Найбільші спортивні перемоги 2023 року, які обговорювали українці
СПЕЦПРОЄКТ
СПЕЦПРОЄКТ
Торік українські спортсмени допомагали країні, дарували українцям радість від їхніх перемог, гордість від патріотичних вчинків та позитивні емоції від змагань за їх участю.

У спільному спецпроєкті Gazeta.ua та VBET Ukraine “Спортивна арена: Герої та Події року” відзначимо спортсменів і спортивні команди, які 2023 року прославилися спортивними здобутками. Згадаємо найяскравіші бої, матчі, змагання року. Переможців номінацій визначали завдяки коментарям і реакціям українців у соцмережах.
2019 року Олександр Усик перейшов у надважку категорію, а вже за два роки здолав у Лондоні володаря трьох із чотирьох найпрестижніших поясів професійного боксу — британця Ентоні Джошуа. Уже з початком повномасштабного вторгнення Усик, повернувшись із тероборони, ще раз переміг Джошуа в матчі-реванші. Для українця досі недосяжним залишається пояс чемпіона за версією WBC — світової боксерської ради. Ним володіє ще один британець — Тайсон Ф'юрі.

український боксер
36 років
Олімпійський чемпіон 2012 року Чемпіон світу серед професіоналів у першій важкій вазі та важкій вазі за версіями WBO, IBF, WBA, IBO.

У серпні 2023-го Усика зобов'язали провести захист титулу з черговим британцем Даніелем Дюбуа. Поєдинок завершився перемогою Олександра у 9-му раунді нокаутом.
17 лютого 2024 року Усик і Ф'юрі остаточно з'ясують, хто з них є найкращим важковаговиком на планеті.
  • український боксер
  • 36 років
  • Олімпійський чемпіон 2012 року Чемпіон світу серед професіоналів у першій важкій вазі та важкій вазі за версіями WBO, IBF, WBA, IBO.
Усик - геній боксу й жива легенда України!
Фантастична витривалість, шалена швидкість, неймовірна техніка, і що найголовніше - безмежна українська сила волі та жага Перемоги!
Вболівальники говорять:
Дякуємо за видовищний бій, за позицію і за добрий приклад чоловіка, батька, українця!!! Слава Україні!!!
Андрій Ч.
Тарас Г.
Залізняк
Найціннішою якістю Михайла Мудрика є його швидкість. Він здатний обігнати на футбольному полі будь-якого суперника. Однак шлях зірки “Шахтаря” до вершин не був легким. Багато тренерів його відверто ігнорувало, відправляючи в оренду то до київського “Арсенала”, то до чернігівської “Десни”
  • 23 роки
  • Гравець лондонського “Челсі” та збірної України
  • Виступав за “Шахтар”, “Арсенал” Київ, “Десну”
Однак уже восени 2022 року Михайло став беззаперечним лідером донецького клубу й автором семи забитих м'ячів у чемпіонаті України.

Тріумф у Лізі чемпіонів, де Мудрик забив тричі й вивів команду до Ліги Європи, змусив розщедритися найбагатші клуби Великої Британії. “Челсі” та “Арсенал” вели гонку до останнього, але доля вирішила, що два “Арсенали” в кар'єрі Мудрика — забагато.
  • український боксер
  • 36 років
  • Олімпійський чемпіон 2012 року Чемпіон світу серед професіоналів у першій важкій вазі та важкій вазі за версіями WBO, IBF, WBA, IBO.
“Челсі” виклав абсолютно рекордну суму за українського гравця — 70 мільйонів євро з можливістю доплатити ще 30 мільйонів як бонуси. З рекордного трансферу “Шахтар” сплатив податки до бюджету. Досі найбільшою сумою, яку давали за українця, був 51 мільйон євро - за перехід Андрія Шевченка до того ж “Челсі” 2006 року.

Давай, Міша, покажи там, що ти достойний грати на найвищому рівні!!!
Успіхів у новій команді. Ти дуже талановитий, і в тебе попереду Золотий м'яч!
Вболівальники говорять:
Як фанат Челсі дуже радий переходу українця у клуб. Сподіваюся, що Мудрик стане легендою Челсі)))
Sergiy
Футбольний портал
Alex
Збірна України з футзалу вперше за 8 років кваліфікувалася на чемпіонат світу, ставши переможцем відбірної групи. Символічно, що підопічні тренера Олександра Косенка вибороли путівку в останньому матчі, здолавши основного суперника — збірну Польщі — 5:3. Саме переможець квартету Бельгія, Сербія, Польща й Україна здобув пряму путівку на найпрестижніші змагання світу.
6-те місце в рейтингу найсильніших футзальних збірних Європи та 10-те - у світовому рейтингу. Преміум-партнером чоловічої збірної України з футзалу є VBET Ukraine.

  • 6-те місце в рейтингу найсильніших футзальних збірних Європи та 10-те - у світовому рейтингу. Преміум-партнером чоловічої збірної України з футзалу є VBET Ukraine.
Красивий футбол, дякую нашим хлопцям і тренерам! Слава Україні
Дякую Вам, КОМАНДО!!! Круто. Це НЕЙМОВІРНО! Ми на Чемпіонаті світу! Разом до перемог!
Вболівальники говорять:
МОЛОДЦІ! Після ЗСУ це моя найулюбленіша збірна. Збірна України з футзалу - ви такі круті!
Anatolii S.
Олександр
Вовчий хвіст
У середині жовтня 2022-го українська тенісистка Еліна Світоліна народила доньку Скай, а вже у травні виграла свій 17-й титул у турнірах WTA. На Відкритому чемпіонаті Франції Ролан Гаррос українка дійшла до чвертьфіналу, а на Вімблдоні змагалася в півфіналі.

  • 28 років
  • бронзова призерка Олімпіади в Токіо
  • найуспішніша українська тенісистка
  • третя ракетка світу в рейтингу WTA 2017-го, 2018-го і 2019 року в одиночному розряді
  • чемпіонка підсумкового турніру WTA Finals 2018 року
  • виграла 17 турнірів WTA в одиночному розряді та два — в парному
  • заміжня за французьким тенісистом Гаелем Монфісом, виховують доньку Скай
До свого повернення Еліна 200 тижнів поспіль не залишала першої десятки найкращих тенісисток, а після народження доньки знову почала сходження нагору, зупинившись на 24-й сходинці. Нинішній рік — олімпійський, і Світоліна має шанс перевершити своє третє місце на Олімпіаді в Токіо 2021 року.

  • український боксер
  • 36 років
  • Олімпійський чемпіон 2012 року Чемпіон світу серед професіоналів у першій важкій вазі та важкій вазі за версіями WBO, IBF, WBA, IBO.
Еліна - прекрасний приклад того, що ТОП спортсмен може бути ще й ТОП людиною!
Грай, будь ласка ! Твій фронт - ТЕНІС! Твоє поле бою - КОРТ!
Вболівальники говорять:
Світоліна оле оле оле - тільки вперед, тільки перемога!
Natali
Ігор К.
MASTER CLASS
Молодіжна збірна України з футболу вперше в історії виборола путівку на Олімпіаду, яка пройде влітку в Парижі. Українцям не надто пощастило у відборі, коли наша команда потрапила у групу зі збірною Франції, якій поступилася — 0:5.

Однак українці зачепилися за друге місце, а у стикових матчах здолали Словаччину й вийшли на Євро. Щоби здобути путівку на Олімпіаду, треба було потрапити до четвірки найкращих команд.
срібний призер першості Європи-2006,
півфіналіст 2023-го. Торік на полях Румунії та Грузії виборола путівку на Олімпіаду-2024 в Парижі
  • срібний призер першості Європи-2006
  • півфіналіст 2023-го
  • Торік на полях Румунії та Грузії виборола путівку на Олімпіаду-2024 в Парижі
Настільки впевнено грали, немає слів, просто найкращі
Просто фантастика, наша збірна може перемагати фаворитів. Слава Україні!
Вболівальники говорять:
Це було легендарно! З упевненістю можу сказати, що ця молодь має талант і всі перспективи на прекрасну кар'єру
Загалом на Євро-2023 змагалося 16 команд. Україна посіла друге місце в групі з Іспанією, Румунією та Хорватією.
А у чвертьфіналі молодіжна збірна знову зустрілася з Францією. Однак цього разу підопічні тренера Руслана Ротаня хоч і пропустили гол першими, але у відповідь зуміли забити три й вийти до півфіналу, забронювавши путівку на Олімпійські ігри.

Шевченко
Giggs
Винчестер И.
У Лондоні, на стадіоні клубу "Челсі" "Стемфорд Бридж", відбувся благодійний матч на підтримку України - Game4Ukraine. Поєдинок організували екстренер збірної України Андрій Шевченко та півзахисник лондонського "Арсенала" Олександр Зінченко, що є амбасадором відповідальної гри VBET Україна.
Компанія VBET Ukraine стала партнером благодійного матчу Game4Ukraine, який відбувся у серпні 2023 року в Лондоні.

Під час гри збирали кошти для відбудови Михайло-Коцюбинського ліцею на Чернігівщині, який було зруйновано російською армією у березні 2022 року.

Благодійний матч Game4Ukraine відбувався в межах ініціативи UNITED24. Участь у поєдинку взяло багато відомих футболістів. За команду Шевченка зіграли Майкл Ессьєн, Діда, Джермейн Дефо, Массімо Оддо, Джанфранко Дзола, а за команду Зінченка - Єнс Леманн, Джолеон Лескотт, Пер Мертезакер, Робер Пірес, Йон Арне Ріїсе та інші. Приїхали на поєдинок і ексфутболісти збірної України Сергій Ребров, Євген Левченко та Жуніор Мораєс, а також чинний гравець "Челсі" Михайло Мудрик. Гра завершилася внічию - 2:2. Голи забивали Марк Нобл, Кларенс Зеєдорф, Даріо Срна та Вільям Галлас.
  • український боксер
  • 36 років
  • Олімпійський чемпіон 2012 року Чемпіон світу серед професіоналів у першій важкій вазі та важкій вазі за версіями WBO, IBF, WBA, IBO.
Дуже багато легенд футболу зіграло в цьому матчі. Перемогла дружба!
Давно не відчував таких емоцій. Суперматч. МОЛОДЦІ Шева й Зіна... Та всі молодці. Зеєдорф, за гол-красень респект. СЛАВА УКРАЇНІ!
Вболівальники говорять:
Класний матч, дякую організаторам. Шляхетна мета!
VBET Ukraine додатково виділила 1 500 000 грн на відновлення спортивних залів Михайло-Коцюбинського ліцею. Кошти буде спрямовано через UNITED24 на ремонт гімнастичного та баскетбольного залів.
IR
Володимир Л.
Andrii P.
У червні 2023 року збірна України нарешті отримала головного тренера — ним став легенда українського футболу, 49-річний Сергій Ребров.
  • 49 років
  • Колишній футболіст “Шахтаря”, “Динамо”, “Тоттенгема”, “Вест Гема”, “Фенербахче”
  • Як тренер двічі ставав чемпіоном із “Динамо”, тричі — з угорським “Ференцварошем”
  • Вивів угорську команду до групового турніру Ліги чемпіонів, був визнаний найкращим тренером Угорщини
  • Тренував “Аль-Айн” із ОАЕ, з яким став чемпіоном та срібним призером
  • Футбольний амбасадор VBET Україна.
Призначення чекали давно, але на перешкоді ставав контракт із клубом “Аль-Айн” з ОАЕ. Спочатку закінчилася основна його частина, але потім власники скористалися опцією продовження. Тож Реброва призначили лише в розпал відбору.
Виконати основне завдання й напряму потрапити на Євро-2024 тренеру не вдалося — завадили сильні суперники (фіналісти останнього Євро - Англія та Італія) та арбітр матчу з італійцями, який не наважився призначити пенальті на останній хвилині матчу у ворота чинних чемпіонів Європи. Свій клас українці тепер повинні підтвердити весною у стикових матчах, де буде шанс пробитися на Євро.
  • український боксер
  • 36 років
  • Олімпійський чемпіон 2012 року Чемпіон світу серед професіоналів у першій важкій вазі та важкій вазі за версіями WBO, IBF, WBA, IBO.
Сергій Ребров - яскрава футбольна постать!!! Із Сергієм Станіславовичем наша збірна вразить нас яскравою грою на Євро-2024
Вірю, що з Ребровим нове покоління збірної має добрі перспективи!
Вболівальники говорять:
Сергію, ти промінь світла в нашому футболі! Неймовірно радий, що став керманичем нашої футбольної країни!
Преміум-спонсором національної збірної України з футболу є VBET Ukraine.

Mr Jone
Глеб Б.
Victor H.
Шаблістка Ольга Харлан на чемпіонаті світу відмовилася потиснути руку російській фехтувальниці Анні Смірновій, наставивши на неї шаблю.
  • 28 років
  • олімпійська чемпіонка у фехтуванні на шаблях 2008 року,
  • срібна призерка командної першості 2016 року
  • бронзова призерка в індивідуальних змаганнях 2012-го та 2016 року,
  • шестиразова чемпіонка світу
  • восьмиразова чемпіонка Європи
  • п'ять разів вигравала Кубок світу
  • чотири рази НОК визнавав її найкращою спортсменкою України
Згодом під тиском громадськості президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах направив на адресу Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту України листа, в якому повідомив, що для Харлан виділять додаткову квоту для участі в турнірі з фехтування Олімпійських ігор 2024 року, якщо вона не набере потрібної кількості кваліфікаційних очок через дискваліфікацію. Того ж дня Міжнародна федерація фехтування скасувала дискваліфікацію.

  • український боксер
  • 36 років
  • Олімпійський чемпіон 2012 року Чемпіон світу серед професіоналів у першій важкій вазі та важкій вазі за версіями WBO, IBF, WBA, IBO.
Велика подяка Ользі Харлан, яка висловила в такий сміливий спосіб позицію українців та ставлення до вбивць
Пишаюсь! Пишаюсь! Пишаюсь! Молодець, дівчина. Кожен воює, як може. В неї ще будуть перемоги, а рук своїх не забруднила від рашистки
Вболівальники говорять:
Оля - просто боєць! Справжня, принципова й незламна, як наші воїни! Повага й підтримка!
Ольга перемогла — 15:7. За регламентом Міжнародної федерації фехтування, без рукостискання поєдинок не вважається закінченим. Росіянка чекала на рукостискання 50 хвилин, сподіваючись, що її визнають переможницею. Але марно. У підсумку українку дискваліфікували.

Дарія
TRUTH
Тетяна П.
На чемпіонаті Європи з важкої атлетики в Єревані 22-річна харків'янка Каміла Конотоп несподівано виграла відразу три золоті медалі в категорії до 59 кг.
  • 22 роки,
  • важкоатлетка
  • чемпіонка світу серед юніорів
  • володарка юніорського рекорду світу в категорії до 55 кг
  • Чемпіонка Європи, володарка рекордів континенту в поштовху, ривку та сумі двох видів.
Вона тріумфувала в ривку, поштовху та в сумі двох видів, встановивши водночас три континентальних рекорди. Такий результат виявився абсолютно несподіваним, якщо зважати, що на Олімпіаді в Токіо Конотоп була лише п'ятою.
  • український боксер
  • 36 років
  • Олімпійський чемпіон 2012 року Чемпіон світу серед професіоналів у першій важкій вазі та важкій вазі за версіями WBO, IBF, WBA, IBO.
Камілочко, ти МОЛОДЕЦЬ!!! Гордість, радість, сльози - пишаюся тобою!!! Дякую за цю Перемогу
Конотоп - гордість України!
Вболівальники говорять:
Каміла - Харків пишається!! Розумничка!!
Tetradka
Ирина О.
Alla Y.
Стрибунка у висоту Ярослава Магучіх довго йшла до звання чемпіонки світу. 2023-го в Будапешті її мрія здійснилася. І хоча результат 201 см не надто вражає (в активі Ярослави є стрибки на 205 та 206 см), але він виявився переможним.

  • 22 роки
  • бронзова призерка Олімпіади-2020
  • чемпіонка світу у стрибках у висоту
  • переможниця “Діамантової ліги”
  • найкраща спортсменка України 2023-го
Також українка тріумфувала й у Діамантовій лізі — серії змагань у році з великим призовим фондом, на які приїздять найкращі легкоатлети світу. А вже в грудні НОК визнав Ярославу Магучіх найкращою спортсменкою України 2023 року.

  • український боксер
  • 36 років
  • Олімпійський чемпіон 2012 року Чемпіон світу серед професіоналів у першій важкій вазі та важкій вазі за версіями WBO, IBF, WBA, IBO.
Прекрасний вид змагань, завжди його дивлюся! Дуже видовищно! Ярослава - велика спортсменка
Ярослава - неймовірна, дуже люблю цю спортсменку, вольова, цілеспрямована, приємна дівчина. Бажаю їй успіхів на майбутній Олімпіаді
Вболівальники говорять:
Наша чудова Ярослава - найкраща! Бажаю їй на Олімпіаді побити світовий рекорд
Maksym T.
Valerii S.
Алла М.
Гімнаст із Черкас Ілля Ковтун 2023 року став срібним призером чемпіонату світу. Ілля виборов нагороду в особистому багатоборстві — першому фіналі за участі українців.
  • 20 років
  • український гімнаст
  • бронзовий призер чемпіонату світу та Європи в багатоборстві
  • призер юніорського чемпіонату світу
  • шестиразовий чемпіон Європи серед юніорів
  • призер чемпіонату Європи серед юніорів
  • багаторазовий чемпіон та призер Європейського юнацького олімпійського фестивалю
  • Заслужений майстер спорту України
В останній ротації він обійшов трьох із чотирьох основних конкурентів. Іще раніше Ковтун здобув золото у вправах на паралельних брусах на чемпіонаті Європи. Таким чином, 20-річний українець уже має медалі всіх головних стартів, окрім Олімпіади.
Можливість доповнити свою колекцію у нього буде 2024 року — Україну представлять у Парижі п'ятеро гімнастів.

  • український боксер
  • 36 років
  • Олімпійський чемпіон 2012 року Чемпіон світу серед професіоналів у першій важкій вазі та важкій вазі за версіями WBO, IBF, WBA, IBO.
Ілля, ти великий молодець. Я знаю, що тобі було нелегко. Браво!
Пишаємося, яка в нас талановита молодь. Віримо - як і в ЗСУ. Подальших перемог. Слава Україні!
Вболівальники говорять:
Наш майбутній Олімпійський чемпіон! Удачі тобі!!!
Inna M.
natali d.
Kiwi Smart
Над спецпроєктом працювали:
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
Рада КІШКА Дизайнерка
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Сергій Осавуленко Автор
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн
Партнер спецпроєкту:
Ліцензія на провадження діяльності з організації та проведення букмекерської діяльності від 31.01.2022 року, видана ТОВ "ВБЕТ УКРАЇНА"" на підставі Рішення КРАІЛ від 18.01.2022 № 15, внесено зміни рішенням від 08.08.2023 № 147.