Як футбол об'єднує українців і надихає перемагати
Футбол є одним із найулюбленіших видів спорту в Україні. Матчі футбольних команд протягом 32 років незалежності об'єднували та згуртовували українців. Тисячі людей удома чи в барі перед телевізором і безпосередньо на стадіонах підтримували гравців збірної України під час Кубка світу та чемпіонату Європи. Нині ж боротьба з ворогом і віра в Перемогу об'єднали всю країну, як раніше об'єднував футбол.
Збірна України зіграла багато видатних матчів: виходила у чвертьфінал Кубка світу й чемпіонату Європи, перемагала чинних чемпіонів Європи й на рівних боролась із чемпіонами світу.

Легендарні матчі

На 75-й хвилині матчу росіянин Валерій Карпін після сумнівного штрафного та рикошету відкрив рахунок. За дві хвилини до кінця гри нас урятував диво-удар Андрія Шевченка – 1:1. Воротар росіян Філімонов разом із м'ячем залетів у ворота. Після гри Путін зайшов у роздягальню збірної України і сказав Шевченку, що він його запам'ятає.

Але на той час форварда “Мілана” Андрія Шевченка не треба було запам'ятовувати, бо його знав увесь світ. 2004-го українець утретє в історії й уперше за часів незалежності виграв приз найкращому футболісту Європи — “Золотий м'яч”.
Однак головний матч за свою 32-річну історію зіграла в Москві 9 жовтня 1999 року. Нам протистояла збірна Росії, яку для виходу на чемпіонат Європи влаштовувала лише перемога. Україні достатньо було нічиєї. Однак усі розуміли: ми зустрічаємось із суперником, якому ніколи і ні за яких обставин не маємо програти.
Саме Шевченко досі є рекордсменом збірної України за кількістю забитих м'ячів — 45. Два останні легендарний форвард забив фактично у своєму прощальному матчі — на Євро-2012 у матчі зі Швецією.

Найбільших успіхів наша збірна досягла саме під керівництвом двох володарів “Золотих м'ячів” — на Кубку світу-2006 під керівництвом Олега Блохіна та на Євро-2020 під орудою Андрія Шевченка. Вдалося дійти до чвертьфіналу. Що цікаво, Блохін 2006 року програв першу гру Іспанії з рахунком — 0:4. Після матчу Олег Володимирович думав кинути все й повернутися в Україну. Однак на ранок передумав. Згодом зі збірною приїхав додому тріумфатором.

Шевченко-тренер мав свою історію. В 1\8 фіналу Євро-2020 зі Швецією він випустив на останні хвилини Артема Довбика. І саме форвард “Дніпра” забив вирішальний гол на останніх секундах гри, коли вже всі готувалися до пенальті.
Нині за збірну грає талановите покоління гравців, серед яких виокремлюється 23-річний Михайло Мудрик, за якого лондонський “Челсі” сплатив “Шахтарю” рекордні для українського футболу 100 млн євро, та чотириразовий чемпіон Англії, 26-річний Олександр Зінченко, який грав за “Манчестер Сіті” під керівництвом найкращого тренера світу, іспанця Пепа Гвардіоли. Тепер Олександр захищає кольори лондонського “Арсенала”.

За 32 роки незалежності українські футбольні клуби встигли запам'ятатися легендарними матчами в єврокубках.

1999 року “Динамо” під керівництвом Валерія Лобановського досягло найбільшого успіху — вийшло до півфіналу Ліги чемпіонів, здолавши володаря трофея - мадридський “Реал”. А найбільш пам'ятний матч кияни зіграли за 5 років до цього — проти московського “Спартака”. Після першого тайму матчу в Києві “Динамо” поступалося — 0:2. Але в другій половині форвард Віктор Леоненко вловив енергетику трибун і забив росіянам двічі. Ще одній легенді киян Сергію Реброву вдалося добити москвичів на останніх хвилинах — 3:2.
2009 року “Шахтар” уперше в історії незалежної України виграв Кубок УЄФА.
У Лізі чемпіонів клуб перемагав “Барселону” — 3:2, “Арсенал” — 3:0 та “Рому” — 3:0 і добирався до чвертьфіналу турніру. Найвидатніших перемог клуб досягав під керівництвом румунського тренера Мірчі Луческу, який нині тренує “Динамо”.

Чемпіони України

Саме під знаком протистояння між цими двома українськими клубами проходять чемпіонати України. Єдиним клубом, якому вдалося втрутитись у суперечку грандів, була сімферопольська “Таврія”, що виграла перший чемпіонат 1992 року.
16 разів футбольний клуб “Динамо”
“Динамо” майже безальтернативно домінувало в перше десятиріччя незалежності. У другому порівну ділило перемоги з донеччанами, а в третьому майже безумовну перевагу має “Шахтар”.
На початку повномасштабної війни чемпіонат України взяв паузу. “Шахтар”, який лідирував на момент зупинки першості, здобув путівку в Лігу чемпіонів. У другій половині 2022-го 16 команд чемпіонату України проводили ігри без глядачів. У разі повітряної тривоги гравці залишали поле. Чемпіоном знову став “Шахтар”, а “Динамо” посіло четверте місце.
14 разів футбольний клуб “Шахтар”

Партнер номер один

Титульним партнером української прем’єр-ліги, збірної України з футболу, жіночої збірної України з футболу, Кубка України з футболу, Асоціації футзалу України є компанія VBET. Також вона партнер футбольних клубів: “Динамо”, “Чорноморець”, “Олександрія”, “Верес”, “Металіст 1925”, “Минай”, ЛНЗ.
VBET є основним партнером українського футболу, вкладаючи кошти в розвиток спорту номер один в Україні.
Навіть у часи пандемії та з початком широкомасштабного вторгнення компанія не відмовилася від своїх зобов'язань перед партнерами. Відповідальність у цілому є основною цінністю VBET не лише в комунікації з партнерами. Принцип відповідальності включає декілька елементів: відповідальність перед державою, чесна реклама, просвітництво - як грати без шкоди для ментального здоров’я та власного гаманця.

У рамках просвітництва компанія проводить чимало активацій і розповідає про безпечність ставок на спорт, про особисту фінансову безпеку, інформує про перебіг усіх спортивних подій. Адже азартна гра — це розвага та спосіб проведення часу із задоволенням, інструмент соціалізації. І аж ніяк не метод заробітку легких грошей та гонитви за джекпотом. Наприклад, ставки на спорт – це багаторічна традиція, що є невіддільною частиною спортивних змагань.

До кампанії щодо відповідальної гри VBET залучає зірок футболу. Олександр Зінченко, гравець лондонського футбольного клубу “Арсенал” та капітан збірної України з футболу, є амбасадором відповідальної гри “VBET Україна” з грудня 2022 року. У соціальному відеосюжеті візуалізовано різноманітні життєві ситуації, які вимагають від героя відповідально ставитися до своїх вчинків та обов’язків.

Підтримка тих, хто потребує

Під час матчу збирали кошти на відновлення Михайло-Коцюбинського ліцею в Чернігівській області. Навчальний заклад було пошкоджено російськими окупантами в березні 2022 року. Благодійний матч закінчився внічию 2:2.
1,5 млн грн
на відновлення спортивної інфраструктури навчального закладу
VBET не зупинився лише на підтримці безпосередньо футбольного матчу, а додатково виділив 1,5 млн грн на відновлення внутрішньої спортивної інфраструктури в навчальному закладі.
VBET став партнером благодійного матчу Game4Ukraine між світовими зірками футболу, що відбувся 5 серпня в Лондоні. Капітанами двох команд стали амбасадори фандрейзингової платформи UNITED24 Андрій Шевченко й Олександр Зінченко.
“Україна сьогодні, як ніколи, демонструє стійкість. І в боротьбі за незалежність та власні землі нам усім потрібна підтримка одне одного. VBET скеровує ресурси на підтримку тих, кому вона важлива й необхідна. Ми зосередилися на розв’язанні гуманітарних питань, підтримці цивільного населення, фінансуванні проєктів благодійних фондів”, - говорить Олександр Блохін, СЕО VBET Україна.
Олександр Блохін
СЕО VBET Україна
Соціальна діяльність є невіддільною частиною корпоративної культури VBET. Із початком повномасштабної війни компанія посилила цей напрямок. Зокрема, створили соціальну ініціативу We Care Fund. Серед партнерів ініціативи благодійні фундації, які опікуються реабілітацією постраждалих від війни, відбудовою спортивної інфраструктури, закупівлею авто для гуманітарних потреб.
16,6 МЛН ГРН
на реалізацію благодійних проєктів акумулювали у рамках соціальної ініціативи WE CARE FUND
Понад

СОЦІАЛЬНІ ІНІЦІАТИВИ WE CARE FUND

  • БФ “Разом для України” закупив станції очищення води для жителів Херсонської області
  • БФ “Згуртовані” отримав 200 тис. грн для закупівлі медикаментів
VBET залучає до благодійності й партнерів. Спільно з Українською федерацією футболу та квитковим оператором TicketsBox збирали кошти для відбудови зруйнованих будинків у Київській області. Через платформу UNITED24 вони були цільово скеровані.
Від початку повномасштабної війни внутрішнім завданням компанії VBET було не лише зберегти персонал, а й дати працівникам відчуття стабільності та підтримки.
VBET не звільнив жодного співробітника, команду перевели на віддалену роботу. З розумінням поставилися до рішення тих, хто виїхав з України на початку повномасштабного вторгнення. Частина фахівців досі працює за кордоном. Компанія продовжує виплачувати зарплату співробітникам, які нині захищають Україну. Постійно працює система навчання, інформаційної й ментальної підтримки працівників, наставництва. Компанія підтримує державу, сплачуючи всі податки. Також активно продовжує набір спеціалістів.
Українські футбольні клуби демонструють активну підтримку України в боротьбі за незалежність. Привертають увагу світу, закликають активно допомагати Україні боротися з агресором. Проводять благодійні матчі, на яких збирають мільйони гривень для розв’язання гуманітарних проблем в Україні, спричинених війною.
Бізнеси, що є партнерами спортивних команд, зокрема й компанія VBET, також докладають максимум зусиль у відстоюванні права України бути незалежною державою.

Як зазначили у VBET, роблять усе можливе, аби пришвидшити перемогу, — сплачують податки, підтримують працівників і активно допомагають тим, хто потребує. Молода компанія має амбітні плани для розвитку бізнесу в Україні.
150 осіб
працевлаштували у VBET після 24 лютого 2022 року і не звільнили жодного співробітника
Над спецпроєктом працювали:
Олена ПЕТІК Коректорка
Крістіна НАГОРНЮК Дизайнерка
Сергій ОСАВУЛЕНКО Автор
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка