У спільному спецпроєкті Gazeta.ua та мережі аптек АНЦ розкажемо про найпоширеніші загрози для здоров'я влітку та як їх уникнути.
Аптека — це перше місце, куди звертаємося по допомогу в разі погіршення самопочуття. Також — щоб отримати кваліфіковану пораду щодо вживання призначених медичних препаратів, використання лікувальної косметики. Українці неабияк довіряють фармацевтам. Хоча працівники аптек завжди наголошують, що по професійну допомогу спершу потрібно звернутися до лікаря. Адже фармацевти не мають права радити, як лікуватись.
Ірина Здоренко
та Алла Рудь
Зокрема фахівцям мережі аптек АНЦ довірили турботу про своє здоров’я понад 15 млн клієнтів. Тому ми попросили завідувачку аптеки Ірину Здоренко та фармацевта Аллу Рудь відповісти на найпоширеніші влітку запитання українців щодо здоров'я.
Про що улітку часто просять фармацевтів мережі аптек АНЦ
поміряти тиск
порадити засоби від укусів комах
допомогти видалити
кліща
порадити препарати від
алергії, висипів
перша допомога в разі харчового отруєння, сонячних опіків, теплових і сонячних ударів
підібрати сонцезахисні засоби
Улітку дуже часто після відпочинку на природі люди повертаються додому з “небажаними друзями”. Перші відчуття: страх, паніка. Починають моніторити інтернет, згадувати народні методи, як позбутися кліща. Буває, до аптеки приходять. Один чоловік хотів, щоб фармацевти перевірили, чи всі частини тіла кліща йому вдалося видалити самостійно. Радимо у таких випадках звертатися до медичних закладів.

Доволі поширеним є міф, що кліщ відпаде самостійно, якщо його змастити олією. Так робити категорично не можна, бо кліщ дихає задньою частиною. Від олії він задихнеться і залишиться в тілі, випустивши всі шкідливі токсини.
Ірина Здоренко
завідувачка аптеки АНЦ
Зверніться до медичного закладу для професійного видалення кліща, отримайте рекомендації щодо подальшого лікування
Також кліщів накривають ватним диском, змоченим у спирті. Мовляв, розслабиться і “сп’яніє” від запаху. Після чого його можна буде видалити. Використовують нитки, інсулінові шприці.

Сучасне рішення — спеціальні набори пінцетів для видалення кліщів, які продаються в аптеках. Такий має бути в кожній домашній аптечці.
Не використовуйте народних методів або порад з інтернету, оскільки вони можуть погіршити ситуацію
Використовуйте спеціальні інструменти — придбайте набір для видалення кліщів у домашню аптечку. Це дасть змогу запобігти інфікуванню й негативним наслідкам
Улітку до аптеки часто заходять поміряти тиск, постояти під кондиціонером, просять дати напитися води. Якщо є підозра, що в людини може бути сонячний чи тепловий удар, пропонуємо сісти на стілець. Бо може знепритомніти, ймовірні блювота, судоми. Прикладаємо холод на лоб, даємо воду й викликаємо “Швидку допомогу”.
Тетяна Антонова
завідувачка аптеки АНЦ
Щоб уберегтися від перегрівання під час спеки, треба не забувати захищати тіло одягом, пити достатньо води, час від часу відпочивати у прохолоді
Фармацевти АНЦ можуть надати першу допомогу до приїзду швидкої, якщо людині стало погано й вона звернулася по допомогу до найближчої аптеки. Але варто пам'ятати, що фармацевти не лікарі. Тому в АНЦ радять обов'язково звертатися до медичних закладів
У АНЦ працюють професіонали своєї справи, які завжди дадуть необхідну консультацію щодо медичних препаратів. Також порадять лікувальну та декоративну косметику, товари для догляду за шкірою і тілом
Небезпеки, що поруч із нами
Літо асоціюється з відпочинком, свіжими овочами, солодкими ягодами та фруктами, походами на природу, збиранням грибів, риболовлею, купанням і засмаганням на пляжах. Але поруч із нами постійно існують небезпеки, що загрожують здоров'ю та навіть життю. Тому лікарі радять українцям не бути безпечними і дбати про себе, щоб не зіпсувати собі літа.
ДОВІДКА ПРО мережі аптек АНЦ
Мережу аптек створено 2000 року в Запоріжжі. Протягом 10 років було відкрито більш як 200 аптек. Нині мережа нараховує близько 1300 аптек у 182 містах України. Кількість працівників — понад 7000
Понад 110 млн грн передала на благодійність мережа аптек АНЦ від початку повномасштабного вторгнення
Місія АНЦ — допомагати українцям жити більш здоровим життям, забезпечувати їх якісними медичними послугами та медикаментами за доступними цінами
2013 року до мережі приєднались аптеки “Копійка” та ШАР@
АНЦ першою запровадила цифрову та технологічну трансформацію аптек. Щоб прискорити процес обслуговування, використовують роботизоване подавання товарів. Препарати також можна замовити самостійно через інтернет і отримати в лікоматі.
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Любов КАРНАРУК Авторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
О.К., Рада КІШКА Дизайн, верстка
Над спецпроєктом працювали:
Матеріал підготовано за підтримки: