СПЕЦПРОЄКТ
Чому ліки
не допомагають?
Минув рік повномасштабної війни. Починаючи з 24 лютого 2022 року, життя кожного українця змінилося. Ворог планував швидко захопити Україну, але зустрівся з шаленим опором її громадян. Уся нація згуртувалася заради єдиної мети Перемоги
Як самолікування шкодить здоров'ю українців
Близько 70 відсотків українців займається самолікуванням, за даними опитувань, що їх проводили до повномасштабного вторгнення. Часто купують ліки за порадами родичів, знайомих, користувачів в інтернеті.
Сприятиме усуненню цієї проблеми запровадження обов'язкових електронних рецептів на препарати з квітня 2023 року. Також можуть допомогти просвітницькі кампанії від держави та приватного бізнесу.

Gazeta.ua розбиралась, якими можуть бути наслідки самолікування й чому ліки іноді не допомагають.
Вживають препарати за порадами знайомих чи рекомендаціями в інтернеті
Особливо небезпечним для здоров'я українців є самостійне призначення антибіотиків, зазначають у Центрі громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України. Тому продаж цих препаратів виключно за рецептом спонукатиме українців частіше звертатися до медичних закладів, а не шукати порад щодо лікування хвороб в інтернеті.

За словами експертів, українці самостійно призначають собі антибіотики для лікування ГРВІ та інших вірусів. Також часто застосовують їх просто для профілактики, що неприпустимо. Адже надмірне або неправильне використання антибіотиків робить бактерії стійкішими, не чутливими до частини препаратів. І це надалі ускладнює процес лікування бактеріальних інфекційних хвороб, зокрема, пневмонії, туберкульозу тощо.
Юлія Перова
сімейна лікарка
"Самолікування може призвести до ускладнень, побічних реакцій — від легкого запаморочення, нудоти, алергічної реакції до незворотних і навіть летальних наслідків. У разі неправильного дозування чи несумісності ліків ефект препаратів поступово знижується або ж зовсім зникає. Також наслідком неправильного лікування є ризик приєднання вторинних захворювань".
Самостійно лікувати можна лише ті порушення самопочуття, де ознаки хвороби добре відомі.

"Застосовувати можна лікарські засоби, які добре відомі та перевірені. Уважно прочитати інструкцію й суворо дотримуватися правил приймання. Наприклад, багато напоїв не підходить для запивання ліків і може значно знизити їхню ефективність. Є препарати, які потрібно вживати до, після або під час приймання їжі. Тому що деякі харчі можуть впливати на ефективність ліків. Багато препаратів потрібно приймати за чіткими схемами, особливо це стосується антибіотиків", — наголошує Юлія Перова.
"Лікарі часто призначають кілька препаратів, і пацієнти вживають ліки одночасно. А ті можуть знижувати ефективність одне одного. Поширеною помилкою є незавершений курс лікування. Буває, що після помітного покращення стану здоров’я пацієнт вирішує: не варто до кінця проходити курс. Буває, люди замінюють деякі препарати. Приміром, більш сильні ліки — на гомеопатію або народні методи. Так робити категорично не можна. Якщо виникає питання щодо ефективності призначеного препарату, то це потрібно обговорювати з лікарем",— говорить Юлія Перова.
Якщо немає покращень на другу-третю добу, слід негайно звернутися до лікаря
За словами завідувачки відділення отоларингології Черкаської обласної дитячої лікарні Віри Бершадської, у її практиці було багато випадків, коли після безконтрольного приймання ліків люди з важкими ускладненнями потрапляли до лікарні.
Віра Бершадська
завідувачка відділення отоларингології Черкаської обласної дитячої лікарні
"На жаль, самолікування нині дуже поширене. У разі застуди чи появи болю люди відразу йдуть до аптеки та купують якісь таблетки. Вони не знають причин болю, не можуть правильно дібрати ліки, не знають дозування та тривалості курсу лікування. Часто безконтрольно приймають препарати з групи нестероїдних протизапальних засобів. У мене були пацієнти, в яких через це траплялися ускладнення, як-от отит і гайморит. Взагалі приймання будь-яких препаратів без призначення лікаря — це завжди більше шкоди, ніж користі".
Зазвичай ліки допомагають, якщо лікування підібрано правильно, відповідно до точного діагнозу.

”Звісно, є випадки, коли, наприклад, відбувається звикання організму до препарату й той уже не ефективний. Іноді лікування не допомагає через неправильне приймання ліків. Нашкодити здоров’ю можна й народними методами. Наприклад, сік часнику, чистотілу або цибулі використовують у разі вірусної інфекції або поліпів у носі. Таким чином можна отримати хімічний опік, рубцеві зміни слизової оболонки. Є ризик ніколи не повернути нюх”, — розповідає Віра Бершадська.
Після повномасштабного вторгнення мільйони українців вимушено опинилися за кордоном. Вони скаржаться на недоступність тамтешньої медицини, немає можливості придбати звичні препарати. Тому часто замовляють ліки родичам і знайомим, щоб ті надіслали їм із дому.

”Із пацієнтами, які тільки планують виїжджати за кордон, проговорюю перелік найважливіших ліків. Консультую також онлайн. Найчастіше звертаються мами з дітьми. Рекомендую їм препарати за дієвою речовиною, навіть надсилаю фото або виписую електронні рецепти. Це дає можливість купувати за кордоном призначені ліки”, — каже Юлія Перова.

Віра Бершадська також консультує онлайн пацієнтів, які вимушено виїхали за кордон.
”Багато мам з дітьми приїжджає додому в Україну, щоб потрапити на огляд. Опісля повертаються за кордон”, — додає лікарка.
Українців за кордоном консультують онлайн
Фото Aleksandar Nakic від Getty Images Signature
Величезну роль у боротьбі з самолікуванням грають мережі аптек.

Зокрема, фармацевти лідера ринку АНЦ постійно зіштовхуються з ситуаціями, коли люди самостійно призначають препарати. Орієнтуються на поради чи досвід знайомих, сусідів, рекламу. Часто самолікуванням займаються літні люди.
Проблема самолікування загострилась у прифронтовій зоні
Тетяна Антонова,
завідувачка аптеки мережі ”АНЦ”
"Iз початком повномасштабної війни ситуація дещо змінилася. Такі покупці бувають двічі-тричі на місяць. Багато громадян виїхало за кордон, або їх вивезли родичі. Хтось просто боїться часто виходити на вулицю. Також свій позитивний вплив зробила програма "Доступні ліки", оскільки за нею препарати виписуються на 90 чи 180 днів, за невелику плату або повністю безплатно. Але присутність рекомендацій "із черги" залишилася без змін. Наприклад, днями чоловік хотів придбати препарат для лікування грибка. Розпитував про ліки у фармацевта. Iнша клієнтка сказала чоловіку, що її мамі допомогло присипання крохмалем. У результаті чоловік відмовився купувати медичний препарат і пішов до магазину по крохмаль".
За словами фармацевтів, проблема самолікування нині дуже гостра. Особливо це відчутно в аптеках прифронтової зони.

”Постійні обстріли, перевантажені лікарні, цілодобові звуки сирен швидких під вікнами негативно впливають на психічний та емоційний стан покупців. Почастішали випадки панічних атак у молоді. Тепер основна група препаратів самопризначення — снодійні, заспокійливі та протитривожні. У більшості випадків це рецептурні препарати, тож ми пояснюємо людям, чому не можна самостійно вживати антибіотики, психотропні, НПЗП. Ввічливо відмовляємо у продажі та наголошуємо на необхідності отримати консультацію лікаря, зробити аналізи, анамнез хвороби. Адже нам не байдужа безпека здоров’я українців”, — каже Тетяна Антонова.
Після повномасштабного вторгнення попит на деякі групи препаратів залежить від подій на фронті, кількості повітряних атак, завантаженості лікарень пораненими та кількості населення, яке виїхало в безпечніші місця. Усі вікові групи здебільшого купують заспокійливі препарати в різних формах. Особливо багато клієнтів приходить до аптек по заспокійливе після ракетних обстрілів міст і прильотів.

За словами аптекарів, запровадження електронних рецептів загалом не вплинуло на попит. Українці поступово звикають до того, що рецептурні препарати можна отримати виключно за призначенням лікаря, тож приходять в аптеку вже з рецептами.
Зріс попит на заспокійливі препарати
”Завдяки ідеальній та злагодженій роботі відділу закупівель замовлений товар приїжджає вчасно та в потрібній кількості. Черг в аптеках немає, востаннє це було 31 березня — ми гідно вистояли та відпрацювали той день. Також встигаємо активно співпрацювати з благодійними фондами та волонтерами — щомісяця опрацьовуємо списки, збираємо необхідні запити на фронт. Працюємо надійно та стабільно. Це вагомий аргумент для наших постійних клієнтів. Ми не можемо дозволити собі пригнічений настрій чи роздратування. Своїм прикладом маємо підтримувати наших клієнтів”, — зазначили в АНЦ.
Фото аптеки мережі АНЦ. На фото лікомат - новий швидкий спосіб отримати ліки без черг
Мережа аптек першою в Україні запустила автоматизовану систему видавання та оплати онлайн-замовлень — лікомати АНЦ. Вони працюють у понад 100 аптеках по всій Україні. Їх розміщено безпосередньо у приміщеннях аптек під брендами ”АНЦ”, ”Копійка” та ”Шар@”. Скористатися лікоматом просто: клієнт вводить на планшеті чотири останні цифри номера замовлення з смс, сплачує карткою з допомогою термінала. Щоб індивідуальну комірку відчинити, потрібно натиснути #. Після цього можна забрати замовлення. Через лікомати не продають рецептурних препаратів та ліків, що потребують спеціального температурного режиму зберігання.
36
млн. грн
понад
Аптечна мережа ”АНЦ” передала на благодійність від початку повномасштабного вторгнення. Кожна гривня мала своє цільове призначення та стала частиною турботи про воїнів та людей на деокупованих територіях.
"Турбота про незламних"
”Довгі руки ТРО”
Взяли участь в ініціативі БФ "Разом для України", спрямованій на закупівлю ліків і тактичної медицини для Збройних Сил.
АНЦ підтримала ”Довгі руки ТРО” — проєкт від фонду компетентної допомоги армії ”Повернись Живим” із забезпечення всіх підрозділів ТРО сучасним мінометним озброєнням та допомоги в розвитку кіберсил ЗСУ.
NEST
Організували збір донатів на будівництво модульних будинків разом із фондом Сергія Притули. Проєкт має на меті забезпечити родини, чий будинок було зруйновано під час бойових дій, безплатним модульним будинком, який є безпечним, комфортним, повністю обладнаним та придатним для цілорічного проживання понад 10 років.
Зокрема АНЦ підтримала:
Розробили та запустили власний проєкт виробництва із забезпечення військових буржуйками та булер’янами.
Підтримка проєкту офіційної фандрейзингової платформи UNITED24:
1
млн грн
на флотилію дронів-камікадзе для ГУР
2 850 000 грн
було передано в червні на збір ”Допоможемо рятувальникам” — для служб, які займалися евакуацією та подоланням наслідків терористичного акту російської армії, підриву греблі Каховської ГЕС.

Також працюють різноманітні власні та партнерські проєкти АНЦ щодо забезпечення ЗСУ автомобілями, квадрокоптерами, тепловізорами, одягом, системами захисту та розвідки, обладнанням, яке допомагає рятувати життя. Адже слоган бренду ”АНЦ” — турбота про великих і малих. І лідер ринку підтверджує цей девіз конкретними діями!
Чому ж ліки інколи не допомагають
До аптечної мережі ”АНЦ” надходять препарати лише від надійних постачальників. На них є сертифікати якості. За необхідності їх можуть надати на вимогу клієнта.

”Іноді люди думають, що ліки не діють, бо неякісні чи це підробка. Насправді відсутність дії препаратів може бути пов'язана з багатьма причинами. Трапляються поодинокі випадки, що партія препаратів справді має брак. Тоді до аптек надходять приписи щодо вилучення з продажу. Ми оперативно реагуємо, повертаємо партію препаратів постачальнику до з'ясування причин і проведення додаткових аналізів виробником”, — розповіли в мережі аптек ”АНЦ”.
здійснює самолікування без відвідування фахівця
не читає інструкції
Ліки можуть не діяти, якщо пацієнт:
порушує правила та розклад прийому
порушує дозування ліків
використовує препарати, в яких сплив термін придатності
одночасно використовує несумісні препарати
Не можна запивати ліки газованою водою, кавою, чаєм та іншими напоями. Це порушує всмоктування та може призвести до небажаних побічних реакцій.

Основне правило в разі приймання будь-яких препаратів: завжди читати всі пункти інструкції до застосування ліків
Як правильно зберігати медичні препарати вдома
Як в аптеці, так і вдома ліки треба зберігати з урахуванням умов, зазначених у інструкції: за кімнатної температури або в холодильнику, прохолодному, темному чи сухому місці.

”Наші фармацевти завжди наголошують на умовах зберігання під час передавання препаратів клієнтам. Після закінчення терміну придатності ліки вживати заборонено. Також не можна використовувати ті, що їх зберігали неправильно та які змінили свої органолептичні властивості — розкисли, поміняли колір, відбулося розшарування, утворився осад”, — застерегли в мережі аптек ”АНЦ”.

Наслідками неправильного приймання ліків можуть бути головний біль, зомління, набряк Квінке й навіть реанімація. Тож аптекарі закликають українців детально вивчати інструкції й не нехтувати правилами приймання медичних препаратів.
Над спецпроєктом працювали:
Олена ПЕТІК Коректорка
Рада КІШКА Дизайнерка
Любов КАРНАРУК Авторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Матеріал підготовано за підтримки: