За східним календарем, 2024-й – рік Зеленого Дерев'яного Дракона. Він є символом сили й міцності. Додасть у наше життя енергії, яка допоможе здолати всі перешкоди й досягти мети.
Зазвичай драконів пов'язують із країнами Сходу, популярні вони в Європі. Але й для України ця міфічна істота не є чужою. У часи Київської Русі драконів називали зміями. Існує чимало переказів і легенд, пов'язаних із ними. Образ дракона часто використовували архітектори для оздоблення будинків. Тому їх можна й досі зустріти на вулицях наших міст.
У спецпроєкті Gazeta.ua за підтримки Slots City покажемо багатогранність української міфології, культурної спадщини, нагадаємо про знакові історичні події, продемонструємо ідентичність українців. Запропонуємо читачам вирушити в подорож місцями, де оживають дракони. Пошукаємо їх у Києві, влаштуємо тур вихідного дня Україною, помріємо про повернення Криму та які драконові місця відвідаємо там після перемоги.

За легендами, саме в печерах під Кирилівською горою жив київський дракон Змій Горинич. Він мав три голови, викрадав дівчат, спалював будинки, вимагав данину від киян. До самих печер не вдасться потрапити. Кажуть, що за радянських часів входи було засипано камінням і залито бетоном. Радимо прогулятися навколо, надихнутися атмосферою цього історичного місця в Києві.
На Google Maps
Де шукати: вул. Олени Теліги
Googleusercontent.com. Фото Andrii Azaiev
Саме тут було поховано представників чернігівської князівської династії Ольговичів. Серед них і князя Святослава Всеволодовича, про якого згадує “Слово о полку Ігоревім”. На жаль, саркофаги до нашого часу не збереглися.

Штучно створене давнє підземелля. Печера міститься на схилах Смородинського узвозу, який у народі ще називають Хрущовською дорогою. Узвіз сполучає Татарку з Куренівкою. Печеру також пов'язують зі Змієм Гориничем. За легендами, саме сюди прийшов богатир Добриня, щоб урятувати племінницю князя Володимира. Її викрав київський дракон і сховав у підземеллі.
На Google Maps
Де шукати: Смородинський узвіз
Джерело фото hiddenkyiv.com, wikipedia.org

За легендами, Змій Горинич любив літати, полювати на території сучасної Оболоні. Нині парк Наталка в цьому районі є одним із найулюбленіших місць для прогулянок. Тут можна погодувати качок, які зимують на Дніпрі. А потім прогулятися Оболонською набережною до пам'ятника Котигорошку, що переміг Змія Горинича, і зробити там селфі з драконом.

На Google Maps
Де шукати: Оболонська набережна
Джерело фото my-obolon.kiev.ua, wiki.kubg.edu.ua

Ще одна скульптура Котигорошка стоїть біля Театру ляльок. Переможений ним дракон має одну голову, натомість оболонський – три. І Котигорошки вбрані по-різному.
На Google Maps
Де шукати: вул. Грушевського
Джерело фото teatrlialokklymenko_vechirniy.kyiv.ua, vandrivka.com.ua

Козак на коні вбиває списом двоголового дракона. Скульптуру присвячено працівникам Служби безпеки України, які воюють або загинули під час війни. Пам'ятник символізує перемогу над злом, що намагається захопити Україну.

На Google Maps
Де шукати: вул. Володимирська
Джерело фото unian.net, facebook/Київський КОД

Рушаймо на місця інстаграмних фото – скляний міст та Володимирську гірку. Тамтешня панорама ніколи не набридає. Якщо пройти в напрямку фунікулера, то можна побачити фонтан зі скульптурою Архистратига Михаїла. Навколо чаші фонтану розмістилося кілька дракончиків, з яких ллється вода. Порахуйте, скільки їх там. І обов'язково загадайте бажання, адже Архистратиг Михаїл є небесним покровителем Києва.
На Google Maps
Де шукати: Володимирська гірка
Джерело фото uk.wikipedia.org, пресслужба КМДА, zebratrip.com

Це вулиця хіпстерів, модників і найвайбовіших закладів столиці. За адресою Рейтарська, 31/16 міститься Будинок із драконами. Його зведено 1900 року. Дракони прикрашають прямокутний еркер на рівні другого та третього поверхів.
На Google Maps

Тут розташовано Кам'яницю з драконами. Двоповерховий будинок звели 1894 року. Оздоблений він декором із драконами. 3 грудня 2020 року, в день народження Григорія Сковороди, в кам'яниці розмістили фотовиставку “Будинок, що спить”. Вікна використали як рами для фотографій. У такий спосіб організатори прагнули привернути увагу до аварійних і занедбаних історичних будинків столиці.

На Google Maps
Джерело фото renovationmap.org, village.com.ua

Цю п'ятиповерхівку ще називають будинком-порталом. Він також оздоблений декором із драконами. Є версії, що цей будинок міститься в геопатогенній зоні. А дракони охороняють мешканців від її негативного впливу.
На Google Maps

За легендою, київський богатир Кирило (Микита) Кожум'яка переміг Змія Горинича у битві й запряг його у плуг. Так виникли Змієві вали. Насправді це земляні оборонні споруди, їх зводили в Київській Русі для захисту від кочівників. Змієві вали збереглися частково, зокрема на Київщині. Деякі сягають 15 метрів заввишки та десятків кілометрів у довжину. Побачити їх можна в селах Круглик, Ходосівка, поблизу Макарова, Білогородки.

На Google Maps
Джерело фото wikimedia.org, tsn.ua, travels.in.ua

На острові Хортиця, в північній його частині, міститься Змієва печера, де жив дракон. Він вилітав щоночі та освітлював своїм вогнем Дніпро. Дістатись до печери без спеціального обладнання неможливо. Кажуть, що після знищення московитами Запорозької Січі дракон теж залишив ці місця разом із козаками.
На Google Maps
Джерело фото discover.ua, ukraine-is.com, f.zaporizhzhia.city

Замкову браму охороняють два дракони-стражі, вирізьблені на арці. Також можна знайти зображення драконів на стінах фортеці. Загалом, малюнки чи скульптури драконів можна побачити в багатьох замках України.
На Google Maps
Джерело фото ukrainaincognita.com, texty.org.ua, zamky.te.ua

Має вулканічне походження, нагадує спину дракона. Гору можна побачити дорогою з Ялти до Севастополя. Друга її назва – Ай-Юри, перекладається як “Святий Георгій”. Крізь гору Дракон за радянських часів проклали 200-метровий тунель. Місцеві вірять: коли ним проїжджаєш, потрібно тричі поплескати в долоні й загадати бажання. Воно обов'язково здійсниться. Гора Дракон у Криму також є родовищем зеленого діабазу, з якого збудовано знаменитий Воронцовський палац.

На Google Maps
Джерело фото karta-krym.com, wikipedia.org, Facebook Санаторій "Форос"

Міститься на Фіоленті (Севастополь). Нагадує голову дракона, що визирає з моря. Вчені кажуть, що своєю формою скеля завдячує впливу вітру та води.
На Google Maps
Джерело фото kartinki.pics, vsegda-pomnim-com-18
Після прогулянки Києвом чи під час подорожі Україною зайдіть до затишної кав'ярні, щоб зігрітись і переглянути фото на телефоні. Запитайте в офіціанта чай “Сльози дракона” або замовте сет ролів “Дракон”, щоб смачно завершити свою подорож.
Над спецпроєктом працювали:
Оксана МИШОПИТА Креативна продюсерка
Олена ПЕТІК Коректорка
Рада КІШКА Дизайн та верстка
Анна ЖЕЛЕЗНЯК Авторка
Мирослава БОНДАРЕНКО Редакторка
Олексій СКОПНЕНКО Продакшн
Матеріал підготували за підтримки: