викликати повну довіру; це характеристика тих, на кого можна цілком покластися, хто стійкий до випробувань
Під час повномасштабної війни СЛОВА набули нових сенсів, перетворилися на своєрідні коди, що знаходять відгук у серцях. А кожен українець мріє почути слово, на яке ми вже чекаємо довгий час, – ПЕРЕМОГА.
До другої річниці повномасштабного вторгнення Gazeta.ua хоче вкотре нагадати, що кожен на своєму рівні має щодня робити внесок у наближення перемоги. А шлях до неї лише один – через ДОБРО.
У спецпроєкті “Словник добра” ми розкажемо через слова, як українці почали масово робити добро, перетворили це на правило свого життя. Кожен за останні два роки став амбасадором добра: громадяни зі свого боку роблять усе можливе, український бізнес започатковує амбітні проєкти, щоб наблизити перемогу.
Від початку повномасштабного вторгнення українці зрозуміли, як важливо мати надійну армію, отримувати надійну підтримку від відповідального бізнесу та жити в оточенні людей, які завжди допоможуть.
У спільному спецпроєкті Gazeta.ua та “Подорожника” розкажемо, як мережа аптек стала надійним партнером українців, стабільно забезпечує громадян ліками, попри бойові дії, обстріли, небезпеку. Також команда “Подорожника” активно долучається до волонтерства, допомагає нашим захисникам.
Працівники “Подорожника” – це справжні Фарм Герої, які завжди прийдуть на допомогу. Вони вірні своїй місії та надають якісну фармацевтичну опіку всім українцям незалежно від обставин, часу, місця або подій. Адже турбота про здоров’я – завжди у пріоритеті.
Неабиякий героїзм виявив Максим Середа – водій мережі аптек “Подорожник”. У перші тижні повномасштабного вторгнення він розвозив людям ліки.
“Допомагало розуміння, що моя робота комусь потрібна. Адже є люди, які без певних препаратів не одужають. А можливо, навіть не виживуть”, – каже Максим Середа. Нині Фарм Герой “Подорожника” вступив до лав ЗСУ і захищає Україну на фронті.
Подолав 10 038 кілометрів під обстрілами. Добирався в окуповані регіони Київщини. Возив усе необхідне на Чернігівщину – в Десну, Остер, Славутич, Козелець, Носівку, Ніжин, Борзну, Бахмач. А вдома на Максима чекала вагітна дружина.
Ще один Фарм Герой Роман Скляр працює у прифронтовому Очакові на Миколаївщині. Аптека “Подорожник” мало не єдина в місті, що відпускає інсулін та інші життєво необхідні ліки.
Більшість місцевих жителів виїхала з міста. А ті, хто залишився, здебільшого мешкають у найближчих селах, на дачах.
“За ці 2 роки було лише кілька днів, щоб не обстрілювали місто і вдень, і вночі. На вулиці перебувати тривалий час небезпечно, тому місцеві живуть від тривоги до тривоги. Через безпосередню близькість до лінії фронту часто сигнал тривоги звучить уже після початку обстрілу”, – розповів Роман Скляр.

“На роботу я добираюся власним транспортом. Якось улітку їхав звичним маршрутом, буквально через 3 хвилини прилетіло два снаряди обабіч дороги, де я проїжджав. Через небезпеку люди бояться виходити з дому. Тому щовечора, коли повертаюсь у село, розвожу замовлення місцевим. Переважно людям з інвалідністю, пенсіонерам. Часто передаю ліки автобусом в інші села, бо там нема де їх придбати”, – каже Роман Скляр.
В аптеці “Подорожник” у Миколаєві працює Фарм Герой Наталія Дуднік.
“На початку повномасштабного вторгнення вирішила працювати майже без вихідних. Транспорт не їздив. Добиралася на роботу з волонтерами, бо розуміла, що людям потрібні ліки. Доводилося шукати все необхідне для цивільних і військових. Після обстрілів часто приходять в аптеку місцеві, просять допомогти зробити перевʼязки”, – розповіла Наталія.
Аптеки “Подорожник” серед перших відкривалися після деокупації українських міст і сіл. Зокрема на Київщині – в Ірпені, Бородянці та інших населених пунктах. Також “Подорожник” відновив більшість зруйнованих аптек мережі – майже 100 по всій Україні.
Аптека “Подорожник” у Бородянці на Київщині пережила окупацію. Приміщення вціліло, але було пограбоване та розбите вщент. Його відремонтували, оновили дизайн, формат роботи.
“Людям були потрібні ліки якнайшвидше. Команда з вірою в перемогу та наполегливістю взялася до важкої праці, щоб якнайшвидше поновити роботу аптеки. “Подорожник” першим у Бородянці почав працювати й надавати фармопіку”, – розповідають фармацевти бородянської аптеки.
“Подорожник” був останнім, хто зачинив свої аптеки в Ірпені на Київщині, і першим, хто поновив роботу після деокупації міста.
“26 лютого 2022 року була моя зміна. Зранку тривали постійні авіанальоти. Коли вони припинилися, ми з чоловіком пішли на мою роботу. Він мене охороняв. Біля аптеки вже чекала величезна черга. Не було часу ні поїсти, ні сходити в туалет – хотілося всім допомогти отримати необхідні ліки. Коли починався черговий обстріл, всі люди ховались у приміщенні аптеки. За кілька днів тероборона сказала, щоб ми зачинялися. На збори дали 2 хвилини. Наступного дня Ірпінь було окуповано”, – розповіла фармацевт Олена Карпачова. Вона родом із Донецька. В Ірпені мешкає з 2019 року.
“Коли поновили роботу, зайшов купити ліки іноземець. Запитав мене: “А Україна переможе?” Я кажу: “Звичайно переможе”, – згадує Олена.
Вдалося й швидко відновити аптеку в Хмельницькому після жахливого обстрілу 31 грудня 2022 року. Вибухова хвиля пошкодила скло фасаду, у приміщенні впала стеля. Але працівники аптеки продемонстрували, що для них немає нічого неможливого. Колективу “Подорожника” допомогли родичі, колеги з інших аптек міста. Разом ліквідовували наслідки обстрілу. І вже 1 січня фармацевти “Подорожника” відкрили двері аптеки для відвідувачів.

Мережа аптек “Подорожник” є надійною підтримкою для держави та працює над різними благодійними проєктами та ініціативами. За два роки повномасштабної війни компанія перерахувала понад 37 млн грн благодійної допомоги. У “Подорожнику” допомагають захисникам, волонтерам, лікарням, розвивають напрямок гуманітарної та психологічної підтримки.
Зокрема, мережа виконує запити від захисників щодо необхідних їм речей. Передає військовим медикаменти, тепловізори, шоломи, ноші, зарядні станції, засоби зв’язку, бронежилети та інше. Також – карети швидкої допомоги, позашляховики. Адже транспорт дуже важливий, він допомагає рятувати життя та здоров’я.

Крім цього, мережа “Подорожник” долучається до глобальних проєктів допомоги: співпрацює з Благодійним фондом Сергія Притули, президентською платформою United24 та іншими, допомагає закривати масштабні збори для ЗСУ. Співпрацює компанія також із БФ “Україна в огні” та Національною агенцією стратегічних комунікацій.
Завдяки спільній роботі “Подорожник” укомплектував мобільні шпиталі для Херсонщини, передав колісні крісла та аптечки для захисників у медичні заклади різних регіонів. Додатково “Подорожник” забезпечує всім необхідним підрозділ РУБпАК 60-ї окремої механізованої Інгулецької бригади.
Мережа аптек дбає про своїх працівників, які пішли обороняти країну від ворога, та їхніх рідних. Виконує термінові запити, передає все необхідне для служби, збереження життя та здоров’я.

Компанія також є надійною опорою для своїх працівників у різних життєвих обставинах. Наприклад, забезпечує роботою в разі переїзду колег у інші регіони, допомагає з житлом, надає підтримку на новому місці.

Мережа аптек “Подорожник” упродовж кількох років підтримує Віктора Легкодуха – підполковника ЗСУ, офіцера Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, учасника Ігор Нескорених, паралімпійського спортсмена.

На захист України Віктор Легкодух став навесні 2014-го в лавах десантних військ. Через пів року гарячих боїв отримав важке поранення і втратив можливість ходити. Та втративши одне, герой здобув інше: він знайшов кохання і почав спортивну кар’єру, вийшов на міжнародний рівень. Нині Віктор Легкодух продовжує службу в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного та займається важкою атлетикою. Став учасником Ігор Нескорених, паралімпійським спортсменом.
2022 року Віктор виборов золоту та срібну нагороди у складі національної збірної на Іграх Нескорених у Нідерландах. А у Львові його визнали одним із найкращих спортсменів.
Нині Віктор Легкодух готується до участі в Паралімпійських іграх. А мережа “Подорожник” забезпечує його всім необхідним для лікування, підтримування здоров’я та спортивних тренувань.
Фармацевти “Подорожника” рятують життя українців і отримують щирі подяки за це.
Показова історія сталася в одній з аптек Київщини. По допомогу звернулася сімейна пара. Чоловік скаржився на погане самопочуття. У нього був низький тиск, згодом він знепритомнів. Почалися хрипи, судоми. Фармацевт “Подорожника” подзвонила знайомому лікарю, за його інструкціями почала надавати допомогу. Інша фармацевт у той момент заспокоювала дружину, яка плакала. Чоловіку стало легше ще до приїзду швидкої завдяки вчасно наданій допомозі.
“Думаю, що кожна людина зробила б на нашому місці те саме. Ми працюємо, для того, щоб рятувати життя, надавати якісні консультації. Для нас головне, щоб люди були здорові, забезпечені ліками, щоб у них було все добре”, – говорять фармацевти аптеки “Подорожник”.
Через деякий час подружжя завітало в аптеку, щоб подякувати працівникам.
“Дівчата вчасно, кваліфіковано надали першу допомогу до приїзду швидкої допомоги. Безмежно їм вдячна за врятовану нашу сім'ю”, – додала дружина врятованого чоловіка.
За словами фармацевтів мережі “Подорожник”, клієнти також часто просять їх розшифрувати рецепти, порадити медикаменти, поміряти тиск, пояснити, як працюють “Доступні ліки” та інші урядові програми. Крім фармацевтичної допомоги, доводиться надавати ще й психологічну – вислухати, заспокоїти відвідувачів.
В Україні понад 1800 аптек “Подорожник” стали надійною опорою для жителів міст та сіл. Якісні препарати, ґрунтовні консультації, поради фармацевтів – це те, що українці отримують від професіоналів своєї справи. У кожному куточку країни “Подорожник” дбає про здоров’я нації та доступ до ліків і надалі розширює свою фармопіку.
Над спецпроєктом працювали:
Олена ПЕТІК Коректорка
Рада КІШКА Дизайн та верстка
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Олексій СКОПНЕНКО Продакшн
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Матеріал підготовано за підтримки: