Як у світі турбуються про екологію
СПЕЦПРОЄКТ
Gazeta.ua, за підтримки L’Oréal Україна в рамках екосвідомої ініціативи “Сортуй красу”, підготувала матеріал про країни, що приділяють велику увагу екології.
Ініціатива “Сор­туй кра­су” ро­бить важливий вне­сок у вирішен­ня еко­логічних та соціаль­них вик­ликів, з яки­ми сти­каєть­ся світ. Її ме­та — до­лучи­ти спо­живачів та по­каза­ти їм, як сор­ту­вати різне па­кован­ня кос­ме­тич­них за­собів, і по­яс­ни­ти, чо­му сор­ту­ван­ня важ­ли­ве.
Серед найчистіших країн у світі - Швейцарія, Швеція та Норвегія
Швейцарія одна з перших підписала Кіотський протокол, який зобов'язує країни скоротити або стабілізувати викиди парникових газів. Також Швейцарія є лідером із перероблення сміття. Відходи майже не потрапляють на звалища. Адже без шкоди для навколишнього середовища у країні утилізують від 66% до 96% відходів. А в курортному місті Церматт навіть заборонили користуватися звичайними автомобілями. Дозволено винятково електромобілі.
Нині Швейцарія має найбільший індекс екологічної ефективності у світі. Хоча в 1980-х країні загрожувала екологічна катастрофа. Озера були забруднені, в лісах повно сміття. У повітря потрапляла надмірна кількість вуглекислого газу. Ситуація змінилася завдяки ухваленим законам про сортування відходів та виробництво енергії через спалювання та компостування сміття.
Швеція та Норвегія також використовують передові технології у процесі перероблення сміття. Роблять акцент на виробництві електроенергії за допомогою відновлюваних джерел та на очищенні стічних вод. До того ж у цих країнах показники чистоти повітря – серед найкращих.
Щоправда, лідером за цим показником залишається Фінляндія. Там вміст мікрочастинок пилу в середньому становить 6 мікрограмів на кубічний метр повітря. Це один із найнижчих показників у світі. До таких цифр наближаються Естонія, Канада та Ісландія.
Спеціальні мобільні додатки, гаряча лінія для уточнення маркування
Уряди багатьох країн світу всіляко підтримують проєкти, спрямовані на захист екології, зменшення викидів в атмосферу
Серед найчистіших країн у світі - Швейцарія, Швеція та Норвегія
L’Oréal Україна розробила онлайн карту пунктів прийому паковань. Дізнайтеся адресу найближчого пункту на сайті екоініціативи “Сортуй красу”
Серед найчистіших країн у світі - Швейцарія, Швеція та Норвегія
Ця країна робить акцент на сортуванні та переробленні сміття, правильній утилізації небезпечних відходів.
Приймають усе – від залишків автомобільних мастил, лампочок, батарейок до арматури. Частину сміття можна здати безплатно. Є такі види, за перероблення яких потрібно платити. Наприклад, списується пеня за утилізацію приладів із фреоном – холодильники, кондиціонери. Є окремі контейнери для скла, пластику, паперу. За вивезення кожного виду потрібно щомісяця платити.

Ціна залежить від розміру контейнера. Місцева влада піклується, щоб жителі могли швидко визначатись із маркуванням відходів. Для цього існують спеціальні додатки та програми”, – розповідає Анжеліка Тимчук. Живе в канадському місті Едмонтон.
Найцікавіше, що Канада входить до десятки країн із найбільшою кількістю сміття, що припадає на одного жителя, свідчать дані Світового банку. Однак 2017-го у країні утилізували 20,6% усіх відходів, для порівняння: в Україні - 3,2%. До прикладу, в канадському місті Вітбі поблизу Торонто одноразову пластикову продукцію переробляють на пальне (із 5 т пластику можна отримати 4 тис. літрів).
Канада
Серед найчистіших країн у світі - Швейцарія, Швеція та Норвегія
Німці надзвичайно відповідально ставляться до сортування сміття. У кожному будинку є спеціальні баки для різних видів відходів. Паперові вироби збирають у сині баки, органіку – в зелені, загальні відходи – в чорні. На вулицях можна побачити кілька видів баків для скла - білого, зеленого, кольорового, темно-коричневого. Пластик громадяни збирають у спеціальні пакети жовтого кольору.
Органічні відходи – це все, що може розкластися біологічним шляхом, як-от, лушпиння від овочів чи фруктів. Але не можна в такі відходи викинути зіпсовану готову їжу. Її вже піддавали термічній обробці, тому вона належить до загального сміття. До цієї ж категорії зараховано й бите скло. Однак цілу скляну пляшку чи банку необхідно кидати у спеціальний бак для скла. Притому вона повинна бути чиста. Жоден німець не кине, до прикладу, брудну банку з-під варення в бак, – пояснює киянка Тетяна Андрухів. Півтора року прожила в німецькому місті Аахен.

Коли заселяєшся в орендовану квартиру, господар найперше розкаже про правила сортування відходів. Зазвичай у будинках є відеокамери. Якщо орендодавець помітить помилки, може сповістити про це відповідні служби. Тоді до орендної плати приплюсують штраф за неправильне сортування”, – каже Тетяна
У супермаркетах Німеччини можна здати скляні банки зі спеціальним маркуванням, які підлягають переробленню. Також встановлено автомати, що приймають бляшанки, пластикові пляшки. Автомат видає чек, де зазначено загальну суму. Гроші можна витратити в магазині, де було здано тару.
Німеччина
Серед найчистіших країн у світі - Швейцарія, Швеція та Норвегія
Існує графік збирання кожного виду сміття. Про нього повідомляють щомісяця. Наприклад, у понеділок збирають виключно харчові відходи. Для них використовують спеціальні торбинки, що розкладаються. Раз на два тижні забирають папір, скло та пластик. На кожен вид сміття жителі мають пакети певного кольору. За неправильно посортовані відходи штрафують.
Загалом у Євросоюзі 2021 року витратили на охорону навколишнього середовища €292 млрд. Щороку цей показник зростає на 2,9%, за даними Євростату. Діють не лише державні екоініціативи. Так 64% від загального обсягу інвестицій в охорону довкілля в ЄС надходить від приватних компаній, що займаються збиранням і переробленням відходів, очищенням стоків. Також компанії купують технології та обладнання для зменшення небезпечних викидів у повітря. У Європі поступово відмовляються від принципу “використати й викинути”. Пропагують принципи спільного використання та перероблення відходів. До прикладу, популярні послуги прокату авто, побутової техніки, одягу.
Італія
Серед найчистіших країн у світі - Швейцарія, Швеція та Норвегія
Протягом останніх 10 років українців активно заохочують до відповідального споживання, вчать сортувати сміття та правильно утилізувати відходи. Такі кампанії проводять держава і приватний бізнес.

Наприклад, 2013-го в Дніпрі започаткували всеукраїнський рух “Батарейки, здавайтеся!”. Спеціальні контейнери для їх збирання з’явилися ледь не в кожному місті – в супермаркетах, лікарнях, центрах зайнятості, бібліотеках, школах, під’їздах багатоквартирних будинків.
Щоб стимулювати людей долучатися до розв'язання екологічних проблем, запроваджують різноманітні соціальні проєкти. Зокрема, L’Oréal Україна запустила екосвідому ініціативу “Сортуй красу”, яка має на меті сформувати в українців базові корисні звички із сортування паковань після використання косметичних засобів.
Українців навчають як сортувати сміття
До того ж захист довкілля є важливим пріоритетом діяльності компанії в межах програми сталого розвитку “L’Oréal в інтересах майбутнього”.
Серед найчистіших країн у світі - Швейцарія, Швеція та Норвегія
пластику в складі паковання, походитиме з переробленої або біологічної сировини до 2030 року
100%
До того ж захист довкілля є важливим пріоритетом діяльності компанії в межах програми сталого розвитку “L’Oréal в інтересах майбутнього”.
L’Oréal досягне до 2025 року
50%
пластикової упаковки Групи будуть придатними до багаторазового використання, вторинної переробки або компостування до 2025 року
100%
група знизить інтенсивність використання паковання для продукції в порівнянні з 2019 роком до 2030 року
на 20%
Серед найчистіших країн у світі - Швейцарія, Швеція та Норвегія
Українцям за кілька років вдалося зменшити використання пластикових пакетів від 40% до 90%, за даними уряду. Більш ніж удвічі зросло споживання біорозкладаних. Це стало можливим завдяки закону про обмеження обігу пластикових пакетів, який почав діяти у грудні 2021 року.

Відмова від пакетів відбувалась у кілька етапів. Спочатку заборонили безплатне розповсюдження в супермаркетах. Щонайменше за пакет потрібно було заплатити 1 грн. Пізніше вартість зросла до 2 грн. Нині пластикових пакетів майже не знайти у великих мережевих магазинах. Покупцям пропонують біорозкладані.
Також в Україні зросла популярність багаторазових сумок, торбинок. Їх легко прати й можна використовувати повторно.
Попит на біорозкладані пакети зріс удвічі
Сортування сміття у багатьох країнах стало настільки ж важливим і обовязковим як, наприклад, знання закону чи наявність медичного страхування. Культура сортування - це вагома частина життя цивілізованої людини.
Серед найчистіших країн у світі - Швейцарія, Швеція та Норвегія
“Компанії, освітні заклади можуть самостійно запроваджувати різноманітні програми для своїх команд. Таким чином підвищувати екосвідомість людей, щоб ті в повсякденному житті використовували менше пластику, знали, як правильно сортувати або використовувати повторно.

Наприклад, цього року в L’Oréal Україна ми робили тиждень еконавчання для працівників, куди ми запрошували поділитися своїми знаннями зовнішніх експертів, а також наших колег, які працюють у напрямку сталого розвитку. Для працівників додатково було організовано екочелендж. Протягом тижня кожен мав змогу виконувати завдання (сортувати, використовувати шопери для покупок, утилізувати батарейки тощо) та отримувати за це подарунки. Тижнева екопрограма допомогла нам залучити більш як 70% українських працівників, щоб вони дізналися більше про екологічний спосіб життя та здобули нові корисні звички”.
Антоніна Пашніна
спеціалістка зі сталого розвитку L’Oréal Україна
Над спецпроєктом працювали:
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
Рада КІШКА Дизайнерка
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Маргаріта ДИКАЛЮК Авторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн