це стан повноцінного фізичного, психічного та соціального добробуту, а не лише відсутність хвороб чи фізичних вад, за визначенням ВООЗ

Спецпроєкт
українська нація та її мова, культура, історія, державність; причетність до України, її культури
Здоров'я
Під час повномасштабної війни СЛОВА набули нових сенсів, перетворилися на своєрідні коди, що знаходять відгук у серцях. А кожен українець мріє почути слово, на яке ми вже чекаємо довгий час, – ПЕРЕМОГА.
Gazeta.ua вкотре нагадує, що кожен на своєму місці має щодня робити внесок у наближення перемоги. А шлях до неї лише один – через ДОБРО.
Про Музей Василя Стуса фонд “МХП-Громаді” готує великий медійний проєкт, щоб кожен українець дізнався про поета-пророка.
Про Музей Василя Стуса фонд “МХП-Громаді” готує великий медійний проєкт, щоб кожен українець дізнався про поета-пророка.
Про Музей Василя Стуса фонд “МХП-Громаді” готує великий медійний проєкт, щоб кожен українець дізнався про поета-пророка.
Словник .Добра
спецпроєкт до другої річниці
повномасштабного вторгнення
У спецпроєкті “Словник добра” ми розказуємо, як українці почали масово робити добро й перетворили це на правило свого життя. Кожен за останні два роки став амбасадором добра: громадяни зі свого боку роблять усе можливе, український бізнес започатковує амбітні проєкти, щоб наблизити перемогу.
здоров'я
“Запропонували психологічну підтримку, можливість разом із родиною пройти реабілітацію”
Слово “здоров'я” набуло особливого значення в наш час, коли кожен відчуває, наскільки важливо бути сильним та готовим допомагати іншим. Здоров'я – це більше, ніж відсутність хвороб. Це здатність підтримувати одне одного, знаходити сили рухатися далі та разом наближати перемогу.
як фармкомпанія Тева в Україні піклується про здоров'я українців

У спецпроєкті Gazeta.ua розкажемо, як міжнародна фармацевтична компанія Тева допомагає Україні та її громадянам, турбується про фізичне й психологічне здоров'я своїх працівників, долучається до благодійності.
Захист здоров'я громадян і допомога країні
Тева в Україні є одним із трьох лідерів українського фармацевтичного ринку. І вже 27 років дбає про здоров’я українців, забезпечуючи доступ до високоякісних лікарських засобів. У цей важкий для країни час Тева не залишається осторонь – надання гуманітарної допомоги тим, хто цього потребує, стало для компанії обов’язком.
Місія компанії – працювати заради кращого здоров’я людей. Ми розуміємо, що саме від цього залежить наше майбутнє. Наш внесок у здоров'я – це внесок у перемогу, адже тільки здорове суспільство може створити майбутнє, що процвітає”.
Дмитро Спіцин
генеральний директор Тева в Україні
Благодійна допомога компанії Тева
2022 рік
134 812 упаковок лікарських засобів
1,14 млн дол. – загальна сума благодійної допомоги
2023 рік
168 085 упаковок лікарських засобів
23,5 млн грн – загальна сума благодійної допомоги
11 млн дол. – сума благодійної допомоги, що передана головним офісом Тева
2024 рік
75 724 упаковок лікарських засобів
понад 19 млн грн – загальна сума благодійної допомоги з січня по червень 2024 року
працівниця благодійної організації “Благодійний Фонд “Діти Героїв”
“На сьогодні понад 9 тисяч дітей з усієї України отримує допомогу від нашого фонду. Тева як партнер забезпечили ліками, необхідними для домашньої аптечки. Завдяки співпраці з цією фармацевтичною компанією 5836 родин вже отримали потрібні медикаменти. Адже, коли сім'ї вимушені залишати рідні домівки через обстріли, вони не завжди мають можливість привезти із собою аптечку. Співпраця з Тева дала змогу забезпечити ліками на перший час. Це також полегшило фінансове навантаження на малозабезпечені родини, які через втрату роботи або годувальника не можуть самостійно придбати медикаменти.»

“Найчастіше до нас потрапляють бійці з уламковими пораненнями та міно-вибуховими травмами. У госпіталі вистачає необхідних ліків. І в цьому також велика заслуга Тева, з якою співпрацюємо понад півтора року. Наприкінці 2022-го в нас виникла проблема з певним антибіотиком. Не могли собі дозволити придбати його за державний кошт. А треба було багато, бо поранення складні і звичайні антибіотики не діють. Ми звернулися з листом до Тева. Розуміли, що йдеться про великі суми, тому сподівалися хоч би на часткову допомогу. Дуже швидко прийшла позитивна відповідь, а за нею – і допомога в повному обсязі”.
начальник відділу готових лікарських засобів фармцентру Київського військового госпіталю
Наталя Корнієвська
військовослужбовець
“У нашій частині є боєць, що страждає на мігрень з аурою. Він належить до командного складу бригади. Для нього можливість швидко ухвалювати рішення, бути витривалим, стресостійким є ключовим. А мігрень з аурою дуже заважає цьому. Раніше доводилося приймати 3-4 препарати одночасно, щоб зупинити напад. На жаль, часто не вдавалося швидко це зробити. Вісім місяців тому після детального обстеження лікар призначив йому препарат компанії Тева від мігрені. І Тева на волонтерських засадах надала ці ліки й досі продовжує забезпечувати ними військову частину. Препарат виявився дуже ефективним. Така допомога компанії є неоціненною не тільки для пацієнта, а й для всього військового підрозділу”.
Максим Карамушка
Юрій Подольський
“Знаю, що допоміг врятувати чиєсь життя”
Важливим елементом здоров'я є вміння ефективно взаємодіяти із соціальним середовищем, долучатися до підтримки інших, допомагати. Яскравим прикладом цього є волонтерство. Така діяльність надихає, підтримує психологічно. Від початку повномасштабного вторгнення працівники компанії Тева теж долучилися до волонтерства.
“Батьки так мене виховали – якщо можеш, то подай руку. Під час повномасштабної війни більше став допомагати військовим. Здебільшого тим підрозділам, де сам служив чи служать друзі-побратими. Опіки також потребують притулки для тварин, просто сусіди в селі. Бо ж є багато самотніх людей, яким потрібна поміч. Волонтерю не заради якихось відчуттів. Наприклад, коли підтримую військових, точно знаю, що допоміг врятувати чиєсь життя”, - говорить Анатолій Труханов, керівник відділу портфоліо та розвитку бізнесу.
“Або воюй, або допомагай тим, хто воює” – такого правила дотримується Вікторія Бомко, продактменеджерка компанії Тева.
“Волонтерство – це особиста потреба, відповідальність і можливість діяти, роблячи маленькі кроки до важливого й цінного. Ми з моїм керівником створили волонтерський проєкт “Щасливий день”. Один із напрямів цього проєкту – підтримка дитячих будинків. Разом із колегами проводимо час із дітьми в усяких активностях. Знайомимо дітей з різними професіями: відвідуємо навчальні заклади, були в пожежній частині. Запрошуємо людей різних професій – медиків, поліцейських. Ходимо в театри, на майстеркласи”, – каже Вікторія.
Вона підтримує збори, взаємодіє з військовими щодо їхніх потреб.
“У наших героїв випитати потребу – завдання із зірочкою, бо в них завжди все є і все добре. Після поїздок або після завершення зборів зазвичай у голові одна думка: “Що далі?” Відчуваю, що мені чогось не вистачає. Навряд волонтерство можна сприймати як активність, що потребує натхнення. Це усвідомлена, спланована та улюблена робота”, – додала Вікторія Бомко.

Компанія також підтримує волонтерський рух співробітників і навіть надає їм два додаткові оплачувані волонтерські дні на рік для таких активностей.
13 працівників компанії Тева перебувають у лавах ЗСУ. За ними зберігаються робочі місця та зарплати. До свят мобілізовані отримують подарунки, додаткові виплати. На їхні запити в компанії організовують збори коштів.
“Хоч би як ти тримався, стрес сильно впливає на фізичне здоров’я”
У Тева в Україні працює понад 350 працівників. Компанія дбає про їхнє фізичне та психічне здоров'я. Під час повномасштабного вторгнення запровадила програму релокації співробітників і їхніх родин із зони бойових дій. Загальний бюджет програми з 2022 року до початку 2024-го становив понад 11 млн грн.
“На сьогодні релокація — це неперервний процес, оскільки війна триває. Ми регулярно отримуємо запити від працівників. Зокрема з Харкова, Запоріжжя. Компанія допомагає співробітникам і їхнім родинам з переїздом, забезпечує роботою в новому місті, підтримує матеріально та оплачує оренду житла”, — коментує Лілія Дубас, керівниця відділу по роботі з персоналом Тева в Україні.
До ініціатив підтримки ментального здоров'я працівників компанії додалася програма ретриту, яку започаткували в компанії торік. Вона передбачала тижневий відпочинок у Буковелі для співробітників та їхніх родин. Такою можливістю скористалися 250 працівників, а також 500 членів їхніх сімей, що значно сприяло поліпшенню психоемоційного стану в ці складні часи.
Менеджер по роботі з ключовими клієнтами компанії Тева Іван Сергатов початок повномасштабної війни зустрів у Запоріжжі.
“Прокинувся о 4-й ранку від звуку літака, що низько пролетів над будинком. Перше, що відчув, – нерозуміння і страх за свою родину”, – пригадує Іван Сергатов.
Завдяки допомозі компанії тимчасово виїхав із родиною до Івано-Франківська. Через деякий час повернулися до Запоріжжя. Коли ситуація в регіоні знову загострилася, компанія допомогла виїхати родині до Буковеля.
Тева уважно стежить за ментальним здоров'ям своїх працівників. Адже в компанії розуміють, що багатьом співробітникам емоційно складно. Тому намагаються надавати необхідну підтримку: регулярно організовують лекції для підтримки ментального здоров’я, забезпечують доступ до консультацій кваліфікованих психологів. Цього року Тева розширила страхове покриття, включивши заспокійливі та снодійні препарати, а також препарати для лікування посттравматичних стресових розладів.
“Потім ми перебралися жити до Кропивницького. Тут працюємо, діти відвідують місцеві школи. У новому місті дуже допомогла підтримка місцевого колеги Сергія Капелюшного. Звичайно, що переїзд, залишена домівка, рідне місто, друзі – все це дуже болить. Але мої рідні – живі-здорові. Завдяки Тева маємо змогу жити і працювати у більш спокійному місті”, - каже Іван Сергатов.
10 років працював у компанії Тева. Нині – військовослужбовець
“Компанія активно допомагає нашій військовій частині медикаментами. Мені, як і іншим мобілізованим колегам, продовжує виплачувати зарплату. Це велика фінансова підтримка, яка додає впевненості, що моя сім’я буде забезпечена всім необхідним.
Під час служби постійно виникає велика потреба докуповувати спорядження, ремонтувати транспорт, забезпечувати пальним. А це все додаткові витрати. У Тева є корпоративні групи, присвячені соціальним та робочим активностям. Там за потреби можна робити збори. Співробітники підтримують колег, що служать.
Дмитро Лішенко
У нашій компанії завжди наголошують на цінності сім’ї. У мене троє дітей. На свята вони отримують подарунки. Торік Тева для працівників організовувала ретрит у Карпатах. Мою дружину з дітьми теж запросили”.

здоров'я
Менеджерка з питань регіонального розвитку компанії Наталія Бондаренко також до повномасштабного вторгнення жила в Запоріжжі.
“Після 24 лютого 2022 року все здавалося нереальним: навкруги хаос, порожнеча й невизначеність. У голові одна думка: “Що робити далі?” Вірила в наших захисників. І розуміла, що маю швидко опанувати себе. Адже на мені була відповідальність за власну родину й колег у Запоріжжі, Маріуполі. Компанія запропонувала працівникам релокацію в більш безпечні регіони чи за кордон. Деякі колеги виїхали. Ті, хто залишився, вже на початку березня 2022 року вийшли працювати, бо пацієнти потребували нашої допомоги. Коли восени загострилася ситуація, компанія знову запропонувала тимчасову релокацію на Захід України”, – розповіла Наталія Бондаренко.
“Було неймовірно страшно. Колеги телефонували, пропонували допомогу. Керівник постійно був на зв’язку – координував мої дії, поки не повернулася додому. Телефонував генеральний директор Дмитро Спіцин зі словами підтримки та допомоги. Мені запропонували психологічну підтримку, можливість разом із родиною пройти реабілітацію в Буковелі”, – говорить Наталія.
Тева постійно проводить опитування серед працівників – цікавиться потребами та емоційним станом, задоволеністю від роботи.
“До того ж у кожного з нас є можливість навчатися, отримувати нові знання, розвивати компетенції”, – підсумувала Наталія Бондаренко.
Пригадує, як у січні 2024 року потрапила під обстріл у Харкові.
23 родини
працівників Тева завдяки підтримці компанії змогли релокуватися
16 млн грн
торік витратила Тева на програму ретриту, яка передбачає тижневий відпочинок у Буковелі для працівників і їхніх родин. Цього року дію програми продовжили.

Аналітикиня консолідованої інформації компанії Тева Оксана Гаркава напередодні повномасштабної війни поїхала у відпустку до рідних в Іванків на Київщині.

“24 лютого, о 6-й ранку, прокинулася від повідомлення в робочій групі про обстріли. Читала новини й не хотіла вірити, що це відбувається насправді. Думала, що через два-три дні все закінчиться. Була впевнена, що перебуваю в безпечному регіоні. А згодом ми дізналися про прорив кордону з нашого боку. З мамою та сім’єю сестри поїхали в село під Іванковом. Там почули перші вибухи, побачили рух колони окупантів”, – пригадує Оксана Гаркава.
“Допомагало триматися те, що всі мої найрідніші люди були поруч. Після повернення з окупації отримала величезну кількість повідомлень, дзвінків від колег, друзів, знайомих. Дізналася, як усі хвилювались і шукали мене.
Найбільше жінка боялася за життя своїх рідних, опинитися в окупації на довгий час.
Була шокована, коли почула, що подруга-колега втратила домівку і дивом врятувалась із сім’єю. У кожного з нас своя історія і свій біль. Наша компанія ставить у пріоритет життя працівників. На початку повномасштабного вторгнення було організовано безпечні місця для евакуації, згодом уведено програму релокації. Надають матеріальну допомогу тим, хто найбільше постраждав, збережено заробітну плату та медичне страхування. Компанія проводить семінари, зустрічі для підтримки психічного стану працівників”, – каже Оксана Гаркава.
Оксана скористалася можливістю від компанії виїхати на деякий час у безпечне місце для відновлення ресурсу.
“Хоч би як ти тримався, стрес сильно впливає на фізичне здоров’я – відчула це відразу після окупації. Також зверталася по психологічну допомогу.
Така підтримка компанії додає відчуття стабільності та впевненості”, - підсумувала Оксана Гаркава.
Будьте здорові!
Пройдіть цю інтерактивну головоломку, щоб краще зрозуміти себе. Знайдіть три слова, які першими привернуть вашу увагу. І пам’ятайте, що Тева разом з Вами!
здоров'я
Над спецпроєктом працювали:
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
Рада КІШКА Дизайнерка
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Юлія ЛІПІЧ Авторка
Юлія ІЛЬЧЕНКО Продакшн
Матеріал підготовано за підтримки: