закони та звичаї ведення воєнних дій, що в міжнародній правовій системі є нормами міжнародного гуманітарного права (МГП), воно ж право збройних конфліктів (ПЗК)
Спецпроєкт
Правила війни
Під час повномасштабної війни СЛОВА набули нових сенсів, перетворилися на своєрідні коди, що знаходять відгук у серцях. А кожен українець мріє почути слово, на яке ми вже чекаємо довгий час, – ПЕРЕМОГА.
До другої річниці повномасштабного вторгнення Gazeta.ua хоче вкотре нагадати, що кожен на своєму рівні має щодня робити внесок у наближення перемоги. А шлях до неї лише один – через ДОБРО.
У спецпроєкті “Словник добра” ми розказуємо, як українці почали масово робити добро й перетворили це на правило свого життя. Кожен за останні два роки став амбасадором добра: громадяни зі свого боку роблять усе можливе, український бізнес започатковує амбітні проєкти, щоб наблизити перемогу.
Про Музей Василя Стуса фонд “МХП-Громаді” готує великий медійний проєкт, щоб кожен українець дізнався про поета-пророка.
Про Музей Василя Стуса фонд “МХП-Громаді” готує великий медійний проєкт, щоб кожен українець дізнався про поета-пророка.
Про Музей Василя Стуса фонд “МХП-Громаді” готує великий медійний проєкт, щоб кожен українець дізнався про поета-пророка.
Словник .Добра
спецпроєкт до другої річниці
повномасштабного вторгнення
Існування правил і законів війни на перший погляд здається абсурдом. Але насправді дотримання міжнародних конвенцій є нормою в сучасному світі. Від цього залежить не тільки безпека військових, а й доля тисяч цивільних.
Що таке правила війни й чому їх потрібно дотримуватись
У спецпроєкті Gazeta.ua та незалежної гуманітарної організації “Женевський заклик” ми розкажемо, чому важливо дотримуватися правил війни відповідно до принципів міжнародного гуманітарного права та як це сприяє захисту цивільних людей. Адже зараз збройні конфлікти стають все складнішими і мають серйозні наслідки для мирного населення.
Війна чи збройний конфлікт
Із 50-х років XX ст. термін “збройний конфлікт” у світі вживається частіше, ніж “війна”. Це повʼязано з тим, що держави можуть воювати, не оголошуючи війну, не розриваючи дипломатичні стосунки і навіть не визнаючи стану війни між ними. Збройний конфлікт може бути міжнародним – збройне протистояння між державами. І неміжнародним – наприклад, бойові дії між урядовими збройними силами та організованими збройними формуваннями або між різними організованими збройними формуваннями.
Поняття “війна” та “збройний конфлікт” по-різному сприймаються саме в публічному просторі. Зокрема “війна” викликає хвилю емоцій у кожної людини. Але юридично “збройний конфлікт” є коректнішим терміном, адже застосовність норм міжнародного гуманітарного права не залежить від оголошення війни чи визнання такого стану. Застосування правил ведення війни починається з факту вторгнення або збройних сутичок, а отже, термін “збройний конфлікт” є ширшим за термін “війна”.
  • наявність формального оголошення війни
  • розірвання всіх дипломатичних відносин
  • повне припинення економічних, торгових, фінансових взаємовідносин
  • не потребує дотримання формальностей, як у випадку з війною
  • правовий режим починає діяти незалежно від факту оголошення війни й застосовується навіть у випадку, якщо жодна зі сторін не визнає стану війни або не говорить про акт агресії, а також у разі військової окупації, яка не зустрічає жодного збройного супротиву
Війна
Збройний конфлікт
Правовий режим стану “війни” використовують менше, адже він означає дотримання вищезгаданих ознак на додачу до статусу агресора.
Варто зазначити, що єдиною підставою для застосування міжнародного гуманітарного права є наявність фактичних ознак початку збройного конфлікту. Воно починає діяти автоматично.
Що передбачають правила війни
Норми міжнародного гуманітарного права покликані не допустити найстрашніших проявів збройних конфліктів. Вони регулюють поведінку сторін, що воюють, обмежують жорстокість війни, встановлюючи певні заборони щодо методів, а також засобів ведення війни. Правила війни покликані захищати тих осіб, хто не бере або припинив брати участь у бойових діях, забезпечуючи дотримання прав поранених і хворих військових та цивільних, військовополонених, цивільного населення та осіб, що користуються особливим захистом – медичного, духовного персоналу та гуманітарних працівників.
Головними міжнародними документами, що регулюють правила війни, є Гаазькі конвенції 1907 р., чотири Женевські конвенції 1949 р., додаткові Протоколи до них 1977-го та 2005 року. А також низка документів, що обмежують чи забороняють використання певних видів зброї, та норми звичаєвого МГП.
Gazeta.ua запитала українців, чому важливо дотримуватися правил війни, чи впливає це на міжнародну підтримку країни, авторитет військовослужбовців і загалом армії. Також – як війна за правилами впливає на цивільних.

Чому важливо дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права
Цілком очевидно, що міжнародна спільнота завжди підтримуватиме ту сторону в конфлікті, яка дотримується міжнародних норм. Від дотримання основних принципів міжнародного гуманітарного права прямо залежатимуть фінансова підтримка та постачання додаткових засобів і зброї.
Слідування нормам МГП напряму впливає на репутацію країни та її армії, а також кожного військовослужбовця. Наприклад, катування полоненого, добивання пораненого є прямим порушенням МГП – воєнним злочином, за який обов’язково настане відповідальність як особисто виконавця, так і вищого командування, яке потурало вчиненню подібних злочинів.

Такий злочин дегуманізує його виконавця і суспільство, в яке він повернеться. Він вбиває честь, гідність, людяність. У тих підрозділах, де командир не стежить за дотриманням МГП, підлеглі не мають дисципліни, ними важко керувати. Після завершення конфлікту, повертаючись у цивільне життя, таким військовим дуже важко ресоціалізуватися. Не кажучи вже про те, що воєнні злочини не мають строків давності й осіб, які їх вчинили, можна притягнути до відповідальності будь-коли”, – пояснює Оксана Сенаторова, радниця з правових і політичних питань Представництва “Женевський заклик” в Україні.

Оксана Сенаторова
радниця з правових і політичних питань Представництва “Женевський заклик” в Україні
правила війни
Незалежна гуманітарна організація “Женевський закликпрацює в Україні з 2018 року. Головний офіс розташовано в Женеві, Швейцарія. Мета організації – покращення захисту цивільного населення під час збройних конфліктів. Після повномасштабного вторгнення 2022 року зосередилися на роботі з нещодавно інтегрованими підрозділами ЗСУ. Також “Женевський заклик” співпрацює з Нацгвардією, Нацполіцією, органами державної влади, місцевого самоврядування та цивільним населенням, волонтерами, представниками громадських організацій, юрисконсультами. Комунікують із громадськістю через інформаційні та діджитал-кампанії, навчальні матеріали з метою покращення розуміння і дотримання правил МГП та зміцнення поваги до норм права збройного конфлікту.
Міжнародне гуманітарне право (МГП) базується на кількох фундаментальних принципах, покликаних регулювати поведінку сторін, що воюють, задля зменшення жертв серед цивільних і шкоди цивільним об’єктам.
Ключові норми міжнародного гуманітарного права
вимагає розрізняти воюючих (комбатантів і цивільних, які почали брати безпосередню участь у воєнних діях) і невоюючих (поранених, хворих, військовий медперсонал, капеланів, військовополонених, цивільне населення) та зосереджуватися виключно на військових цілях
Принцип розрізнення
вимагає планувати атаки на військові цілі так, щоб здобута внаслідок нападу військова перевага переважала випадкову супутню шкоду, яку ймовірно може бути завдано цивільним особам та об'єктам.

Принцип пропорційності
вони є базою для формування правильного розуміння серед військових усіх можливих ризиків бойових дій. Їхнє знання та неухильне дотримання якраз і покликане берегти цивільне населення, але і притому ефективно виконувати свої бойові завдання.

Принципи гуманності та вжиття запобіжних заходів під час здійснення нападу
Навчальні програми “Женевського заклику” в Україні унікально адаптовано до реалій бойових дій на передовій. Ми використовуємо досвід нинішніх і колишніх військовослужбовців. Зокрема ветеранів, що розуміють виклики, з якими стикаються солдати під час активних бойових дій. Цей підхід дає нам змогу трансформувати складні юридичні норми у прості дієві вказівки, що їх можна застосовувати на практиці в екстремальних умовах. Наші тренери, які мають відповідний досвід, наголошують на надзвичайній важливості дотримання МГП не лише як юридичного зобов’язання. Але й як ознаки професійної поведінки та відображення зобов’язання підтримувати найвищі стандарти військового професіоналізму в структурі збройних сил. Завдяки цій цілеспрямованій підготовці ми забезпечуємо розуміння принципів МГП та їх інтеграцію у повсякденну діяльність, захист життя цивільного населення та зміцнення верховенства права”, – розповів Девід Маріано, керівник Представництва “Женевський заклик” в Україні.

Девід Маріано
керівник Представництва “Женевський заклик” в Україні
правила війни
Які дії ЗАБОРОНЕНО міжнародним гуманітарним правом (неповний перелік)
Атакувати цивільних осіб, їхню власність чи цивільні об'єкти

Починати атаку, якщо супутня шкода цивільним може бути більшою за військову перевагу

Використовувати заборонену зброю (хімічну, біологічну, некеровані протипіхотні міни тощо)
Брати заручників та використовувати цивільних як “живі щити”
Примусово переміщати цивільних, якщо цього не потребує їхня безпека або військова необхідність
Вдаватися до грабежів та крадіжок, сексуального насилля
Влаштовувати страти полонених, застосовувати міри покарання без справедливого суду та слідства
Залучати дітей до будь-якої військової діяльності
Перешкоджати доставленню гуманітарних вантажів для цивільних
Женевський заклик” зосереджений у своїй діяльності на роботі з нещодавно інтегрованими підрозділами Збройних сил України. Іншими словами, з тими військовослужбовцями, які, можливо, не проходили спеціалізованої підготовки з МГП та не мали чіткого розуміння про застосування правил війни на практиці.

Тренінги з МГП для військових
Вячеслав Раєвський, інструктор із міжнародного гуманітарного права “Женевського заклику” в Україні, зазначає, що перед початком тренінгів з МГП військовослужбовці часто налаштовані дещо скептично.

Військові вважають, що їм будуть забороняти воювати, тобто робити свою першочергову роботу. А виявляється, що МГП не про заборону ведення бойових дій, а про те, як це робити правильно, зберігаючи життя цивільних людей. І згодом військові погоджуються, що правила війни якраз регламентують поведінку військових під час бойових дій та ґрунтуються на балансі між військовою необхідністю та загальноприйнятими принципами людяності”, – пояснює Вячеслав Раєвський, інструктор із міжнародного гуманітарного права “Женевського заклику” в Україні.
Вячеслав Раєвський
інструктор із міжнародного гуманітарного права “Женевського заклику” в Україні
Найскладнішим для сприйняття є заборона відповіді на неправомірні дії противника такими ж діями, які порушують норми МГП.
“На жаль, це може випливати з тотальної зневаги норм МГП супротивною стороною та бажанням помститися у будь-який спосіб, але й це правило знаходить підтримку аудиторії. Адже виконання норм МГП – це насамперед ознака сучасної професійної армії, відчуття гідності в кожного воїна та позитивний імідж країни на міжнародній арені”, – каже Вячеслав Раєвський.
На тренінгах, які організовує “Женевський заклик”, розглядають основні правила для комбатантів: принципи розрізнення, пропорційності, запобіжних заходів, як поводитись із військовополоненими, захист цивільних осіб, медичного персоналу та поранених. Також обговорюють питання відповідальності за воєнні злочини.
правила війни
Дослідження, проведені “Женевським закликом” в Україні, вказують, що військові розуміють необхідність захисту цивільних осіб під час бойових дій. І готові вивчати та застосовувати правила війни на практиці.

Образ гідного воїна
“Звичайно, багато хто залишається скептичним. Навіть зустрічаючи військовослужбовців із позитивним ставленням до правил війни, ми виявили певну прогалину між знаннями та практичним застосуванням. Нашу роботу якраз зосереджено на тому, щоб заохотити солдатів розуміти правила війни та дотримуватися їх. Навіть в умовах хаосу, що панує на полі бою.
Сімонетта Божінова,
керівниця програми Представництва “Женевський заклик” в Україні
Основна мета – подати правові норми, що містяться в Женевських конвенціях, легко для розуміння та викладати їх так, щоб солдати справді в них вірили. Ми хочемо, щоб вони відчули, що дотримання правил є частиною їхньої особистості. Ось чому використовуємо образ воїна світла, аби показати, що дотримання правил – це не лише логічна поведінка, але й неодмінна складова світогляду солдата. Наша кінцева мета полягає в тому, щоб військові сприймали дотримання цих правил як щось важливе, але не виняткове. Як частину того, ким вони є”, – наголошує Сімонетта Божінова, керівниця програми Представництва “Женевський заклик” в Україні.
Понад 150

ознайомчих сесій та тренінгів проведено щодо норм міжнародного гуманітарного права задля покращення розуміння та поширення законів війни та кращого захисту цивільного населення
Більш як 110
тематичних тренінгів та ознайомчих сесій для військових (ЗСУ, ДФТГ, сил територіальної оборони, Національної поліції України тощо)
Близько 40
тематичних навчальних тренінгів та ознайомчих сесій для цивільних (представників місцевих громад, регіональних інституцій місцевого самоврядування, юрисконсультів, громадських організацій, волонтерів тощо)

3 400+
учасників відвідали тематичні просвітницькі тренінги, організовані “Женевським закликом” в Україні.
105 000+
примірників навчальної продукції розроблено задля покращення розуміння законів і правил ведення війни (інформаційні буклети, брошури, плакати, статті, відеокампанії, додатки для смартфонів)
Результати діяльності “Женевського заклику” в цифрах
(квітень 2022 – квітень 2024)
У серпні 2023 року організація запустила освітній проєкт “Кодекс Воїнів Світла”, який нині активно розвивається. Він присвячений поширенню обізнаності щодо норм міжнародного гуманітарного права серед військових та покликаний покращити захист цивільного населення під час збройного конфлікту. У випусках пояснюють основні правила війни та як їх адаптовувати до різноманітних ситуацій, з якими може стикатися військовий. Основний меседж “Кодексу Воїнів Світла”: показати, що слідування нормам МГП – це ознака професійного, освіченого, сучасного військового.
Зовсім скоро команда “Женевського заклику” представить навчальну платформу, де буде зібрано практичні кейси з МГП на прикладі сучасної війни.
правила війни
Матеріал підготовлено за підтримки:
Над спецпроєктом працювали:
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
Рада КІШКА Дизайн та верстка
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Ірина ЛЕВИЦЬКА Авторка
Олексій СКОПНЕНКО Продакшн