“У цій компанії відкриваються такі можливості, про які тільки мрієш”: як це – бути частиною великої родини МХП
В Україні під час повномасштабної війни відбулася трансформація стосунків між роботодавцями та працівниками. Із суто професійних вони стали більш партнерськими.

Турбуватися про ментальне й фізичне здоров'я, піклуватися про працівників, які стали на захист України, та про їхні родини, активно готуватися до повернення ветеранів до цивільного життя, навчати працівників новим професіям – це те, про що зараз турбуються роботодавці.

Кожен колектив фактично є великою родиною. Підтримка колег, повага одне до одного, спільні цінності допомагають щодня долати труднощі.

У спецпроєкті Gazeta.ua працівники міжнародної компанії МХП розповідають, чому вважають своїх колег родиною, як компанія дбає про команду, які надає можливості для навчання, розвитку, кар'єрного зростання, як підтримує захисників і ветеранів та їхні родини.
Довідка:
  • МХП — міжнародна компанія у сфері харчових та агротехнологій. Має виробничі потужності в Україні, на Балканах
  • Кількість працівників в Україні та за кордоном — понад 32 тис. співробітників
  • Входить до десятки кращих роботодавців України, за версією Forbes
  • МХП інвестує в економіку України — 2023 року було реалізовано інвестиційні проєкти на загальну суму понад 225 млн дол
  • Спільно зі стратегічним партнером — Благодійним фондом “МХП – Громаді” — компанія розвиває громади
  • МХП є найбільшим платником податків у агросекторі за 2023 рік, входить у топ-5 найбільших інвесторів країни
  • Для індивідуального супроводу та комплексної підтримки військових, ветеранів, їхніх родин та тих, хто чекає близьких із фронту, впроваджує програму “МХП Поруч
  • Розвиває понад 15 продуктових брендів та спільно з партнерами — кілька мереж, зокрема магазини “Мʼясомаркет” і заклади Döner Маркет. Також у МХП працює Кулінарний центр
“Я амбітна людина, і навколо мене такі ж колеги”
01
Креативний директор кулінарного напряму. Працює в МХП три роки.
Алік Мкртчян
Моя перша посада називалася – начальник відділу навчання та розвитку категорій “Мясо, напівфабрикати, кулінарія” в МХП-ритейл. Ключове завдання було – розвивати мережу “М'ясомаркетів”.

До МХП я працював бренд-шефом компанії “Родинна ковбаска”. Ще раніше керував у Goodwine м'ясним відділом. А до цього взагалі працював у банку. Але мені стало нецікаво працювати в банківській сфері.

Компанія шукала бренд-шефа, проводився конкурс на цю посаду. Керівництво компанії знало мене, мій кулінарний напрям. Я був єдиним шефом в Україні, який займався саме напівфабрикатами. Завдяки участі в проєкті “МастерШеф. Професіонали” мене почали називати Богом м'яса. На той час кулінарний напрям у МХП тільки почав розвиватися. Уже щось виробляли, але ще не було масовості, трансформації в кулінарну компанію. Під час співбесід із керівництвом компанії стало зрозуміло, що мої думки збігаються із загальною філософією компанії. І тоді в МХП вирішили, що вони розвиватимуть власну мережу ритейл і я точно зможу допомогти компанії в цьому.
Цінності компанії повністю збігаються з моїми особистими. Для мене важливі: чесність, відкритість, відповідальність. Подобається, що компанія має багато традицій, які єднають команду. Від спільного фото до Дня вишиванки до великих благодійних проєктів, які організовує “МХП-Громаді”.

Я амбітна людина, і навколо мене такі ж колеги, – ми експериментуємо, реалізовуємо сміливі ідеї, сміливо беремо на себе повноваження. МХП – потужна компанія з великими можливостями в Україні та по всьому світу. Колись я мріяв потрапити на білборди, щоб мене впізнавали люди. Пропрацювавши три роки в МХП, розумію, наскільки ця мрія була дитячою, зірковою, без фундаменту. А тепер можна сказати, що через готову продукцію, яку виробляє компанія, я причетний до тарілки майже кожного українця. Якщо хтось із друзів запитає мене, чи раджу працювати в МХП, відповім: так, бо в цій компанії відкриваються такі можливості, про які тільки мрієш.

Своїх колег вважаю другою родиною. Адже вони відчувають, що для мене важливо, що створює мені настрій.
“Виросла з продавчині до операційного директора за менш ніж чотири роки”
02
Операційна директорка мережі “М’ясомаркет”. Працює в МХП близько трьох років
Марина Швидка
Мій кар’єрний шлях із МХП почався в розпал пандемії ковіду. Я натрапила на вакансію у проєкті МХП Гастростудія “Секрети шефа”. Потім пройшла цілу низку навчання і стажування, що дозволило мені стати керуючою гастростудії.

Згодом з’явився “М’ясомаркет” – мережа універсальних маркетів в яких представлений широкий асортимент завжди свіжого м’яса, маринадів, спецій, інших супутніх товарів, а також широкий асортимент готової кулінарії на будь-який смак. Наша головна ідея – зробити життя комфортнішим та смачнішим. Там я близько трьох місяців була м’ясним сомельє. Це нова професія, яку створили в МХП.
*М'ясний сомельє не просто продавець, а справжній знавець мʼяса та кулінарії. Він допоможе розібратися в усіх тонкощах мʼяса та зробити правильний вибір, порадить, як краще приготувати страву, та підкаже цікавий рецепт.
Через пів року мене призначили на посаду керуючої одного з магазинів. Під моїм керівництвом він дуже виріс, виконував всі планові показники, стабільно зростали продажі. Завдяки цьому дуже швидко мене підвищили до регіонального менеджера “М’ясомаркетів”. А ще згодом з’явилася посада операційного директора. Я виграла конкурс і тепер опікуюсь усією мережею. На увесь цей шлях – від старту роботи в компанії до ролі, яку я тепер виконую, – пішло менш як чотири роки. Це стало можливим завдяки системному підходу компанії до розвитку персоналу. Я дуже багато вчилася, отримувала підтримку керівників і наставників, прокачувала hard і soft skills.
Сильні сторони МХП
  • Навчання працівників
МХП інвестує в розвиток та навчання команди, щоб забезпечити персонал необхідними знаннями, навичками. Також завдяки навчанню працівників вдається закривати найбільш дефіцитні та ключові спеціальності
  • 2023 року
  • понад 3 000

    працівників стало учасниками тренінгів по hard skills

  • понад 6 000

    працівників стало учасниками тренінгів по soft skills

  • Інвестиції МХП у команду (2023 рік)
  • 1,2 млн дол.

    спрямовано на комплексну оцінку працівників, навчання та розвиток (hard та soft skills), програми у напрямі добробуту співробітників (wellbeing)

  • 697 млн грн

    витрати, пов'язані з мобілізованими працівниками. Зокрема виплата їм зарплати

  • 1,2 млн дол.

    витратили на облаштування та ремонти офісів, гуртожитків

“Мої особисті цінності збігаються з тими, що є в компанії”
03
Керівник відділу земельних та майнових відносин філії "Рідний край" Західного Хабу МХП
Олексій Демків
Із перших днів повномасштабної війни брав участь в обороні Києва, зачищав Чорнобильську зону, воював під Лиманом, Лисичанськом, на Харківщині, в Бахмуті, проводив операції під Ізюмом. Торік, у травні, демобілізувався. На попередній роботі моє місце вже було зайняте. Прийшов у МХП менеджером відділу земельних і майнових відносин філії “Рідний край”.

Мені подобається робота з людьми, пайовиками. У підпорядкуванні маю 19 спеціалістів. У колективі здорова атмосфера, підтримуємо дружні стосунки з колегами. Подобається, що МХП організовує для команди велику кількість тренінгів, навчань. Починаючи з психології і закінчуючи менеджментом.

У компанії діє програма підтримки військових, ветеранів та їхніх родин “МХП Поруч”. Колеги із нашого Центру із взаємодії з військовими та ветеранами надають повний супровід із моменту мобілізації і після повернення на роботу. Там ще є цілий набір пільг, але я ще не користувався. Чув, є можливість відправити дітей на відпочинок у Карпати чи отримати медичний, психологічний та правовий супровід.

У МХП багато корпоративних заходів. Я, наприклад, беру участь у благодійних забігах на підтримку ЗСУ. Готуюся нині до напівмарафону у Вінниці. У подальшому будемо з колегами ще бігти 21 км у Черкасах та Ладижині. В компанії є спортивні зали. Я про таке навіть мріяти не міг, коли є можливість на роботі позайматися спортом, розвантажити мозок, щоб і далі працювати на результат. Компанія загалом на національному рівні підтримує різні спортивні заходи. Приміром, МХП спільно з Федерацією стронгмену України організували в Тернополі змагання серед військових та ветеранів, на яких я здобув призове третє місце у вправі жим лежачи штанги.
Найсильніша сторона МХП – це стабільність, розвиток і велика перспектива кар’єрного зростання. Дуже добре, що мої особисті цінності збігаються з тими, що є в компанії. Зокрема, відповідальність, чесність, відкритість, цілеспрямованість.


Я знайшов себе не лише в роботі, а й у волонтерстві. Щонайменше раз на місяць їжджу на Донбас до побратимів. Везу їм усе необхідне. Грошима допомагають компанія, колеги. Таким чином, компанія допомагає мені реалізовуватись у всіх сферах життя.
Сильні сторони МХП
  • Підтримка ветеранів
Стратегічне завдання не лише бізнесу, а й усього суспільства – створити сприятливі умови для реінтеграції ветеранів і адаптивне середовище для їх повернення до цивільного життя

Компанія розвиває власну програму “МХП Поруч” — індивідуальний супровід і комплексна підтримка військових, ветеранів, їхніх родин. Програму спрямовано на співробітників і жителів громад, де розташовано підприємства компанії МХП. Загалом понад 2900 працівників МХП перебуває на фронті від початку повномасштабної війни. Компанія підтримує захисників та їхні родини, надає гуманітарну допомогу військовим частинам. Для системного вирішення запитів працює Центр із взаємодії з військовими та ветеранами. Також – безкоштовна гаряча лінія 24/7
  • Цифри
  • 2 900+

    працівників стали на захист України

  • 350+

    ветеранів повернулися до роботи в компанії

  • 1 млрд+ грн

    заробітної плати отримали захисники від МХП

“МХП піклується про свою команду”
04
Працює в МХП ветеринарними лікарями.
Анна долучилася до команди 2006 року, Олександр на рік пізніше. Пара познайомилася під час навчання в Дніпропетровському аграрному університеті, на факультеті “Ветеринарна медицина”. 2005-го одружилися, виховують двох дітей.
Подружжя Анна та Олександр Бердники
Подобається, що МХП піклується про свою команду. Ти це відчуваєш щодня. Безкоштовно возять на роботу й додому, годують обідами. Враховують усі зауваження щодо практичності, зручності та якості спецодягу.

Проводиться багато навчань, тренінгів, курсів онлайн і з виїздом. Нині запустили крутий проєкт медичного страхування працівників. Раз на рік відбувається опитування щодо покращення умов праці, після цього ми бачимо реальні зміни – МХП чує своїх співробітників і робить усе необхідне, щоб робота приносила задоволення. Усе це сприяє тому, що хочеться працювати в компанії, виконувати роботу вчасно й вивести свою команду на вищий рівень.

МХП для нас – як велика родина. Протягом останніх двох років стали ріднішими, згуртованішими з колегами. Підтримуємо одне одного. У колективі є переселенці, допомагаємо їм морально й матеріально. На початку повномасштабного вторгнення працівникам дозволили брати на роботу дітей. Для них теж створили належні умови, безкоштовне харчування. Це стало величезною допомогою і підтримкою у важкий час. Коли діти при тобі, то працюється значно спокійніше. Ми з чоловіком перші два місяці їздили на роботу зі своїми двома дітьми.
Також завдяки тому, що в МХП регулярно переглядають заробітні плати маємо власне житло. Свого часу взяли в банку кредит для купівлі оселі. На той час термін сплати становив 15 років, а вдалося все виплатити за шість. Додаткових доходів у нас не було, лише зарплата. Завдяки компанії відчуваєш стабільність.
Сильні сторони МХП
  • Добробут і здоров'я співробітників
МХП піклується про добробут працівників, постійно вдосконалюючи напрям Wellbeing. У МХП це стратегічний комплекс дій для підтримки та розвитку ментального й фізичного добробуту наших працівників, який включає: доступ до консультативних послуг і ресурсів для підтримки працівників у складних життєвих ситуаціях, тренінги з розвитку емоційного інтелекту та управління стресом, Школа життєстійкості, практики Mindfulness
  • МХП-Здоров'я
З 2023 року компанія розвиває проєкт МХП-Здоров'я – комплексну програму турботи, яка включає в себе звичне багатьом ДМС (добровільне медичне страхування працівників), вільний доступ до корпоративного лікаря, який перебуває на підприємстві або поблизу нього. Також медичні чекапи, що є не класичними медоглядами у традиційному розумінні, а радше професійною діагностикою захворювань із їх подальшим лікуванням
“Прийшов стажистом, а тепер маю інженерну посаду”
05
Інженер автоматизованих систем керування виробництвом 2 категорії. Прийшов у компанію три роки тому за програмою дуальної освіти.
Владислав Мартинюк
Мене дуже цікавлять електротехніка та її програмування. Тому фактично моя робота є одночасно й хобі. Прийшов у МХП іще студентом у серпні 2021 року. Компанія розвиває напрям дуальної освіти, тож я випускник цієї програми. Мене зацікавила можливість тут працювати, бо компанія потужна, використовує сучасне обладнання і технології. Після завершення навчання мені запропонували роботу і я погодився, бо бачив тут перспективу й розвиток. Тепер маю можливість працювати з новітнім обладнанням, постійно впроваджувати нові проєкти.

Мої обов’язки полягають у вдосконаленні обладнання, його ремонті та полегшенні роботи моїх колег. Займаюся проєктами, які масштабуються й реалізуються на всьому підприємстві. До того ж я активний учасник проєкту інновацій “Банк ідей”. Завдяки ньому можна усувати проблеми, які виникають на виробництві, покращувати умови праці. Для мене це можливість реалізації ідей, які можуть бути корисні й давати економічний ефект. І ще це можливість підзаробити. Бо компанія заохочує – всі успішні ідеї оплачуються або надаються бонусні заохочення.
Для прикладу, на виробничих дільницях з вирощування птиці є гіпохлоридна установка, що знезаражує воду для птиці. Це обладнання вибагливе в обслуговуванні, може часто виходити з ладу. Завдяки тому що компанія готова інвестувати в ідеї щодо покращень, ми з командою дійшли рішення, що можемо такі установки виготовляти самі. Крім того, вони будуть більш зручними, бо можна буде підключатися через інтернет і керувати ними, контролювати роботу дистанційно.

Для підвищення професійного рівня в компанії постійно проводяться тренінги. Можна обрати цікаві для себе. Отримані знання закріплюємо практично на виробництві. Якщо розглядати кар’єрне зростання, то я прийшов стажистом у службу автоматизованих систем керування виробництвом , а тепер маю інженерну посаду й можливість рости далі. Компанія не стоїть на місці, постійно рухається вперед. Відповідно, для працівників надає неабиякі можливості кар’єрного зростання. Забезпечує покращення умов роботи, соціальний пакет. Подобається, що МХП-інноваційна й сучасна компанія.

Наш колектив для мене – як родина. Спілкуємося поза роботою, можна звернутися до колег по допомогу, пораду в будь-якій ситуації.
Сильні сторони МХП
  • Робота для молодих фахівців
МХП активно залучає молодих фахівців через стажування та дуальну освіту. Співпрацює з вишами, технікумами, щоб адаптувати освітні програми до потреб сучасного бізнесу. Дуальна форма здобуття освіти передбачає поєднання навчання в закладах освіти з навчанням на підприємствах для набуття певної кваліфікації. Студенти отримують необхідний досвід і відразу можуть влаштуватися на роботу за фахом
  • Результати впровадження дуального навчання за 2023 рік (цифри)
  • 457 студентів

    було залучено (практика, стажування, дуальне навчання)

  • 60% студентів

    дуальної форми освіти працевлаштовано в основний штат МХП

  • 100+ заходів

    проведено для студентів (воркшопи, екскурсії, хакатон)

  • 3 STEM

    лабораторії відкрито на базі закладів освіти (ВНАУ-1, СТФК НУХТ-3)

  • 18 договорів

    укладено із закладами освіти про співпрацю

Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Любов КАРНАРУК Авторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
О.К. Дизайнер
Над спецпроєктом працювали:
Матеріал підготовано за підтримки: