СПЕЦПРОЄКТ
У липні експорт української пшениці виріс.
Вивозили у країни-транзити
ОБЖИНКИ
Вже зібрано:
23,4 млн
тонн зерна*
* Вказаний об'єм зібраного зерна станом на 21 серпня згідно Мінагрополітики
91%
96%
97%
98%
У середньому зібрали:
пшениці
ячменю
гороху
озимого ріпаку
Найвища урожайність зернових і зернобобових культур в аграріїв Хмельниччини — 62,0 ц/га
В Україні тривають жнива
Фермери продають зерно у збиток
86%
85%
70%
60%
Миколаївщина
Одещина
Волинь та Дніпропетровщина
Кіровоградщина
— Аграрії працюють в абсолютно екстремальних умовах, яких не було за всі роки незалежності, — каже президент Інституту геополітики і стратегічного менеджменту Віталій Скоцик. — Цьогоріч хліб дається надзвичайно дорогою ціною.

— Повномасштабна війна, коливання курсу долара, відсутність доступу до ресурсів і кредитів. Попри це жнива тривають у всіх регіонах. Лише в західних областях аграрії включилися пізніше через дощі, — говорить Скоцик про жнива 2022 року.
— Врожай буде менший, ніж торік. Агровиробники перебувають у значно слабшому економічному становищі. Бо попит на зерно впав, ціни нижчі. Посівну пройшли легше, бо навесні держава давала безвідсоткові кредити на шість місяців. Зараз позик не дають, а сільгоспвиробникам треба сіяти озимі культури. У вересні-жовтні — виплачувати весняні кредити.

Існує загроза, що аграрії не матимуть ресурсів на засівання озимих культур. Якщо засіють 25–50 відсотків торішніх обсягів, то наступного року ситуація спричинить тяжкі наслідки. Питання стоятиме не про експортні можливості держави, а про продовольчу безпеку країни.
Який буде врожай? Становище агровиробників?
Як цьому запобігти?
— Вихід простий. Агровиробникам мають допомогти прилеглі інституції: аграрний фонд, державна продовольча зернова корпорація. Держава має викупити зерно у виробників за вигідною для всіх ціною. Як порти запрацюють на повну потужність — продати хліб на зовнішні ринки.

Тонна пшениці у Франції коштує 359 доларів, ­ячменю — 304. В Україні — 115 і 100. Це при тому, що собівартість тонни пшениці в Україні сьогодні становить 130–140 доларів. Аграрії віддають хліб у збиток. Якщо держава їм не допоможе, хоча б кредитами, то ситуація стане ще складнішою.
17 липня російські терористи обстріляли пшеничне поле за містом Пологи Запорізької області. Запалювальними боєприпасами спричинили пожежу, щоб фермери не могли зібрати збіжжя. Вогонь знищив більшість урожаю
— Національна валюта девальвувала. З багатьох причин. Аграріям пояснили, що від цього вони виграють. Бо продаватимуть хліб дорожче. Але ж сільгоспвиробники закуповують імпортні добрива, засоби захисту рослин, паливо. Все це стало дорожче. Девальвація не дала їм вигод.

У Верховній Раді є законопроєкт про додатковий 10-відсотковий податок на імпорт. Це здорожчить усе, що потрібно для агровиробництва. 80 відсотків агротехнологічних складових — імпорт. Купівельна спроможність фермера знизиться, зростуть ризики не провести посівну.
Держава не допомагає?
30 липня російські військові обстріляли поле на півночі Харківщини з реактивних систем залпового вогню ”Град”. Намагаються зірвати жнива та спричинити голод в Україні
— У світі зерно дорожчає, в Україні — дешевшає. Не лише через логістику. Складається враження, що на ринку зернових хтось заробляє чи планує зароб­­ляти великі гроші. При цьому ставить під загрозу виробників, які працюють у полі.

Держава мала б грати роль регулятора, запобігати махінаціям. Але уряд втомився керувати економікою країни. Це важко — багато ризиків, страхів, загроз. Навесні уряд працював ідеально: забезпечив посівну компанію, літній збір урожаю. Але зараз втомився. Ми не бачимо серйозних кроків допомоги. Аграрії не мають ресурсів, щоб гарантувати продовольчу безпеку країни на наступні роки.
Яка вартість хліба у світі?
Українське зерно йде на експорт?
— Порівняно з червнем у липні експорт пшениці виріс. Вивозили у країни-транзити. У Румунію експортували 42% пшениці, Туреччину — 28% відсотків і Польщу — 4% відсотки. Проблема вивезення існує з моменту повномасштабного вторгнення. Без відкритого моря ми не можемо нікуди рухатися.
Фермери мають проблеми з паливом?
— Мали серйозні проблеми в лютому-березні. Уряд і національний банк допомогли їх пережити. Дали агровиробникам безвідсоткові кредити, запровадили систему безперебійного забезпечення пальним. Зараз паливо є. Але може суттєво подорожчати внаслідок девальвації гривні та запровадження мита на імпорт. Це вплине на купівельну спроможність фермерів.
Та попри все хоч врожай цьогоріч прогнозується й не такий, як минулого року, проте він буде непоганий. Україна буде з хлібом. А буде хліб - буде життя й буде Україна!
Готували спецпроєкт:
Любов КАРНАРУК - авторка
Роман ЗАПОРОЖЧЕНКО - редактор
Юлія ІЛЬЧЕНКО - продакшн
Рада КІШКА - дизайнерка