Минув рік повномасштабної війни. Починаючи з 24 лютого 2022 року, життя кожного українця змінилося. Ворог планував швидко захопити Україну, але зустрівся з шаленим опором її громадян. Уся нація згуртувалася заради єдиної мети Перемоги
СПЕЦПРОЄКТ
Світ ловив мене, та не впіймав:
про що написав би у Facebook Григорій Сковорода
27-му річницю відзначає національна валюта України – гривня. Її було введено під час грошової реформи 1996 року.

Більшість портретів видатних діячів історії та культури України, зображених на купюрах, було затверджено ще 1991 року постановою Верховної Ради України. 1000 грн увели в обіг 2019-го. І щодо постаті на купюрі Нацбанк консультувався з державними діячами, науковцями, істориками.
Григорія Сковороду називають українським Сократом, його праці вважаються одним із найвагоміших духовних надбань України. Він багато писав про щастя, самопізнання, самовдосконалення. Ідеї Сковороди є актуальними й сьогодні.
Irpinʹ, Kyyivsʹka oblastʹ
У спільному спецпроєкті “Постаті з купюр” Gazeta.ua та бренду преміальної горілки “Перша Гільдія”, яка також святкує цьогоріч 27-річчя, покажемо, який вигляд мав би Facebook Григорія Сковороди, якби він жив у наш час.

Усі тексти та зображення спецпроєкту є редакційною інтерпретацією творів, щоденників і наукових праць історичних діячів.
2006
Факти про купюру 500 гривень:
Купюру номіналом 500 грн увели в обіг 2006 року. На лицьовій стороні зображено портрет Григорія Сковороди. Також авторський малюнок філософа.
2015
2006-го портрет Сковороди розмістили на зеленому тлі, дивився він праворуч. З 2015 року – ліворуч.
2006-го
На звороті – зображення будівлі Києво-Могилянської академії. Сковорода – один із найвідоміших вихованців закладу. На перших купюрах іще був авторський малюнок піфагорійського трикутника. На оновлених його вже немає.
Приблизно стільки ж світлових років знадобиться, щоб долетіти до медузоподібної галактики JO206 в сузір’ї Водолія, яку влітку сфотографував космічний телескоп NASA Hubble.
На купюрі номіналом 500 грн є напис: "Нерівна всім рівність. Ллються з різних трубок різні струмені в різні посудини”.
Так підписав свій авторський малюнок фонтана Григорій Сковорода. Пояснював, що фонтан уособлює Бога, амфори – живих істот і людей. Нескінченне безсмертне начало (Бог) наповнює всі амфори, цим вони рівні. Проте амфори різного розміру, як люди, що мають різні здібності, тому вони – одночасно нерівні.
або
$100
100 л бензину
Порівняно з іншими, купюр номіналом 500 грн перебуває в обігу найбільше. Підробляють їх теж найчастіше. Загалом Нацбанк нараховує 755,6 млн шт. п’ятисоток. Це вдвічі менше, ніж населення Китаю. І на 10 млн більше, ніж населення Європи.
Irpinʹ, Kyyivsʹka oblastʹ
Яким був би Facebook Григорія Сковороди

Григорій Сковорода
@Franko.live
читачі: 74 тис. • 105 відстежуються
...
Львів
Дата приєднання: жовтень 2022
Леся Українка читає
Вподобання
Інші дописи
@Franko.live
.
15 хв.
Секрет розквіту Української держави – мусимо навчитися чути себе українцями. Не галицькими, не буковинськими, а українцями без меж і кордонів.
Іван Франко
@Franko.live
.
21 вер.
Мене переслідувала австрійська влада за патріотичні погляди, тричі був заарештований через них. Мій патріотизм – се не сентимент, не національна гордість, то тяжке ярмо.
.
Григорій Савич Сковорода,
філософ, поет, богослов, педагог
#дитинство
До 5 років удома Франка кликали Мироном – це його хресне ім'я. Потім воно стало улюбленим псевдонімом. А всього їх було майже 100.

#здібності
У шкільні роки Франко мав суперздібність: майже дослівно повторював товаришам інформацію, яку подавали вчителі на уроках.

#здібності
Бібліотека Івана Франка налічувала понад 12 тис. книг. Почав її збирати ще в гімназії. Перший вірш написав у 15 років. Його було присвячено батьку, і називався твір “На Великдень 1871”, до наших днів не зберігся.
Подробиці
Дописи
#здібності
Письменник знав 19 мов. Є автором орієнтовно 6000 творів.

#визнання
Свого часу Франка не прийняли на викладацьку посаду до Львівського університету. А нині цей навчальний заклад має назву “Львівський національний університет імені Івана Франка”.

#позиція
Івана Франка тричі заарештовували. Першого разу він провів у камері з кримінальними злочинцями 11 місяців. А після другого арешту ледь не помер із голоду, бо не мав коштів на життя.

#життя
У шлюбі був нещасливий. Дружина Ольга Хоружинська походила з козацького роду. Із Франком їх звела Ольга Косач, мати Лесі Українки. Про свій шлюб письменник писав так: “не з любові, а з доктрини”. У день весілля Франко забув про церемонію, бо знайшов у кабінеті батька нареченої рідкісну книгу й переписував звідти вірш.
#побут
Родина змінила понад 10 орендованих квартир, перш ніж вдалося купити власну ділянку у Львові. Франку тоді було 46 років. Їхнім сусідом став Михайло Грушевський.

#хобі
риболовля, збирання грибів, куховарство, подорожі. Вправлявся з гантелями та любив довгі піші походи.

#не_кіт
Удома у Франка жили черепаха, морські свинки, лелека зі зламаним крилом. Щоб прогодувати птаха, сини постійно носили в дім жаб.

#нобелівська
Кандидатуру Франка було висунуто на здобуття Нобелівської премії з літератури наприкінці 1915 року.
Останнє десятиліття Франко мав хворі суглоби, йому паралізувало руки. Тому твори надиктовував старшому сину, поки той не помер у 26 років.

#недоказова медицина
Потім письменник найняв секретаря. Здоров'я Івана Франка погіршилось унаслідок тогочасного лікування миш'яком, ртуттю та йодом.

Помер Франко у 59 років самотнім у власному будинку. Дружина тоді перебувала у психіатричній лікарні з неврозом. Старший син уже помер, двоє молодших були на війні. Донька поїхала до Києва й опинилася по той бік фронту.

Поховано Івана Франка на Личаківському цвинтарі у Львові.
Іван Франко
56,7 тис. постів
Напишіть щось для Григорія...
Григорій Сковорода
Усім привіт!
Мене звати Григорій Сковорода. Називайте мене Варсавою (тобто сином свободи). Я філософ. Маю власний доробок – 17 філософських творів і 7 перекладів.

Роботи підписую по-різному – часом подвійним іменем Григорій Варсава Сковорода, часом – Даниїл Майнгард.
24 вересня 2021 р.
Інформація
Відео
Більше
Дописи
Музика
Гра на сопілці, флейті, скрипці, гуслях, лірі, бандурі
Мова
латина, грецька, польська, німецька, французька, італійська, давньоєврейська, угорська
Григорій Сковорода
Facebook запитує, про що думаю?

А я думаю, що ми …шукаємо щастя по країнах, століттях, а воно скрізь і завжди з нами; як риба в воді, так і ми в ньому, і воно біля нас шукає нас самих. Нема його ніде від того, що воно скрізь. Воно схоже до сонячного сяйва – відхили лише вхід у душу свою.
12 листопада • 15:06
Григорій Сковорода
Моя філософія життя така: більше думай і тоді вирішуй, бери вершину і матимеш середину. З видимого пізнавай невидиме. Цінуй час, бо ...з усіх утрат втрата часу найтяжча.
10 жовтня • 08:01
Григорій Сковорода
Чи задумувались колись про силу думки і слова? Наші ...думки, наче повітря; його годі побачити, але воно твердіше землі і сильніше води: ламає дерева, руйнує будівлі, жене хвилі й кораблі, їсть залізо і камінь, гасить і роздуває полум'я. Слово також сильна зброя. Здавалося б ...легенький повітряний шум – випущене з вуст слово, але воно часто чи смертю разить, чи у веселість уводить і оживляє душу.

Ілюстрація kobu.agency
30 вересня • 10:15
Група Розмови про вічне
Григорій Сковорода
зі Сковородою
28 вересня • 23:08
Якби ти знав, як много важить слово, одно сердечне, теплеє слівце!
Іван Франко
Подобається
Переглянути більше відповідей
Відповісти
Поширити
4 тиж.
Думи мої, думи…
Тарас Шевченко
Подобається
Відповісти
Поширити
5 тиж.
Слово, чому ти не твердая криця, …чом ти не гострий, безжалісний меч, той, що здійма вражі голови з плеч?
Подобається
Відповісти
Поширити
5 тиж.
Леся Українка
Працював у Харківський колегіум
Жив у Харківська область
Із Чорнухи
Навчався у Києво-Могилянська академія
Про себе
Григорій Сковорода
10 червня • 14:07
Gazeta.ua
8 червня • 23:08
Читайте нашу свіжу статтю "Хто такі балакучі голови і чому не можна їм вірити"
Фальшива позолота блищить краще від самого золота. Але згадайте приказку: “Вихвалявся гриб гарною шапкою, та що з того, коли під нею голови нема”. У тих, хто душею низький, найкраще з написаного і сказаного стає найгіршим.
Григорій Сковорода
Усім цікаво, що лежить у моїй сумці. Спробую коротко розказати:
  • Пляшка токайського вина – воно моє улюблене.
  • Також тут є шматок пармезану, завжди прошу друзів привезти мені цього сиру з-за кордону.
  • Окуляри – це теж подарунок друзів, у нас їх непросто дістати.
  • Трубка з тютюном завжди зі мною.
  • Сопілка – її звук, як бальзам для душі.
  • Ну і якась книга – поезія чи філософський трактат. Часом ношу з собою Біблію, її я вивчив напам'ять.
10 жовтня • 08:01
Григорій Сковорода
Мій батько заробляв виробництвом горілки. За місяць він продавав не менш як 125 літрів і справно платив податки. А я більше люблю вино))) Свого часу навіть звернувся до Токайської академії з заготівлі вин до царського двору, щоб поїхати з комісією за кордон відбирати вина. Ми побували в Угорщині, Словаччині, Австрії, Італії, Німеччині.

Скажу вам: ...життя наше – це подорож, а дружня бесіда – це візок, що полегшує мандрівникові дорогу.
10 жовтня • 08:01
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Виробництво горілки в часи, коли жив Сковорода, було привілеєм козаків і монастирів. Скарбницю Гетьманщини більш як наполовину становили “горілчані” податки. Козаки ретельно стежили за якістю напою. Для перевезення горілки наймали перевірених людей, аби напій не приїхав до замовника розбавленим. Як правило, шинки не хотіли торгувати напоями поганої якості. Для перевірки набирали 500 г горілки й підпалювали. Якщо вигоряло дві третини чи половина – горілка вважалася якісною. Якщо третина – навпаки. Багато української горілки везли на продаж за кордон.
Сучасні виробники продовжують традиції предків. Зокрема бренд преміальної горілки “Перша Гільдія”, який святкує цьогоріч 27 років. Високоякісна горілка від бюджетної відрізняється технологічними методами виробництва, кількістю та режимами етапів фільтрації, а також відпочинком (витримкою) горілки перед розливом.

ПЕРША ГІЛЬДІЯ проходить дев’ять етапів фільтрації, перед розливом витримується від 5 до 10 діб.

@Franko.live
...
Львів
Дата приєднання: жовтень 2022
Леся Українка читає
Вподобання
Інші дописи
@Franko.live
.
15 хв.
Секрет розквіту Української держави – мусимо навчитися чути себе українцями. Не галицькими, не буковинськими, а українцями без меж і кордонів.
Іван Франко
@Franko.live
.
21 вер.
Мене переслідувала австрійська влада за патріотичні погляди, тричі був заарештований через них. Мій патріотизм – се не сентимент, не національна гордість, то тяжке ярмо.
.
#дитинство
До 5 років удома Франка кликали Мироном – це його хресне ім'я. Потім воно стало улюбленим псевдонімом. А всього їх було майже 100.

#здібності
У шкільні роки Франко мав суперздібність: майже дослівно повторював товаришам інформацію, яку подавали вчителі на уроках.

#здібності
Бібліотека Івана Франка налічувала понад 12 тис. книг. Почав її збирати ще в гімназії. Перший вірш написав у 15 років. Його було присвячено батьку, і називався твір “На Великдень 1871”, до наших днів не зберігся.
Подробиці
#здібності
Письменник знав 19 мов. Є автором орієнтовно 6000 творів.

#визнання
Свого часу Франка не прийняли на викладацьку посаду до Львівського університету. А нині цей навчальний заклад має назву “Львівський національний університет імені Івана Франка”.

#позиція
Івана Франка тричі заарештовували. Першого разу він провів у камері з кримінальними злочинцями 11 місяців. А після другого арешту ледь не помер із голоду, бо не мав коштів на життя.

#життя
У шлюбі був нещасливий. Дружина Ольга Хоружинська походила з козацького роду. Із Франком їх звела Ольга Косач, мати Лесі Українки. Про свій шлюб письменник писав так: “не з любові, а з доктрини”. У день весілля Франко забув про церемонію, бо знайшов у кабінеті батька нареченої рідкісну книгу й переписував звідти вірш.
#побут
Родина змінила понад 10 орендованих квартир, перш ніж вдалося купити власну ділянку у Львові. Франку тоді було 46 років. Їхнім сусідом став Михайло Грушевський.

#хобі
риболовля, збирання грибів, куховарство, подорожі. Вправлявся з гантелями та любив довгі піші походи.

#не_кіт
Удома у Франка жили черепаха, морські свинки, лелека зі зламаним крилом. Щоб прогодувати птаха, сини постійно носили в дім жаб.

#нобелівська
Кандидатуру Франка було висунуто на здобуття Нобелівської премії з літератури наприкінці 1915 року.
...
...
Іван Франко
56,7 тис. постів
Григорій Сковорода
Багато коментарів зібрав пост одного з учасників групи про те, чи варто ділитися своїм буденним життям під час війни, виставляти радісні світлини. Одні люди вважають це недоречним, інші не бачать у цьому нічого поганого, адже життя триває.

Я не ставатиму на чийсь бік, а скажу так: кому душа болить, тому весь світ плаче. Насправді ...веселість – це здоров'я гармонійної душі. Натомість ...ні про що не турбуватись, ні за чим не турбуватись – значить, не жити, а бути мертвим, адже турбота – рух душі, а життя – се рух.
8 чеврня 2021 р.
Інформація
Відео
Більше
Дописи
Григорій Сковорода
Напишіть у коментарях, скількох друзів маєте?

Вважаю, що ...ти не можеш віднайти жодного друга, не нашукавши разом з ним і двох-трьох ворогів. Раджу уникати друзів ...які, бачачи твої вади і недоліки, виправдовують їх або навіть схвалюють. Такі люди або підлабузники, або боягузи, або просто дурні. Від них не чекай допомоги ні в якій біді чи нещасті.

12 травня • 15:06
Григорій Сковорода
“Як добре повернутися додому. …Кожному мила своя сторона. Не шукай щастя за морем”.
4 травня • 08:01
Григорій Сковорода
Про що розмова:
Розумними людьми захоплюються. Але також треба пам'ятати, що ...розум завжди любить до чогось братися. І якими бувають наслідки, ...коли він не матиме хорошого і звертатиметься до поганого.

До участі запрошено: філософ Григорій Сковорода, історик, політик Михайло Грушевський, мислитель і природознавець Володимир Вернадський.

Тривалість: 2 год.
30 вересня • 10:15
Світлини
Григорій Сковорода
Чи існує рецепт як бути щасливим?
Бути щасливим – це пізнати, знайти самого себе. Не той щасливий, хто бажає кращого, а хто задоволений тим, чим володіє.
10 жовтня • 08:01
...
...
Група Розмови про вічне
Григорій Сковорода
зі Сковородою
1 червня • 23:08
Які твої думки з приводу надмірного під час війни хизування в соцмережах дорогими сумками, автівками, букетами з сотень троянд, тортами за 100 тис. грн?
Михайло Грушевський
Подобається
Відповісти
Поширити
4 міс.
То окрема категорія людей. Вважаю, що …надмір породжує пересит, пересит – нудьгу, нудьга ж – душевну тугу, а хто хворіє на се, того не назвеш здоровим.
Григорій Сковорода
Подобається
Відповісти
Поширити
5 міс.
Чому добрий розум робить легким будь-який спосіб життя
ВТ. 3 квітня о 18:00
200 осіб цікавляться
Григорій Сковорода
Всяка їжа і пиття смачні й корисні, але треба знати час, місце і міру
4 травня • 08:01
...
...
...
...
...
...
Перша Гільдія
13 листопада • 10:58
Якби розкіш мала смак — це однозначно був би смак ПЕРША ГІЛЬДІЯ Знатна. Бо саме так смакує першокласна горілка ПЕРША ГІЛЬДІЯ, яка проходить 9 етапів фільтрації.

Над спецпроєктом працювали:
Матеріал підготовано за підтримки:
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
Оксана ДОЛЖКО Ілюстраторка
Рада КІШКА Ілюстраторка та веб-дизайнерка
Анна ЖЕЛЕЗНЯК Авторка
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Олексій СКОПНЕНКО Продакшн