це комплекс дій щодо якогось об'єкта, націлених на його благополуччя; увага до чиїхось потреб; піклування про когось
Під час повномасштабної війни СЛОВА набули нових сенсів, перетворилися на своєрідні коди, що знаходять відгук у серцях. А кожен українець мріє почути слово, на яке ми вже чекаємо довгий час, – ПЕРЕМОГА.
До другої річниці повномасштабного вторгнення Gazeta.ua хоче вкотре нагадати, що кожен на своєму рівні має щодня робити внесок у наближення перемоги. А шлях до неї лише один – через ДОБРО.
У спецпроєкті “Словник добра” ми розкажемо через слова, як українці почали масово робити добро, перетворили це на правило свого життя. Кожен за останні два роки став амбасадором добра: громадяни зі свого боку роблять усе можливе, український бізнес започатковує амбітні проєкти, щоб наблизити перемогу.
Протягом двох років повномасштабного вторгнення в Україні стабільно зростає кількість громадян, які бажають допомогти державі та суспільству. Найбільшу турботу українці проявляють щодо потреб ЗСУ. Спрямовують на військові цілі більшість благодійних внесків, донатів.
Gazeta.ua спільно з мережею аптек АНЦ розповідає, як турбота про когось стала щоденною потребою багатьох українців. Вони присвячують їй свій робочий та особистий час, залучають до допомоги колег і друзів. Турбота стала частиною корпоративної політики патріотичних бізнесів, які донатять мільйони гривень власних коштів на благодійність.
вразливі групи населення
отримують найбільше благодійних внесків і донатів від громадян
людей, що постраждали від воєнних дій
тварин
допомагають самостійно
долучаються через знайомих, друзів, родичів
Дніпро, Кривий Ріг, Житомир, Львів, Хмельницький, Вінниця, Луцьк, Тернопіль, Полтава, Івано-Франківськ

*дослідження Gradus Research

військові
медиків
навколишнє середовище
через волонтерські організації
через благодійні фонди
З перших днів повномасштабного вторгнення працівники мережі аптек АНЦ проявляють турботу про ЗСУ: донатять, передають ліки, засоби гігієни, продукти.
Керівники аптек мережі АНЦ в Запоріжжі скинулися на машину для перевезення дронів.
“Наше приміщення дає можливість бути перевалковим пунктом. Люди з ринків, магазинів приносили до нас гумові шльопанці, білизну, одяг для поранених. Ми пакували й віддавали тим, хто возив по лікарнях.
“Проявляємо турботу, як можемо. Я і мої колеги постійно донатимо бригаді дронів. Останні кілька місяців наша аптека на передову передає ящиками вологі серветки. Там вони завжди потрібні. Якщо до нас заходить військовий, теж питаю, чи треба. Пакую серветки в пакет і віддаю.
Був випадок, коли наш фармацевт надав першу допомогу бійцю. У того на нозі розійшовся шов. Усе коліно було закривавлене, не міг іти. Наш працівник обробив рану, перев’язав і відправив у найближчу лікарню. На знак вдячності військові передають нам свої шеврони. Маємо вже понад 40 штук. Домовляємося, що повернуться за ними після перемоги”, – каже Тетяна Антонова.

Стабілізаційний медичний пункт подарував аптеці прапор зі словами вдячності за постійну турботу.
“Ми турбуємося не тільки про цивільних і військових. Віднедавна тримаємо в аптеці ще й смаколики для тварин. Усе почалося з бульдога одного з волонтерів. Той залишав нам пса, поки сам їхав у справах. Тепер пригощаємо смаколиками собак, з якими господарі приходять у нашу аптеку”, – додала Тетяна Антонова.

Були такі дні, що не закривалися до 21-ї, а додому добиралися в супроводі військових”, – продовжує Тетяна Антонова.
“Ми єдина аптека в Запоріжжі, яка від початку повномасштабного вторгнення працювала до комендантської години. Всі решта закривалися раніше, бо працівникам треба ще час на дорогу. А наші всі живуть поруч, тому працювали найдовше. Про це знали волонтери, начальники штабів, стабілізаційних пунктів, фонди”, – розповідає завідувачка аптеки АНЦ Тетяна Антонова.

Альона Дубравіна, фармацевт аптеки “Копійка” в Сумах, яка входить до мережі АНЦ, пригадує початок повномасштабного вторгнення.
Аптекарі збирали гроші на тепловізори, автомобіль, смаколики і ще на багато чого потрібного військовим.
“Хлопці потім скидають фотозвіти зі словами вдячності. Якщо потрібно зібрати велику суму, збір оголошуємо через соцмережі. Люди скидають хто скільки може. Від 3 гривень до кількох тисяч. Кожна копійка важлива. Буває, що кілька гривень допомагають закрити збір. Тому я закликаю всіх донатити хто скільки може.
“Ліків не вистачало, поставок не було. Багато людей, наприклад сердечників, потребувало препаратів, а їх немає. Були аптеки, працівники яких повиїжджали. І наша завідувачка їздила туди з маркувальником, переписували на нашу аптеку ліки. Таким чином змогли допомогти людям. Робили все, щоб дістати потрібні препарати. Допомагали й цивільним, і військовим”, – розповідає фармацевт.

За два роки війни в Україні мережа аптек АНЦ відправила близько 80 млн гривень з вірою в те, що наша допомога сприятиме покращенню ситуації в Україні. Це переважно власні кошти. Також АНЦ пропонує своїм клієнтам перераховувати на благодійність бонуси з карток лояльності.
Також турбуємося про наших колег, що воюють. Відправляємо їм посилки. Будемо робити це до останнього. Бо якщо опустити руки, то нічого не вийде. А разом ми зможемо допомогти нашим захисникам наблизити перемогу”, – каже Альона Дубравіна.
Близько 100 працівників і працівниць мережі аптек АНЦ мобілізовані та перебувають на фронті. Компанія підтримує їх, допомагає ліками, купує необхідну амуніцію.
До Нового року започаткували проєкт “Таємний Санта для ЗСУ”.

“Ми потурбувалися, щоб кожен отримав подарунки. Адже зігрівати своїм теплом колег, які воюють, завжди доречно. Трохи трансформували правила гри, бо “Таємний Санта” – це двосторонній обмін подарунками, а ми зробили його одностороннім”, – каже Дар’я Федорченко, заступник директора HR-департаменту мережі АНЦ
Колеги підібрали універсальні та корисні речі для захисників – смаколики, каву, чаї, енергетики, шкарпетки, фліски, теплі устілки, хімічні грілки, окопні свічки, сухі душі, ліки.
“Діти намалювали листівки, співробітники написали теплі слова вдячності. У відповідь ми отримали фото з подарунками. Нам дякували, говорили, що дуже приємно, бо є усвідомлення, що в компанії про працівників піклуються. І це надає нашим колегам на фронті сил робити їх надважку роботу далі”, – підсумувала Дар’я Федорченко.
“На початку повномасштабного вторгнення мережа аптек АНЦ відчула моральний обов'язок допомогти тим, хто потерпав та потерпає від військових дій. Ми відчули біль війни й на собі, бо багато аптек нашої мережі знаходиться на Сході України, їх було або зруйновано вщент, або сильно пошкоджено.

“Адже турбота – це саме те, що кожен із нас хоче отримати під час візиту до аптеки. Відкриваємо нові аптеки, щоб бути ближче та зручніше для наших клієнтів. 2024 року будемо й надалі передавати допомогу ЗСУ напряму та через благодійні фонди й підтримувати гуманітарний напрям. Наша мета полягає в тому, щоб допомогти зменшити страждання мирного населення та підсилити нашу армію. Саме тепер є момент діяти разом. Робимо все, щоб скоріше наблизити нашу Перемогу!” – підсумувала Алла Іванець.

Також АНЦ якісно турбується про здоров’я, комфорт та вигоду свого клієнта незалежно від віку та статті.
Підписавши меморандум із ГО “Серце Азовсталі”, підтримали здоров’я оборонців Маріуполя та їхніх родин
офіційна фандрейзингова платформа, ініційована Президентом України Володимиром Зеленським
За два роки війни в Україні мережа аптек АНЦ направила на благодійність понад 80 млн гривень із вірою в те, що наша допомога сприятиме покращенню ситуації в Україні”, – розповідає Алла Іванець, керівник відділу PR-комунікацій мережі аптек АНЦ.

Мережа аптек АНЦ отримала особливу почесну подяку від глобальної ініціативи підтримки України UNITED24 за співпрацю впродовж 2023 року. АНЦ відчуває глибоку вдячність за можливість долучитися до важливих ініціатив та зборів платформи, щоб приносити користь та турботу ЗСУ і українцям!
Торік АНЦ запустила акцію “Об'єднані турботою”, щоб звернути увагу людей на здоров’я через цінності турботи. В аптеках мережі клієнти могли безплатно отримати журнали зі стікерами областей України. Потрібно було зібрати карту єдності. Наприкінці акції провели розіграш боксів із подарунками. Їх отримали 200 людей.
АНЦ отримала чимало позитивних відгуків від клієнтів, яким сподобалась акція “Об'єднані турботою”:
  • “Ці журнали справжня маленька радість”
  • “Я навіть не очікувала таких подарунків. Дякую вам від щирого серця!”
  • “Чи можливо десь купити ваші журнали зі стікерами? Хотіла б мати всю колекцію”.
Благодійна діяльність стала для нас одним із шляхів висловлення своєї підтримки та сприяння наданню необхідної допомоги військовим та постраждалим, адже слоган бренду АНЦ: турбота про великих і малих. І ми щодня підтверджуємо цей девіз діями!
"Ідея "Об’єднані турботою" транслює в собі широкий сенс. З одного боку – надзвичайне об’єднання українців, яке сталось під час війни. З іншого боку – головний меседж нашого бренду АНЦ – турбота", – говорить Тетяна Паценко, директорка з маркетингу АНЦ.
Крім теплих слів клієнтів, мережа аптек АНЦ отримала і премію BIG Trade-Marketing Awards - 2024.

Спробувати

Як Ви проявляєте ТУРБОТУ про інших?

Далі
Перевірити
Перевірити тест

Що, на Вашу думку, можна

назвати ТУРБОТОЮ?

Далі
Перевірити
Перевірити тест

Що відчуваєте, коли ТУРБУЄТЕСЯ про інших?

Далі
Перевірити
Перевірити тест

Як часто Ви долучаєтеся до зборів коштів?

Далі
Перевірити
Перевірити тест

Про кого треба ТУРБУВАТИСЯ насамперед?

Вам необхідно, спершу, ПОТУРБУВАТИСЯ про себе та Вашу родину. "Правило кисневої маски" так само актуально як в літаку, так і в тилу під час війни.
Далі
Перевірити
Перевірити тест

Після важкого робочого тижня друзі кличуть

допомогти волонтерам. Ви:

Далі
Перевірити
Перевірити тест

Допомагати просто!

Війна – складний час. Іноді люди можуть здаватися сильними, незалежними і незламними. Але в душі кожного є потреба в турботі та увазі. Будьте уважні до тих, хто вас оточує, – можливо, хтось поряд потребує вашої ТУРБОТИ!
Пройти ще раз
Гарний результат!
Ви добра й чуйна людина! Не забувайте, що турбуватися про інших так само важливо, як і турбуватися про себе
Пройти ще раз

Ви надзвичайно Турботлива людина.

Такі люди наближають перемогу!

Пройти ще раз
Власник стоматологічної клініки в Черкасах Володимир Соболевський із перших днів повномасштабного вторгнення турбується про військових. Залучив до допомоги інших лікарів міста.
“Починали троє активних стоматологів – я, Сергій Мамайсур і Володимир Ахрамчук. Заснували громадську організацію “Стоматологи Черкащини”. Згодом об’єднали навколо себе інших лікарів. Збираємо донати, закуповуємо все необхідне для військових. Наприклад, приганяємо з-за кордону пікапи, буси. Проводимо передбойову підготовку автомобіля. Потім доставляємо хлопцям. Уже передали 113 машин”, – говорить Володимир Соболевський.

Отоларинголог Віра Бершадська допомагає ЗСУ з березня 2022 року.
Довгий час лікарі забезпечували бійців аптечками, бо на них був найбільший запит.

“Купували також тепловізори, старлінки, спальники, бронежилети, каски. Віднедавна пройшов курси медичної евакуації поранених, чергую з ротаціями на фронті від декількох діб до майже двох тижнів. Що мене спонукає до турботи про наших військових? Однозначної відповіді немає. Мабуть, так усі роблять, для кого Україна не порожнє слово”, – додав Володимир Соболевський.

“Турбота – це моє покликання. До початку повномасштабного вторгнення я допомагала грошима онкохворим діткам. Тих, кого знаю і про яких читала в соцмережах. Після повномасштабного вторгнення долучилася до допомоги ЗСУ. Коли мобілізували нашого дитячого травматолога Віталія Красюка, побачила в фейсбуку прохання допомогти купити йому бронежилет. Я обдзвонила колег. Вийшла більша сума, ніж треба. Накупили бійцям іще й смаколиків.
Потурбувалася про свого сусіда, який був на війні. Купила йому військову форму, взуття, бронежилет. Він маленького зросту, а видавали лише великі розміри”, – говорить Віра Бершадська.
Лікарка щотижня перераховує кошти на картки двох своїх колишніх пацієнток, які волонтерять.
“По тисячі-дві гривень кожній. Дівчата роблять окопні свічки, купують обігрівачі. Лікарі нашого відділення скинулися на отоскоп для мого знайомого лора з Житомира, який служить у військовій бригаді. Перед Новим роком передали хлопцям антибіотиків та чаїв з парацетамолом. А моя мама турбується, щоб було з чого плести маскувальні сітки. Передає відходи від пошиття постільної білизни”, – каже Віра Бершадська.

Її подруга, ортодонт Любов Власенко, ще до повномасштабного вторгнення плела маскувальні сітки. Турбується про переселенців, донатить на ЗСУ. На свій день народження купила бійцям машину.

“Кинула клич по своїх пацієнтах про збір одягу для переселенців. Їздила, забирала, сортувала. Відвозила до гуртожитків, де жили переселенці. Ми з Вірою збирали кошти на форму, взуття, продукти для військових. Купували футболки, штани, шорти для госпіталів. Моя старша сестра Світлана теж постійно донатить на ЗСУ. Вона стоматолог. Перед Новим роком ми з нею купили військовим дрон”, – розповідає Любов Власенко
18 лютого 2023 року, на свій день народження, лікарка зробила подарунок бійцям на передовій – придбала автомобіль.
“На лобовому склі наклеїли напис: Любов. Ще раніше на нуль купувала шини й далекомір. Моє внутрішнє бажання – максимально турбуватися про захисників. Допомагаємо й госпіталям. Військові часто нам кажуть: “Дівчата, заради таких, як ви, ми готові битися до останнього”, – підсумувала лікарка.
Над спецпроєктом працювали:
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
Рада КІШКА Дизайн та верстка
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Любов КАРНАРУК Авторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн