“Борітеся – поборете, вам Бог помагає”:
Минув рік повномасштабної війни. Починаючи з 24 лютого 2022 року, життя кожного українця змінилося. Ворог планував швидко захопити Україну, але зустрівся з шаленим опором її громадян. Уся нація згуртувалася заради єдиної мети Перемоги
що розповів би Тарас Шевченко про життя, ворогів і Україну
СПЕЦПРОЄКТ
27-му річницю відзначає національна валюта України – гривня. Її було введено під час грошової реформи 1996 року.

Більшість портретів видатних діячів історії та культури України, зображених на купюрах, було затверджено ще 1991 року постановою Верховної Ради України. 1000 грн увели в обіг 2019-го. І щодо постаті на купюрі Нацбанк консультувався з державними діячами, науковцями, істориками.
Irpinʹ, Kyyivsʹka oblastʹ
У спільному спецпроєкті “Постаті з купюр” Gazeta.ua та бренду преміальної горілки “Перша Гільдія”, яка також святкує цьогоріч 27-річчя, розкажемо, кого зображено на національній валюті, про внесок цих геніальних особистостей в історію нашої державності. Покажемо, що їхні твори та ідеї залишаються сучасними через багато років. Поміркуємо, які нині актуальні теми могли б обговорити з постатями з купюр. Зокрема, яке було б інтерв'ю з Тарасом Шевченком, якби він був нашим сучасником. Про що розказали б журналісту Іван Франко та Леся Українка. Який вигляд мав би блог Григорія Сковороди чи Михайла Грушевського, які пости в соцмережах розміщував би Володимир Вернадський.

Усі тексти та зображення спецпроєкту є редакційною інтерпретацією творів, щоденників і наукових праць історичних діячів.
1992
Як змінювалась банкнота 100 гривень?
На перших 100 грн зразка 1992 року Тараса Шевченка було зображено в кожусі, шапці, з довгими вусами.
Зворотній бік - зображення Софії Київської.
2006
2006 року дизайн купюр оновили – і українці побачили на грошах молодого Тараса Шевченка. Зображення на зворотному боці теж змінили на краєвид Чернечої гори й постаті кобзаря та хлопчика.
2015
З 2015 року на звороті 100 грн з'явилася будівля Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Irpinʹ, Kyyivsʹka oblastʹ
До речі, у Музеї грошей НБУ зберігається ескіз 100 грн 1918 року, який розробив відомий художник-графік Георгій Нарбут. На грошах зображено селянку та робітника, в яких можна впізнати Лесю Українку та Григорія Сковороду.

Нині в обігу перебуває 172,8 млн шт. купюр 100 грн, за даними НБУ. Це менш як половина тиражу книжок про “Гаррі Поттера”, надрукованих у світі. Якщо таку кількість 100 грн уявити кам'яними блоками, то з них можна скласти 75 пірамід Хеопса.
Irpinʹ, Kyyivsʹka oblastʹ
Такий би вигляд мало інтерв'ю з Тарасом Григоровичем...
Під час підготовки матеріалу використано: матеріали з “Кобзаря”, “Щоденника” Тараса Шевченка та “Життя Тараса Шевченка” Павла Зайцева, залучено штучний інтелект
Уподобали lesya.ukr і ще 1 815
Ніякої несподіванки. Їхні царі завжди так думали і .. неситим оком за край світа зазирали, чи нема країни, щоб загарбать і з собою взять у домовину. Росіяни підступні, вірити їм не можна. Я про це не раз застерігав.

Ще 1847 року в казематі написав, що ..Україну злії люди присплять, лукаві, і в огні її, окраденую, збудять. Ох, не однаково мені. ...Я так люблю мою Україну, що проклену святого Бога, за неї душу погублю! #різницяє
gazetaua •
Додати коментар....
Львів, Україна
Наскільки несподіваним для вас виявився повномасштабний напад на Україну?
Тарасе, ви довгий час жили в Петербурзі, в колі російської інтелігенції.
Irpinʹ, Kyyivsʹka oblastʹ
Мільйони українців стали біженцями, вимушені жити в чужих країнах. Багатьом немає куди повертатися, бо їхні міста й села зруйновано ворогом. Ви теж жили в чужій країні. Що відчували?
– Розумію тугу українців за Україною, адже пережив таке – і виріс я на чужині, і сивію в чужому краї. Співчуваю тим, хто опинився в окупації. Бо немає гірше, як в неволі про волю згадувать.
У мене серце мліло, не хотіло співать на чужині. Бо тільки в своїй хаті своя й правда, і сила, і воля.
Уподобали franco. official і ще 8 067
У російській людині є вроджена антипатія до зелені, до цієї живої блискучої ризи усміхненої матері природи. Російське село – це навалені купи сірих колод із чорними отворами замість вікон, вічний бруд, вічна зима! Незрозуміла антипатія до краси природи.

В Україні зовсім не те. Там село і навіть місто вкрили свої привітні білі хати в тіні черешневих і вишневих садів. Аж шум шумує в серці, як згадаєш, яку гірку випив та ще й досі п’є наш славний люд козачий, а таки не втеряв серця. А поганець-москаль топче його личаком калюжним і сам не знає, паскуда, яке добро нівечить.
gazetaua •
lesya.ukr ...І це вони прийшли нас рятувати?
Хабаровськ, Росія
Чим відрізняються росіяни від українців?
Більшу частину свого життя Ви провели саме в Росії.
Додати коментар....
Десять років свого життя вимушено провели в російській армії, знаєте її зсередини. Як охарактеризуєте?
Irpinʹ, Kyyivsʹka oblastʹ
– Не знаю, чи випадково, чи воно так є в суті речі, однак мені не пощастило навіть у гвардії зустріти порядного чоловіка в мундирі: коли тверезий, то конче неук і хвалько, коли ж хоч із малою іскрою розуму і світла, то теж хвалько та ще до того й п’яниця, циндра й розпусник. Звичайно, антипатія моя зросла до огиди.
Уподобали zaporozhets.artemovsʹkyy і ще 15 067
Тут і гадати нічого – “Кавказ”. Я завжди казав українцям – борітеся – поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая! Перемога буде за нами.
gazetaua •
franco. official ...Росіє! Де лиш ти поставиш стопи, Повзе облуда, здирство, плач народу...
Балаклія, Харківщина
У Балаклії наші воїни знайшли бігборд: “Мы с Россией один народ”. Коли здерли брехливий напис, то побачили під ним уривок із вашої поеми. Вгадаєте який?
Українська армія у вересні минулого року звільнила Харківщину.
Додати коментар....
kobzar.alive І вам слава, сині гори,
Кригою окуті.
І вам, лицарі великі,
Богом не забуті.
Борітеся — поборете!
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!
Ви заповідали боротися за Україну. І ось уже 32 роки наша країна є незалежною.
Irpinʹ, Kyyivsʹka oblastʹ
– Добре, що до мого заповіту дослухалися. Бо я казав: кайдани порвіте і вражою злою кров’ю волю окропіте.

Ми маємо славну історію та традиції. Було колись в Україні – ревіли гармати. Було колись – запорожці вміли пановати. І нині дух предків-козаків допомагає українцям нищити ворогів. Не вмирає душа наша, не вмирає воля.
Уподобали franco. official і ще 2 160
Її звали Оксана, вона була моєю ровесницею. Ми вкупочці колись росли, маленькими собі любились. А матері на нас дивились та говорили, що колись одружимо їх. Не вгадали.
Розійшлися ми малими. Я поїхав з паном Енгельгардтом, а вона лишилася в селі. Більше ніколи не бачилися.

Люди розказували, що помандрувала ота Оксаночка в поход за москалями та й пропала. З байстрям вернулась. А потім знов кудись пішла, ніхто не знає, де поділась. Занапастилась, одуріла, а що за дівчина була…
Тому звертаюся до всіх українок: кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями.
gazetaua •
zaporozhetsʹ.artemovsʹkyy Заморило дівчину горе((( Але пісня чудова, друже
Вільнюс, Литва
Розкажіть про своє перше кохання? Як склалася її доля, знаєте?
Українці знають багато ваших поезій, а от про особисте життя мало.
Додати коментар....
Жалкуєте, що не оженилися?
Irpinʹ, Kyyivsʹka oblastʹ
– Буває. Жить би, жить, хвалити Бога, кохатися в дітях, так же ні… Але я неодноразово закохувався й велике кохання було в моєму житті. Часто згадую розмови з коханими: ну що б, здавалося, слова… Слова та голос – більш нічого. А серце б'ється – ожива, як їх почує!..
Що вас надихає на творчість?
Думи мої, думи мої… Я почав писати вірші, які згодом впали страшним тягарем на мою вбогу душу. Часто запитую себе: нащо мої думи стали на папері сумними рядами?
Уподобали zaporozhetsʹ.artemovsʹkyy і ще 2 160
Я не проти. Завжди казав, щоб мене не забували пом’янути незлим тихим словом. Головне, щоб не малювали старим дідом у шапці. А молодим – як на 100 гривнях.

Бо я ще той модник, люблю європейські костюми, сорочки, краватки. Таким мене можна побачити на більшості фотографій. Мене навіть заарештували у фраку дорогою на весілля Костомарова)))
gazetaua •
franco. official Це Книжковий арсенал чи тиждень моди?
Мистецький арсенал, Київ
Як ви ставитеся до власної популярності? Ваш портрет – на грошах, футболках, чашках, магнітах
Додати коментар....
Яких правил порадите дотримуватись у житті?
– Я мав швидкий перехід з горища грубого мужика-маляра Ширяєва в чудову майстерню найбільшого художника нашого століття Брюллова. Самому тепер не віриться, а справді так було. Я добре знав, що живопис – моя майбутня професія, мій хліб насущний. І замість того щоб вивчити його глибокі обряди та ще й під керівництвом такого вчителя, я складав вірші, за які мені ніхто ні копійки не заплатив і які, нарешті, позбавили мене свободи. Справді, дивне це невгамовне покликання.
Ваша поезія на диво переповнена впевненістю. Вас ніколи не мучили сумніви?
– Треба жити серцем і людей любити. Також читати, чужому научатись і свого не цуратись.
Уподобали franco. official і ще 8 784
Люблю товариство й веселу компанію …гуляю, бенкетую в неділю і в будень. І кварт доброї горілки ніколи не завадить. Бо вип’єш першу – стрепенешся, вип’єш другу – схаменешся, вип’єш третю – в очах сяє, дума думу поганяє.

Їсти люблю прості страви – пісний борщ із карасями, вареники, галушки, запечених дніпрових лящів, щуку й судака, ковбасу, сало.
gazetaua •
zaporozhetsʹ.artemovsʹkyy Друуже, ну в такій компанії я і в оперу і у корчму))))
Додати коментар....
Ви полюбляєте ром із чаєм, а як щодо інших напоїв?
ФАКТИ ПРО ГОРІЛКУ:
Фільтрація є важливим етапом для отримання якісної горілки. Вона допомагає видалити домішки, створити однорідну структуру та сформувати смак і запах напою. Для фільтрації горілки використовують активне деревне вугілля з берези.

Перед змішуванням спирту з водою, спирт спочатку охолоджують. Це роблять, для того щоб у процесі змішування не підвищувалася концентрація альдегідів, які надають горілці пекучості й підвищують похмільний синдром.
Уподобали lesya.ukr і ще 2 013
Бо нема на світі іншої України, немає другого Дніпра. Я й заповів поховати мене, щоб лани широкополі, і Дніпро, і кручі, було видно, було чути, як реве ревучий. А який же він прекрасний, коли реве та стогне Дніпр широкий, горами хвилю підійма.

Ще я люблю бувати в селі, щоб садок вишневий коло хати, хрущі над вишнями гудуть.
gazetaua •
Додати коментар....
Дарницький міст, Київ
До Дніпра у вас особливе ставлення, згадуєте майже в кожному вірші. Чому ви його так любите?
Що побажаєте українцям?
Я багато років провів на чужині, але не одцуравсь того слова, що мати співала, як малого повивала. Тож Україну любіть і за неї Господа моліть. Бо кращого немає нічого в Бога, як Дніпро та наша славная країна.
Нехай мої вірші стануть для вас не лише словами на папері, але і джерелом натхнення, яке вас підштовхне до дії. Пам'ятайте, що воля – це найцінніше, що має людина. Борітеся за неї, як за власне життя.
Живіть у гідності, поважаючи одне одного. Любіть свою країну, як я любив її. Пам'ятайте, ви є гідними нащадками великого народу. Слава Україні! Слава Героям!
Я бачу Україну, де освіта буде доступною кожному, де наука та культура будуть процвітати, а таланти знаходитимуть плідний ґрунт для розвитку. Майбутнє України полягає у вірі у свої можливості та здатності здійснювати великі зміни.
Будьте єдиним серцем і душею, але дозвольте різноманіттю ідей і думок процвітати. Вірте у свою силу та в силу нації. Пам'ятайте, що “людська воля вільна, як вітер у полі, та сильніша за всяку владу”.
БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА:
Тарас Шевченко, поет, художник
Народився 9 березня 1814 року в Моринцях на Черкащині, помер 10 березня 1861 року в російському Санкт-Петербурзі.Батьки мали 6 дітей, найменша донька народилася сліпою. Сліпі діти часто народжувалися в роді Шевченків.

Батько й дід були письменні й у 8 років віддали Тараса до церковно-парафіяльної школи в Керелівці, куди родина згодом переїхала. Коли Шевченкові було 9 років, померла його мати. Батько одружився вдруге.
Ще за півтора року Тарас Шевченко залишився круглим сиротою. Батько помер у 47 років. Від побоїв мачухи хлопець утікав до малярів на навчання. Усі спроби привчити його до селянського життя зазнавали невдач – він прагнув малювати або на лихий кінець пасти вівці.

1828 року Тараса забрав до себе козачком місцевий поміщик Павло Енгельгардт. Хлопець жив у Вільні, Варшаві й Петербурзі й дослужився до покоєвого майстра. Із кріпацтва його викупили 1838 року за гроші царської родини, що погодилася заплатити в лотерею 2500 рублів за портрет Жуковського роботи Брюллова. Під час довгої епопеї викупу Шевченко був близький до самогубства.
На волі жив у земляка-художника Івана Сошенка. Згодом посварилися, бо Тарас почав залицятися до його дівчини. 1839-го Шевченко дав почитати свої перші вірші Євгену Гребінці. Той був щиро захоплений ними.

12 лютого 1840 року вийшов перший “Кобзар”.
5 квітня 1847 року Шевченка заарештували на переправі в Києві у справі “Кирило-Мефодіївського братства”. Київський губернатор Фундуклей написав про наслідки обшуку: “Знайдено книгу писаних віршів під заголовком “Три літа”, з них деякі – бунтівного й злочинного змісту”.

Донос на Шевченка написав студент Олексій Петров, який стверджував, що Тарас Григорович “найгострішими словами виливає свою ненависть на царську фамілію й намагається спонукати українців до повстання”.

Потім були 10 років солдатчини у степах Казахстану. Звільнився в липні 1857 року, відбувши в солдатах 10 років і 2 місяці.

Тарас Шевченко хворів на ревматизм, а згодом у нього виявили водянку. У його день народження лікар констатував, що водянка пішла в легені. Ніч перед смертю за старим стилем 26 лютого Тарас просидів у ліжку. О п’ятій ранку він покликав слугу і попросив чаю з молоком, а потім сказав: “Прибери тут, а я піду вниз”, – і пішов по сходах до майстерні. Зійшовши зі сходів, охнув і впав. Йому було 47 років.
На Смоленському цвинтарі в Петербурзі Шевченко пролежав лише два місяці. Потім його перепоховали в Каневі, на Чернечій горі. Могилу викопали київські студенти, бо канівські гробарі, дізнавшись, кого ховають, вимагали неймовірних грошей.
Над спецпроєктом працювали:
Матеріал підготовано за підтримки:
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
Ганна НАРОНІНА Ілюстраторка
Рада КІШКА Ілюстраторка та веб-дизайнерка
Сергій ОСАВУЛЕНКО Автор
Олексій СКОПНЕНКО Продакшн
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка