СПЕЦПРОЄКТ
Як забруднене середовище шкодить біорізноманіттю та здоров’ю населення
Спільний спецпроєкт Gazeta.ua та L’Oréal Україна в рамках екосвідомої ініціативи “Сортуй красу”
Зміна клімату, екологічні проблеми, неконтрольоване використання природних ресурсів провокують зменшення біорізноманіття в усьому світі. Ідеться про різновиди тварин, рослин, морських організмів, птахів, водоростей, грибів. Взаємодіючи між собою, вони утворюють сталі екосистеми.
Із 1970 року планета втратила понад 60% популяцій ссавців, птахів, риб, рептилій і земноводних, свідчать дані Всесвітнього фонду дикої природи (WWF). Не менш як 300 видів ссавців повністю зникли через неконтрольоване полювання. У річках та озерах популяції диких видів скоротилися на 83% через масове використання прісної води для сільського господарства, будівництво дамб.
Невдовзі можемо втратити 40% земноводних, 34% хвойних дерев, 33% рифових коралів, 27% ракоподібних, 25% ссавців та 14% птахів, за даними Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи (МСОП). Щоправда, й такі оцінки - занижені. Адже достеменно не відомо, скільки тварин та рослин існує на планеті. Експерти досі сперечаються щодо цього питання. Більшість погоджується з цифрою - 11 млн видів.

Міжурядова науково-політична платформа з біорізноманіття та екосистемних послуг (IPBES) інформує, що через людську діяльність щонайменше 1,2 млн видів рослин, тварин і морських організмів у всьому світі можуть вимерти до 2100 року. Найбільша небезпека існує для амфібій, цикад та коралів.
Скільки тварин і рослин можуть зникнути
Вдесятеро з 1980 року зросло забруднення планети пластиком. Щороку у світові води скидають 300-400 млн тонн важких металів, розчинників, інших відходів промислових підприємств. До прикладу, добрива, які потрапили у прибережні екосистеми, створили понад 400 мертвих зон океану. Останні простягаються на 245 тис. кв. км - це як загальна площа всієї Великої Британії.
Чому з'являються мертві зони океану
Водночас, за останніми даними ООН, забруднення довкілля неабияк впливає і на здоров'я людей.

Наприклад, забруднене повітря провокує хвороби дихальних шляхів, серцево-судинної системи, алергію. Чимало проблем зі здоров'ям науковці пов’язують із забрудненням води. Важкі метали накопичуються в організмі, провокують тяжкі захворювання.

Тож людство має вживати максимум заходів, аби не допустити зникнення частини тварин, птахів і рослин. Також зменшити вплив навколишнього середовища на здоров'я громадян.

Найпростіше почати з себе – взятися до сортування сміття!
Як забруднення довкілля впливає на здоров'я людей
L’Oréal Україна започаткувала ініціативу “Сор­туй кра­су”. Її ме­та – сформувати в українців базові корисні звички із сортування паковань після використання косметичних засобів. Ініціати­ва “Сор­туй кра­су” є час­ти­ною стра­тегії ста­лого роз­витку “L’Oréal в інте­ресах май­бутнь­ого”.
Компанія за­лучає всю свою еко­сис­те­му, зап­ро­шу­ючи спо­живачів, пос­та­чаль­ників та клієнтів до про­цесу тран­сфор­мації, щоб ста­ти ка­таліза­тором по­зитив­них еко­логічних змін у сфері кра­си. Адже проблема забруднення довкілля стає дедалі гострішою. А правильне поводження з відходами допоможе зберегти біорізноманіття планети і покращити здоров'я людей.

Крім того, L’Oréal Україна розробила онлайн карту пунктів прийому паковань. Щоб дізнатися адресу найближчого пункту, потрібно зайти на сайт екоініціативи “Сортуй красу”, ввести свою адресу чи геолокацію. Так ви дізнаєтеся найближчий до вас пункт сортування.
Над спецпроєктом працювали:
Мирослава БОНДАРЕНКО - редакторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО - продакшн
Маргаріта ДИКАЛЮК, Оксана СНІГУР - авторки
Крістіна НАГОРНЮК - дизайнерка
Оксана МИШОПИТА - креативна продюсерка
Олена ПЕТІК - коректорка