ЄГИПЕТСЬКІ ПІРАМІДИ
І ЛІСИ АМАЗОНІЇ
МОЖУТЬ ЗНИКНУТИ.
ЯК ЦЬОГО НЕ ДОПУСТИТИ?

СПЕЦПРОЄКТ
Наша планета вражає неймовірними пейзажами. Однак деякі острови, гори, історичні пам’ятки та навіть цілі міста можуть невдовзі зникнути.
Їхнє існування перебуває під загрозою через проблеми планетарного масштабу - зміну клімату та глобальне потепління. Серед причин - неконтрольоване вирубування лісів, забруднення океанів, морів та річок, масове використання пластику та зростання кількості звалищ.
У спільному спецпроєкті Gazeta.ua та L’Oréal Україна розповімо більше.
Щороку у світі виробляють понад 300 млн т пластику. За оцінками Міжнародного союзу охорони природи, з них щонайменше 8 млн т потрапляє у воду.

Станом на 2020 рік, на дні Світового океану було 14 млн т пластику. Це у 30 разів більше, ніж на поверхні, свідчать розрахунки Державного об'єднання наукових і прикладних досліджень Австралії (CISRO).
Через відсутність якісної системи поводження з відходами найбільше забруднюють океан такі країни: Філіппіни, Індія, Малайзія, Китай, Індонезія, М'янма, В'єтнам, Бангладеш, Таїланд, Бразилія.

Екологи наголошують, що наслідки нехтування проблемами екології будуть катастрофічні й кардинально змінять вигляд планети. Зокрема, в майбутньому хіба з книжок можна буде дізнатися про існування Великого Бар’єрного рифу, Мальдівських островів, найбільшого озера Венесуели, італійського міста Венеція, яке “тоне” уже не один десяток років. Також доколумбового міста Південної Америки – Чан-Чан, тропічних лісів Амазонії, стародавніх пірамід у Єгипті. Це лише невеликий перелік місць, які перебувають під загрозою зникнення.
Цю систему живих організмів утворюють 2900 коралових рифів, 600 островів.

Тут домівка для понад 1500 видів риб. Найбільший у світі кораловий риф уже зменшився на 50% від початкового розміру. Дослідники вважають, що він може зовсім зникнути за кілька десятків років. Океани поглинають близько 30% вуглекислого газу. Масове використання людством викопного палива, вирубування лісів та глобальне потепління спричиняють підкислення вод. Внаслідок цього корали Великого Бар’єрного рифу гинуть.
Великий Бар’єрний риф

Територію країни утворюють острови в Індійському океані – вершини давніх вулканів, укритих океанічними водами. Нараховують 1196 островів та піщаних мілин, згрупованих у 26 атолів. Заселено 202 острови. Мальдіви поступово занурюються у воду, бо через танення льодовиків підвищується рівень Світового океану.

До 2050 року територія Мальдівської Республіки на 80% може виявитися непридатною для життя через втрату прісної води, свідчить останній звіт NASA та Геологічної служби США.
Мальдіви
Це солоне озеро на території Венесуели. Нині воно перетворилося на токсичну водойму. Причиною є робота місцевих нафтопереробних заводів на сході країни. Зі зношених підводних трубопроводів нафта просочується в озеро, покриває його береги та забарвлює воду в неоново-зелений колір. На поверхні озера плавають гнилі труби.
Озеро Маракайбо

Щороку це італійське місто на п’ять міліметрів “іде” під воду. Восени 2019-го сильні зливи та вітер спричинили масштабну повінь. Вода у знаменитих каналах піднялася до найвищої позначки, починаючи з 1966 року. Постраждали будинки та історичні пам’ятки вздовж каналів. Сума збитків становила понад €1 млрд. Небезпечні наслідки глобального потепління можна побачити на фасаді залізничного вокзалу Венеції. Місцевий інженер та художник Андреко наніс на стіни вокзалу лінії та цифри, що позначають рівень моря, який може бути досягнутий у найближчі десятиліття. Нині в місті розробляють проєкт зі встановлення системи мобільних протипаводкових шлюзів. Однак кліматологи не впевнені, чи буде достатньо цього, щоб уникнути катастрофи.
Венеція
Стародавнє доколумбове місто Південної Америки побудовано з саману. 1986 року цю археологічну пам'ятку внесли до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Наразі Чан-Чан опинилося під загрозою знищення через зміну температур у Тихому океані, збільшення кількості опадів. Як наслідок, підвищується рівень ґрунтових вод у місті та руйнується глинобитна архітектура.

Крім того, йому завдають шкоди часті землетруси та незаконне землеробство. Влада Перу задля збереження старовинної архітектури працює над розробленням нових дренажних систем у місті, зводить захисні споруди.
Чан-Чан (Перу)

Нині вони охоплюють дев’ять країн Південної Америки. Простягаються на понад 5,5 млн кв. км, майже 60% площі припадає на Бразилію. Тропічні ліси називають легенями світу, бо вони виробляють 20% кисню на Землі і грають вирішальну роль у регулюванні клімату планети. Тропічні ліси є домом для мільйонів видів рослин і тварин, багато з яких не можна побачити деінде.

Знищення лісів Амазонії - проблема планетарного масштабу. Адже вони поглинають вуглекислий газ із атмосфери. Також захищають біорізноманіття. Тропічні ліси продовжують вирубувати задля розвитку сільськогосподарського виробництва, створення пасовищ, лісозаготівель та видобутку корисних копалин.
Тропічні ліси Амазонії
“Гадаю, що через 100 років усі старожитності зникнуть через зміну клімату”, - заявив під час щорічної конференції ООН зі зміни клімату Захі ХАВАСС, колишній міністр у справах старожитностей Єгипту.

Пірамідам завдає шкоди ерозія через сильні вітри. Стічні води й підвищення рівня ґрунтових ослаблюють плити під ними. Негативний вплив на збереження стародавніх пам’яток має
й людський фактор. Ідеться про натовпи туристів, які бажають доторкнутися до пірамід, піднятися на них. До прикладу, віднедавна місцева влада офіційно заборонила поїздки на верблюдах поблизу пам'яток. Не дозволяють підніматись і на самі піраміди – це загрожує депортацією та навіть тюремним терміном.
Єгипетські піраміди

Порятунок планети -
відповідальність кожного

Зміна клімату на Землі створює ризик значних екологічних, соціальних та економічних проблем у всьому світі, наголошують в Американському фізичному товаристві (APS). Численні докази вказують на те, що саме діяльність людини найбільше впливає на глобальний клімат. Зокрема, рівень парникових газів в атмосфері нині найвищий за останні 800 тис. років.

Людство має усвідомити, що порятунок планети - відповідальність кожного.

Також важливим є поширення екологічної грамотності серед громадян. Порятунок планети має стати планом дій як для бізнесу, так і населення.
А позитивні приклади конкретних компаній і людей - предметом масового наслідування.
Перехід на екологічне паковання
Сортування
та утилізація сміття
Використання альтернативних
джерел енергії
Реальними кроками для вирішення екологічних проблем є:
Реальними кроками для вирішення екологічних проблем є:
Реальними кроками для вирішення
екологічних проблем є:
Над спецпроєктом працювали:
Мирослава БОНДАРЕНКО - редакторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО - продакшн
Маргаріта ДИКАЛЮК - авторка
Оксана МИШОПИТА - креативна продюсерка
Олена ПЕТІК - коректорка
Ірина ВИПРИНТСЕВА - дизайнерка