Православний Великдень зазвичай святкують у період з 4 квітня по 8 травня. На 4 квітня припадав Великдень 2010-го, 1915-го та 1668 року. 2024 року святкуємо 5 травня.
2013 року в місті Харцизьк Донецької області спекли паску, вага якої становила 2,8 т. Готували здобу три доби. Збирали за принципом конструктора з 1250 прямокутних сегментів, що їх випікали у спеціальних формах. Загалом на гігантську паску пішло: понад 1,5 т борошна, 7500 яєць, 300 кг родзинок, 35 кг дріжджів, 3 кг ваніліну.
Найбільше шоколадне великоднє яйце виготовили в Ужгороді 2009 року. Кондитери поєднали чорний і білий шоколад. Вага яйця була 30 кг, висота – 1 м.
Єдиний у світі Музей писанки – в місті Коломия Івано-Франківської області. Колекція налічує понад 12 тис. писанок і декоративних яєць. Найдавнішій писанці – 500 років, її знайшли під час археологічних розкопок у Львові.
1,5 млн шт. пасок у середньому продає мережа супермаркетів “АТБ” протягом Великоднього тижня. Тут можна знайти здобу на будь-який смак та гаманець. Паски затребувані серед покупців на Великдень та ще тиждень після нього.
До трійки найпопулярніших продуктів напередодні Великодня входять яйця, борошно та паски. Також лідерами продажу перед святом у мережі “АТБ” є ковбаси, масло, дріжджі, цукор, родзинки. А ще серветки та товари з тимчасового асортименту, завезені спеціально до свята: форми, посипка та прикраси для пасок, великодні фігурки, листівки, рушники, скатертини тощо.