“Я маю в серці те, що не вмирає”
Минув рік повномасштабної війни. Починаючи з 24 лютого 2022 року, життя кожного українця змінилося. Ворог планував швидко захопити Україну, але зустрівся з шаленим опором її громадян. Уся нація згуртувалася заради єдиної мети Перемоги
скільки підписників мала б Леся Українка в Instagram
СПЕЦПРОЄКТ
Леся Українка стала символом України. Її називають найвеличнішою українкою, дочкою Прометея, творцем української культури і ставлять поряд із Тарасом Шевченком та Іваном Франком.

Водночас Леся Українка була модницею та світською левицею у звичайному житті. Відвідувала культурні події, подорожувала, зналася на етикеті. Дотримувалася феміністичних поглядів. На багатьох фото вбрана у національний одяг або модні блузи та спідниці.

Якби Леся Українка була нашою сучасницею, то обов'язково вела б Instagram і ділилася б із мільйонами підписників своїм життям.
Irpinʹ, Kyyivsʹka oblastʹ
У спільному спецпроєкті “Постаті з купюр” Gazeta.ua та бренду преміальної горілки “Перша Гільдія”, який також святкує цього року 27 років, покажемо, про що могла б писати в соцмережах Леся Українка.

Усі тексти та зображення спецпроєкту є редакційною інтерпретацією творів, щоденників і наукових праць історичних діячів.
27-му річницю відзначає національна валюта України – гривня. Її було введено під час грошової реформи 1996 року.
2001
Факти про купюру 200 гривень:
В Україні купюра 200 грн з'явилася в обігу з серпня 2001 року. Гроші надрукували у Великій Британії. На перших купюрах переважав синій колір, із 2007-го – рожевий.
2007
На купюрі 2007-го змінилося також і вбрання, в якому зображено Лесю Українку. Відомо, що вона була модницею і мала один із найвишуканіших гардеробів.

На звороті багато років незмінною залишається в'їзна вежа Луцького замку. Кажуть, що Леся любила там бувати. Її родина мешкала в селі Колодяжне Ковельського району Волинської області. Зображення родинної садиби з'явиться на купюрі з 2007 року.
А середня зарплата на той час становила близько 312 грн
2001-го
$37
У першій серії двохсоток на звороті ліворуч було також зображено Либідь – сестру засновників Києва. Потім її прибрали. Особливість перших 200 грн – не вказано року друку грошей. Був тільки підпис колишнього голови Нацбанку Вадима Гетьмана, якого вбили 1998 року.
200 грн – одна з трьох купюр, які найчастіше підробляють в Україні. За кількістю в обігу перебуває на другому місці порівняно з іншими гривнями. Нині українці використовують 565,3 млн шт. двохсоток – це як кількість населення США й Пакистану разом.
На купюрі 200 грн розміщено перші два рядки вірша “За правду, браття, єднаймось щиро…”.
За правду, браття, єднаймось щиро,
Єдиний маєм правий шлях,
|
Irpinʹ, Kyyivsʹka oblastʹ
Такий би вигляд мала сторінка Лесі в Instagram
У статті використані твори Лесі Українки: “Лісова пісня”, “Давня казка”, “Помилка”, “Епілог”, “Надія”, “Contra spem spero!”, “Тішся, дитино, поки ще маленька”, “Стояла я і слухала весну”, “Хто вам сказав, що я слабка”, “Як дитиною бувало”, “Слово, чому ти не твердая криця” та інші. Також уривки листів до Михайла Кривинюка, Михайла Драгоманова, Ольги Кобилянської, Антоніни Макарової.
Стежать franco. official, kobzar.alive, zaporozhets.artemovsʹkyy та ще 35
Леся Українка
lesya.ukrainka
3 809
дописів
Стежити
Повідомлення
2,1 млн
Читачів:
513
Стежить:
Письменниця, громадська діячка
Авторка поезії, лірики і прози
Люблю Україну та подорожі, граю на фортепіано
Життя
Сім'я
Подорожі
Кохання
Творчість
Хобі
•••
Дописи
Читачі
Відстежуються
Стежать franco. official, kobzar.alive та ще 35
Позначки «Подобається»: 7 215
Додати коментар....
lesya.ukrainka
Стежити
•••
lesya.ukrainka Привіт, інстасвіте!
Я – Леся, хоча батьки мене назвали Ларисою. За знаком зодіаку – Риби. Пишу вірші, повісті та оповідання. Багато подорожую, щоб підтримувати здоров'я. Давайте знайомитися. Пишіть у коментарях, хто ви, звідки й чим займаєтеся.❤️
Показати всі коментарі (25)
Irpinʹ, Kyyivsʹka oblastʹ
Хочу звернутися до тих українців, які нині опинилися на чужій землі, далеко від дому:

не журись, коли недоля в край чужий тебе закине! Рідний край у тебе в серці, поки спогад ще не згине. Сподіваюся, що скоро ми знову просто подорожуватимемо Європою як туристи. А всім, хто скаржиться на труднощі, варто пам'ятати: хто не жив посеред бурі, той ціни не знає силі.
Позначки «Подобається»: 10 525
Додати коментар....
lesya.ukrainka
Стежити
•••
lesya.ukrainka Доброго ранку, підписники!
Так мене дратує цей вислів “братні народи”. Пора стати на точку, що “братні народи”просто сусіди, зв’язані, правда, одним ярмом. Але в ґрунті речі, зовсім не мають ідентичних інтересів і через те їм краще виступати хоч поруч, але кожному на свою руку, не мішаючись до сусідської “внутрішньої політики”. Світлина focus.ua
Показати всі коментарі (25)
kobzar.alive ...Ооо! Лесю, на фото кращий ранок українців! І мій теж)))
Irpinʹ, Kyyivsʹka oblastʹ
Разів десять послухала пісню “Плакала” гурту KAZKA. І задумалася: що ж таке сльози? Прояв слабкості чи необхідність – як вважаєте?

Я заздрю жінкам, що в них сльози завжди на готові! А ще ся вічна комедія перед самим собою, сей страх “сентиментальноті”, “бабства”, як се безглуздо! Епічні давні герої плакали, не соромлячись, і проте були справжніми, щирими героями, а ми? Тільки над сльозами і маємо владу, більш ні над чим. У дитинстві гордою була і …щоб не плакать, я сміялась. Як стала дорослою, то …безпощадній зброї сміху боюся піддаватись. І, забувши давню гордість, плачу я, щоб не сміятись.
Позначки «Подобається»: 3807
Додати коментар....
lesya.ukrainka
Стежити
•••
lesya.ukrainka Вибачте, що пропала на вихідних. Влаштувала собі детокс від соцмереж. Читала, смачно їла, багато гуляла, ...стояла і слухала весну. Вона мені співала про любов, про молодощі, радощі, надії. Вона мені переспівала знов те, що давно мені співали мрії. Дивилась улюблений серіал “Секс і місто”, пила улюблені коктейлі Керрі та Саманти. Напої можна легко приготувати вдома. Головне – придбати пляшку якісної горілки. Ловіть рецепти❤️
Показати всі коментарі (25)
Позначки «Подобається»: 11 425
Додати коментар....
lesya.ukrainka
Стежити
•••
lesya.ukrainka Заздрю дітям. У них усе життя ще попереду. Кажу своєму племіннику: ...тішся, дитино, поки ще маленька, ти ж бо живеш навесні. Ще твоя думка літає легенька, ще твої мрії ясні.
Показати всі коментарі (25)
franco. official Я теж заздрю малим. Все так просто коли ти дитина. Всі тебе люблять, голублять
Irpinʹ, Kyyivsʹka oblastʹ
Начиталася коментарів – так багато люди обговорюють мою хворобу, самопочуття, як довго я житиму. …Хто вам сказав, що я слабка, що я корюся долі? Хіба тремтить моя рука чи пісня й думка кволі? А смерті я не боюся. До моєї могили …будуть приходити люди, вбогі й багаті, веселі й сумні, радощі й тугу нестимуть мені. Їм промовляти душа моя буде…
Позначки «Подобається»: 11 425
Додати коментар....
lesya.ukrainka
Стежити
•••
lesya.ukrainka Відповідь жіночці з котиками на аватарі. Ти стверджуєш, що …
Я не кохала? Ні, то ти забула, яке повинно буть кохання справжнє! Кохання – як вода – плавке та бистре, рве, грає, пестить, затягає й топить. Де пал – воно кипить, а стріне холод – стає, мов камінь. От моє кохання!????❤️

Є популярна фраза “від любові до ненависті один крок”, згодні? Вважаю … тільки той ненависті не знає, хто цілий вік нікого не любив! Знаєте, …я не завжди розумію, за що і чому кого люблю… не знаю і, скажу правду, знати не намагалася. Люблю і все. Любов абсолютної справедливості не знає, але в цьому її вища справедливість…
Показати всі коментарі (25)
Irpinʹ, Kyyivsʹka oblastʹ
Здоров'я мене підводить. Змушена знову їхати лікуватися за кордон. Так сумно від цього ...ні долі, ні волі у мене нема, зосталася тільки надія одна… Сподіваюся … вернутись ще раз на Вкраїну, поглянути ще раз на синій Дніпро… Буду жити! Геть, думи сумні!
Позначки «Подобається»: 3 721
Додати коментар....
lesya.ukrainka
Стежити
•••
lesya.ukrainka Я не прагну бути популярною блогеркою з мільйонами підписників, просто ділюся своїм життям. Але мені не одні казали, що при мені люде робляцця луччими, – сьому я б хотіла вірить, бо се був би дуже щасливий дар. Все таки, не уважайте мене за ідеал, бо я не варта сього. Скажу більше, – ніхто не вартий сього, бо ідеал, се ідея, а не людина.
Показати всі коментарі (25)
Над спецпроєктом працювали:
Матеріал підготовано за підтримки:
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
Оксана ДОЛЖКО Ілюстраторка
Рада КІШКА Веб-дизайнерка
Анна ЖЕЛЕЗНЯК Авторка
Олексій СКОПНЕНКО Продакшн
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка