Коли вперше почали пекти паски перед Великоднем, достеменно невідомо, але ця традиція сягає витоків християнства на території сучасної України. Зазвичай паски печуть у Чистий четвер, за три дні до Воскресіння. Для приготування використовують найкращі продукти – борошно найвищого сорту, домашнє масло та яйця.
Випікання бабки починалось з чистої оселі та одягу і доброго настрою, інакше тісто могло не піднятися, а паска не вдатись. Існувало повір’я, що процеси «підняття опари» та випікання мали супроводжуватись тишею в домі, аби не злякати тісто. Якщо під час готування до господарів приходили гості, то однією бабкою слід було поділитись – на щастя.
Зважаючи на таку тяглість традиції, канонічного рецепту паски не існує. Свої секрети мала кожна господиня, а форма та інгредієнти могли мінятись від регіону до регіону.
Як вибрати якісний кагор для рецепту?
Навряд чи кагор буде зайвим у приготуванні традиційного великоднього хліба. Тим паче зважаючи, яке чільне місце цей напій займає у традиціях християнського світу.
Паска з кагором
Перше - у ньому не має бути осаду і помутніння. Напій має бути прозорим, колір - насиченим, темно-червоним з гранатовим чи рубіновим відтінком. В іншому випадку ризикуєте придбати неякісний напій та зіпсувати випічку.
Чому для пасок найкраще брати кагор? Напій виготовляють з найсолодшого, зрілого винограду. Щоб отримати насичений темний колір, виноградний сік разом зі шкіркою та кісточками нагрівають парою до 65 градусів у спеціальних місткостях. При цій температурі витримують не менше доби. Потім охолоджують, відпресовують сік і залишають напій бродити. Ще до завершення бродіння кагор «кріплять», тобто зупиняють бродіння спиртом, щоб вино було солодким завдяки натуральним виноградним цукрам. Згодом, напій або розливають у пляшки, або витримують у дубових бочках до пів року – такий кагор називають «ординарним», тобто справжнім. На полицях магазинів продають ще кагор «марочний» – це напій, який виробники маркують кагором і додають «вино фруктове» чи «вино фруктове напівсолодке». Нічого спільного з кагором це вино не має. Будьте обережні та читайте етикетки уважно.