Як їм вдалося об'єднати громадян та отримати міжнародну підтримку
Українські спортсмени протистоять російській агресії
Українські спортсмени від початку повномасштабної війни на всіх міжнародних змаганнях демонструють свою національну позицію, привертають увагу світу до російської агресії
Нещодавно фехтувальниця Ольга Харлан після перемоги над росіянкою на чемпіонаті світу з фехтування відмовилася потиснути руку суперниці. Російська спортсменка залишалася на фехтувальній доріжці близько години та вимагала дискваліфікувати українку через відсутність “прояву поваги”. Але Ольга своєї позиції не змінила. Після розголосу ситуації Міжнародна федерація фехтування все ж підтримала українську фехтувальницю. Ользі Харлан дозволили продовжувати змагання на чемпіонаті світу в Мілані. Крім того, скасували обов’язкове рукостискання після поєдинків.

Протест українських спортсменів

Тенісистка Марта Костюк не потиснула руки другій ракетці світу – білоруській тенісистці після програшу на Відкритому чемпіонаті Франції з тенісу.
Раніше українець Іван Чупринко відмовився потиснути руку іранському спортсмену під час нагородження на чемпіонаті світу з жиму лежачи. Український спортсмен став абсолютним чемпіоном у ваговій категорії до 74 кг. Мотивував свій вчинок тим, що Іран продає зброю російським терористам. Зокрема дрони “шахіди”, які ледь не щодня атакують Україну.
Тенісист Ілля Марченко теж проігнорував представника країни-агресора після поєдинку в Іспанії. Це ж зробила його колега Ангеліна Калініна після перемоги над росіянкою у півфіналі турніру Rome Masters в Італії. Не подавати руки суперникам з ворожих країн на юніорському чемпіонаті світу-2023 у Йорданії вирішили українські борці Алім Месуветов, Володимир Кочанов та Іван Примаченко.
У цілому українці виступають проти участі російських та білоруських спортсменів в Олімпійських іграх-2024 та будь-яких інших спортивних змаганнях, допоки РФ не виведе своїх військ з української території та не припинить обстрілів мирного населення.

Майже 3 тисячі спортсменів узяли до рук зброю

від початку повномасштабного вторгнення на територію України. Про це свідчать дані Міністерства молоді та спорту.
спортсменів, тренерів та вчителів фізкультури загинули
спортивних шкіл припинили існування
120
300
спортивних об’єктів постраждали від ворожих обстрілів
300
Із перших днів війни спортсмени активно підтримують Україну: організовують благодійні заходи, збирають кошти на потреби армії та населення, що постраждали від дій країни-терориста.

Футболіст Андрій Шевченко, який став амбасадором UNITED24 (глобальна ініціатива з підтримки України, запущена 5 травня 2022-го українською владою. – Gazeta.ua), зібрав десятки мільйонів гривень. Продовжує долучатися до зборів на машини швидкої допомоги, генератори, апарати штучної вентиляції легень, систем протидії ворожим дронам. Боксер Олександр Усик з грудня 2022 року через платформу UNITED24 пожертвував понад 12 млн грн. Частину коштів було направлено на відновлення багатоповерхового житлового будинку в Ірпені. Про те, що війна триває, у своїх інтерв’ю постійно нагадує тенісистка Еліна Світоліна. Наголошує, що Україна й надалі потребує міжнародної допомоги. Під час благодійного турніру у США спортсменці вдалося зібрати $100 тис. на допомогу постраждалим від агресії РФ.
Футбольний клуб забезпечує спеціальною стипендією сиріт, які втратили батьків через війну. Попри бойові дії, українські діти можуть безкоштовно тренуватись у межах проєкту “Давай! Грай!” Зокрема й в областях, які сильно постраждали від обстрілів, – Одеській та Миколаївській, розповіли у ФК “Шахтар”.
Із перших місяців війни активно допомагає переселенцям, дітям, бійцям ФК “Шахтар”. Займається реабілітацією українських воїнів, яких було поранено на фронті. Десятки бійців уже отримали якісне лікування. До прикладу, у США вдалося прооперувати та врятувати руку захисника “Азовсталі” Михайла Діанова.

FAVBET – титульний спонсор ФК “Шахтар”

У перші місяці війни “Шахтар” організував доставлення гуманітарних вантажів до України. Необхідні речі, ліки та продукти збирали європейські клуби:
німецький “Вердер”
португальська “Бенфіка”
іспанський “Реал”
нідерландський “Феєнорд”
шотландський “Селтік”
шотландський “Рейнджерс”
польська “Легія”
стала логістичним хабом, звідки вантажі доставляли на “Арену Львів”
Однією з ключових місій футбольного клубу “Шахтар” став збір коштів на допомогу Україні
Це досі вдається робити завдяки благодійним матчам. До прикладу, 6 серпня в Лондоні відбувся товариський матч “Тоттенгем” - “Шахтар”. Гру наживо прийшов подивитися 56 331 уболівальник. Усі зібрані кошти з цієї зустрічі направили до благодійного фонду Shakhtar Social на подолання гуманітарної кризи в Україні. Крім того, завдяки серії благодійних матчів у межах Shakhtar Global Tour for Peace – ігри з “Ромою”, “Аяксом”, “Фенербахче”, “Олімпіакосом”, – вдалося зібрати 13,2 млн грн.
У час, коли Україна потерпала від обстрілів енергетичної інфраструктури, “Шахтар” ініціював проєкт European Football Powers Up Ukraine. Його мета – зібрати якнайбільше генераторів для українців. Тільки за перший тиждень проєкту вдалося зібрати 100 генераторів.
Спільні благодійні аукціони ФК “Шахтар” із компаніями Sorare та Binance принесли 7,2 млн грн. Ще 4 млн грн вдалося акумулювати Shelter Centre “Шахтаря” на “Арені Львів”. 1,2 млн грн залучив фонд Shakhtar Social. Завдяки вирученим коштам вдається допомагати армії, українським громадянам та дітям, які постраждали від війни.
ФК "Шахтар"
Благодійні матчі з “Ромою”, “Аяксом”, “Фенербахче”, “Олімпіакосом”
13,2
млн грн
Shelter Centre “Шахтаря” на “Арені Львів”
Спільно з Sorare та Binance
4
млн грн
7,2
млн грн
Фонд Shakhtar Social
1,2
млн грн
Із липня 2023-го титульним спонсором ФК “Шахтар” стала компанія FAVBET. Партнерство має на меті посилити позиції брендів та українського футболу. Також продовжувати популяризувати спорт в Україні.
“Партнерство з ФК “Шахтар” – важливий крок для FAVBET, що продовжує навіть в умовах війни системно підтримувати гру мільйонів. Для нас це більше, ніж просто партнерська угода, – це партнерство двох команд, що прагнуть досягти виняткових результатів. Віримо, що наша активна підтримка надасть “Шахтарю” додаткової мотивації. Незабаром реалізуємо спільні маркетингові й медійні проєкти, впровадимо низку соціально значущих ініціатив. Серед них: розвиток дитячого і дорослого спорту, відновлення спортивної інфраструктури, що постраждала внаслідок війни”, – розповідає Gazeta.ua Денис ЯКИМОВ, Head of Sport Marketing FAVBET.
Денис Якимов
Head of Sport Marketing FAVBET
FAVBET також є титульним спонсором ФК “Оболонь” в українській прем’єр-лізі, ФК “Поділля” у першій лізі. В УПЛ компанія – офіційний спонсор ФК “Колос”, ФК “Кривбас”, ФК “Полісся”, ФК “Рух”.
“У перші місяці великої війни нашим першочерговим завданням стали безпека працівників, їхня фінансова підтримка, допомога армії. Пізніше почали повертатися до звичної роботи – працювати над партнерствами. Для нас це не комерційна історія чи реклама. Це співпраця, що об’єднує бренди за спільними інтересами як на футбольному полі, так і за його межами. Футбол – це той спорт, який об'єднує та мотивує вболівати за свою країну на міжнародній арені”, – пояснює Денис Якимов.

Крім того, FAVBET уклав партнерську угоду з Федерацією баскетболу України та виступатиме титульним спонсором Суперліги сезону 2023-2024. Став генеральним партнером чоловічої та жіночої збірних України з баскетболу та підтримуватиме виступи національних команд на міжнародних змаганнях.

Нещодавно компанія оголосила про партнерство з кіберспортивною українською командою Monte. Це перше, але не останнє велике партнерство з кіберспортом, кажуть у FAVBET.
У воєнний час спорт не просто фізична активність. Це потужний інструмент підтримки національного духу та єдності, втілення волі до Перемоги. Кожен успіх спортсмена на міжнародній арені стає перемогою всього народу.

Патріотична позиція українських спортсменів об’єднує громадян та міжнародну підтримку. Їхні досягнення стають символом відданості та можливістю розповісти світу про війну. Засобом нагадати світу, чому небезпечно підтримувати спортсменів з країни-агресора.

Спорт під час війни

FAVBET всіляко підтримує українських спортсменів та в цілому розвиток спорту в Україні
Крім того, FAVBET підписав меморандум про співробітництво з Міністерством молоді та спорту в межах Національної платформи доброчесності спорту. Спільні зусилля спрямують на протидію договірним матчам та загалом корупції у сфері.
“Співпраця стосується обміну інформацією щодо підозрілих результатів або дій під час спортивних змагань, вироблення механізмів протидії корупційним проявам. Також роботи над поліпшенням відповідного законодавства. Разом із Мінмолодьспорту плануємо спільні навчальні тренінги та промокампанії для запобігання порушенням доброчесності в українському спорті”, – підсумував Head of Sport Marketing FAVBET Денис Якимов.
До прикладу, за підтримки компанії у Львові пройде найбільша бігова подія Галичини – “День 557: Львівський півмарафон Незламності 2023”. Організатори події спрямують до благодійного фонду “Незламні” від 50% до 100% прибутку з усіх придбаних реєстрацій. Гроші направлять на протезування та реабілітацію постраждалих від російської агресії.
Над спецпроєктом працювали:
Олена ПЕТІК Коректорка
Крістіна НАГОРНЮК Дизайнерка
Маргаріта ДИКАЛЮК Авторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка