СПЕЦПРОЄКТ
2 швидких рецепти смачного хліба
Чому варто почати випікати вдома?
Випічка подорожчає
Хліб, РецепТИ, Традиції
Україна почала експортувати зерно морем. На початку серпня з портів Чорноморська й Одеси вийшли перші кораблі.
— Якщо експорт морськими шляхами відновиться в довоєнному обсязі, вартість зерна в Україні зрівняється з ціною у світі, — продовжує. — Тобто, зросте. Стане дорожчою і переробка зерна. Хліб подорожчає. Але невідомо, наскільки.
Восени вартість хліба залежатиме від двох показників: ціни на зерно всередині країни й енергоресурсів — газу й електроенергії, — каже 35-річний Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради.
Торік українські аграрії зібрали 106 мільйонів тонн хліба. Скільки можемо зібрати цьогоріч?

— Очікуємо 60–65 мільйонів тонн зернових і олійних. Це хороший результат при нинішніх умовах — війна, втрата частини територій, загрози ракетних ударів, заміновані поля. Для внутрішнього ринку потрібно 20 мільйонів тонн, решта піде на експорт.

Хліба вистачить і українцям, і на продаж. Що більше його продамо, то більше отримаємо грошей, необхідних зараз для перемоги.
Які культури цьогоріч вродили?

— Усі зернові вродили більш-менш добре. Торік українці зібрали 34 мільйони тонн пшениці, цьогоріч матимемо майже 20 мільйонів тонн. Враховуючи кількість втрачених територій, це хороший результат. Для внутрішнього ринку необхідно 4–6 мільйонів тонн. Пшениці вистачить і для експорту.
Через засуху рано висох соняшник, у деяких регіонах почали збирати. Але тут важливо вчасно його продати.
Валентина Коваленко ділиться родинним рецептом хліба. Він — найпростіший, найлегший і завжди смачний.
— На літр сироватки чи води беру чайну ложку солі, столову ложку цукру, яйце, — говорить Коваленко. — Обов’язково — якісні дріжджі. Використовую ”Духмяну Хату”.

Раніше робила опару чи підчинку. Борошна беру стільки, щоб замісити як на вареники, щоб тісто відставало від рук. Пальцями відчуваю, коли ідеальне. Твердо не замішую. Бо і хліб буде такий. Діжку ставлю до теплого місця. Коли збільшиться в об’ємі вдвічі, перемішую. Повторюю ще раз. За третім разом формую хлібини, кладу у форми. Даю знову зійти. Перед випіканням змазую збитим яйцем, аби скоринка тримала хлібину цілою. Ставлю до печі.
Черкаска 41-річна Тамара КУРИЛЕНКО випікає хліб понад два роки.
— До війни практично все купувала в магазині, — каже Куриленко. — Часто навіть готову їжу. Зараз їмо майже все домашнє. Більше часу проводимо вдома, часу для експериментів вдосталь. Навіть хліб почала пекти домашній.

Жінка приготувала хліб на дріжджах ”Духмяна Хата”. Продають пресованими в пачках по 100 г. На них тісто гарно піднімається.
Тамара ділиться рецептом найпростішого хліба.
— При випічці головне обрати хороші дріджджі. Я обираю ”Духмяну Хату”, бо вони завжди якісні. У літрі теплої води розвожу 50 грамів дріжджів. Додаю столову ложку солі, по дві столові ложки цук­ру й олії. Замішую м’яке тісто. Ставлю в тепле місце й накриваю рушником, щоб підійшло. Після ще раз вимішую і роблю два ”колобки”. Викладаю у форми або на деко. Накриваю тоненьким рушником. Яйцем не змазую, люблю матову скоринку. Випікаю протягом години в духовці за температури +180 градусів.

Пробувала 100-грамову пачку дріжджів ділити на три рази. Смажила пиріжки з капустою. Тісто гарно підіймається, — говорить Тамара Куриленко.
— Дріжджі ”Духмяна Хата” не потребують попередньої активації, — розповідає Світлана Паливода, керівник технологічного відділу французької компанії ”Лесаффр Україна”, що виробляє дріжджі ”Духмяна Хата”. — Їх можна одразу ж використовувати для замісу. Підходять для приготування будь-якої випічки
— Господиня може не хвилюватися, випічка вийде пухкою та смачною, — продовжує Світлана — ”Духмяна Хата” ніколи не підведе. На кілограм борошна достатньо 40–50 грамів дріжджів. Для здобного ”важкого” тіста беруть 70 ­грамів.

Дріжджі ”Духмяна Хата” — єдині в Україні мають упаковку зі спеціальним покриттям. Воно забезпечує оптимальні умови для зберігання.

— Завдяки цьому покриттю дріжджі не прилипають до упаковки. А дріжджові клітини не втрачають своєї активності протягом усього терміну придатності. Дріжджі ”Духмяна Хата” — єдині на ринку домашнього хлібопечення осмотолерантні дріжджі, які розроблені спеціально для використання в рецептурах із підвищеним вмістом цукру, масла й інших здобних компонентів, — додає Світлана Паливода.
— Наша родина випікає хліб із покоління в покоління, — розповідає 57-річна Валентина Коваленко із села Білозір’я поблизу Черкас. — Баба Ганна казала: ”Замішувати хліб треба у спокої й умиро­творенні. В жодному разі не зі злим серцем. Коли сходить тіс­то — не можна грюкати дверима, допускати сварок і криків. Бо ”злякається і сяде”. Лаяла нас, щоб не галасували, коли пече хліб.
  • Продукти для випічки мають бути кімнатної температури. Перед приготуванням варто годину потримати їх на кухні
  • Перед замішуванням будь-яке борошно варто просіяти. Так воно насититься киснем, необхідним для бродіння
  • Замість форм для випічки можна використати старі сковорідки без ручок. Якщо змастити їх олією, хліб матиме хрустку скоринку
  • Майже спечений хліб витягують із духовки за кілька хвилин до готовності, збризкують водою і повертають назад. Так хліб буде смачніший
  • Гарячий хліб накривають рушником, але знизу має бути доступ повітря. Ріжуть хліб охолодженим, гарячий — ламають
"Українці — нація хлібодарів. Наші пращури вирощували жито та пшеницю. І випікали хліб круглої форми — подібної Сонцю, як головному богові. Хліб завжди посідав найпочесніше місце серед домашніх оберегів — на покуті. Жодна оказія, приємна чи сумна, не відбувалася без хліба"

Валентина Коваленко, 57 років,
письменниця
Поради при випіканні
Готуйте смачне з гарним настроєм. Більше простих рецептів на сторінці ”Духмяна Хата” у Facebook
Над хлібом не можна лаятися і кричати
Готували спецпроєкт:
Любов КАРНАРУК - авторка
Роман ЗАПОРОЖЧЕНКО - редактор
Юлія ІЛЬЧЕНКО - продакшн
Рада КІШКА - дизайнерка