Християни європейських країн обов’язково випікають на різдвяний стіл штолен. Це — традиційна німецька випічка, що формою та кольором нагадує загорнутого в пелюшки новонародженого Христа.
Штолен готують зі здобного дріжджового тіста. На 10 кг борошна використовують 3 кг вершкового масла чи маргарину, 6 кг лимонних і апельсинових цукатів. Найпоширеніший різновид штолену — з начинкою із родзинок і цукатів. Популярна також випічка з маком, горіхами й марципаном.
Цьогоріч українці святкуватимуть Різдво Христове двічі: 25 грудня — за григоріанським календарем і 7 січня — за юліанським. Головне християнське свято в Україні відзначають із середньовіччя. Його атрибутами є вертеп, вистави, ярмарки, колядки, різдвяні шопки, вінки, ялинки, кутя.
Штолени випікають заздалегідь, за кілька тижнів до Різдва. У прохолодному місці можуть зберігатися кілька місяців.
— Різдвяний штолен випікаю раз на рік, його куштують десятки гостей, — розповідає 53-річна Наталія ГУРБИЧ із Дніпра. — Важливо, щоб був ідеальний і всім сподобався. Бо це ж не щоденна випічка до чаю, про яку всі забудуть.
Ділиться рецептом штолену.
— Головне — борошно вищого ґатунку та якісні перевірені дріжджі, — продовжує. — Використовую ”Духмяну Хату”. Жодного разу не підвели.
До випікання готується звечора. Замочує у 100 г рому чи коньяку 350 г родзинок, 100 г мигдалю, по 75 г сушеної журавлини й цукатів. Залишає на ніч.
Важке тісто найкраще сходить на дріжджах ”Духмяна Хата”
— Вранці роблю опару, — говорить Гурбич. — У 250 мілілітрів теплого молока розчиняю 100 грамів цукру і 50 грамів дріжджів ”Духмяна Хата”. З ними можна не переживати — тісто точно підійде, не матиме дріжджового аромату. Це — важливо, бо під час приготування різдвяної випічки господині треба не перейматися, а насолоджуватися процесом у приємній домашній атмосфері.
Просіює 0,5 кг борошна вищого ґатунку. Так воно насичується киснем, прогрівається.
— Всипаю в опару, додаю 350 грамів м’якого масла, перемішую. Накриваю рушником і ставлю в тепле місце на 15 хвилин, щоб піднялося.
Додає в тісто замочені в ромі родзинки, горіхи, цукати й мигдаль. Також — цедру одного апельсина й лимона, по дрібці кориці, кардамону, імбиру, мускатного горіха й солі. Вимішує. Як прилипає до рук — додає ще борошна.